Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Femeile puternice din Alba: Influente, luptătoare, abile, creative sau manageri de succes. Conduc sau lucrează umăr la umăr cu bărbații

Publicat

Frumoase, elegante, gingașe și afectuoase. Pentru aceste calități sunt, în general, recunoscute și apreciate femeile. Femeile pot fi și puternice, demonstrând că pot, la fel de bine, să conducă instituții, companii cu sute de angajați, să organizeze evenimente pentru mii de oameni sau pur și simplu să facă ceva în folosul celorlalți. De multe ori chiar mai bine decât bărbații. Județul Alba se poate lăuda cu un veritabil „buchet” de doamne și domnișoare care ”mișcă lucruri” și care, își aduc, zi de zi sau de câte ori au ocazia, contribuția la dezvoltarea comunității.

 ”La mulți ani ” tuturor doamnelor și domnișoarelor și le urăm să devină la fel de puternice ca oricare dintre FEMEILE prezentate mai jos. Facem precizarea că nu este un top, iar numele sunt ordonate aleatoriu.

***
Elena Covaciu – manager și acționar IPEC- una dintre cele mai mari companii de porțelan din România. Conduce cu mână de fier o companie cu peste 500 de angajați care a devenit principalul furnizor de obiecte de porțelan pentru IKEA.

Lucia Căbulea – prorector și conferențiar universitar al Universității „1 Decembrie 1918” Alba. ”Polițistul” celei mai înalte școli din județ, o universitate care a reușit să urce semnificativ în topul integrității academice.

Ioana Bogățan – directoarea Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia, este de profesie actriță. În fiecare an, organizează Festivalul Internațional de Teatru „Povești” la Alba Iulia. Tânără, frumoasă, deșteaptă, Mercedes, casă frumoasă.

Elena Ignat – directoarea Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, profesoară de biologie. Președinta Organizației Femeilor Liberale Alba și vicepreședinta Organizației Naționale a Femeilor Liberale. Anul trecut a lucrat câteva luni și la Ministerul Apelor și Pădurilor în funcția de consilier al ministrului. A renunțat la ”ozonul” de la ”Ape și Paduri”  pentru că a considerat că educația este mai importantă și mai sănătoasă pentru comunitate.

Marcela Dărămuș -profesor de științe economice la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia și inspector școlar general adjunct. Președinta Organizației de Femei a PSD Alba și consilier județean. Îi ține locul inspectorului general atunci când acesta lipsește. Și chiar atunci când nu lipsește…

Maria Iacob – director executiv la DGFP Alba. În 2009 a fost schimbată din funcție. Politic. S-a judecat. A câștigat. A revenit. În 2011 au detașat-o la Vamă. În 2012 detașarea a expirat. A revenit. A rămas.

Rodica Groza – profesor de istorie,  inspector școlar general adjunct. Până acum a rezistat în funcție. Încă nu știm dacă a pactizat după ieșirea PNL de la guvernare.

Oana Badea – profesor, fost secretar de stat la Ministerul Educației, inspector școlar general adjunct la ISJ Alba, vicepreședinte PDL. Femeia care a  impus cu o ”forță de fier” schimbările din învățământul preuniversitar. A făcut ceea ce mulți bărbații care au fost la conducerea ”Educației” nu au avut curaj să facă. Sa schimbe un sistem obosit și depășit.

Mihaela Mih Delehean – de profesie jurist, director Agenției de Protecție a Mediului  Alba și implicată în viața politică, fiind membră a PSD Alba. Nu vorbește nici despre ea dacă nu cere aprobare de la șefii săi de la APM Sibiu.

Silvia Moldovan – director executiv al Serviciului de Investiții al Primăriei Alba Iulia, omul din spate al tuturor proiectelor de dezvoltare a orașului Alba Iulia și a Cetății Alba Carolina. Așa cum sunt ele: unele lăudate, altele criticate.

Hedviga Călin – arhitectul șef al municipiului Alba Iulia, femeia care a influențat, în ultimii ani, dezvoltarea urbanistică a municipilui Alba Iulia. Greu să repari ce-au stricat alții.

Laura Orian – artistă, interpretă, profesoară la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia, inițiatoare a proiectului Școala de Jazz și director artistic al Festivalului Alba Jazz. Blonda fără de care nu i-am fi avut la Alba Iulia pe Richard Galliano & Tangaria New Quartet, și pe Omar Sosa & The New Afro-Cuban Quartet. Au fost, au cântat, am plătit , au plecat.

Diana Câmpan – conferențiar universitar la Universitatea „1 Decembrie 1918”, scriitoare și critic literar. Mintea din spatele multor proiecte de la UAB.

Lenuța Bubur – primar al comunei Crăciunel. Primărița care face cât zece bărbați adevărați.

Lenuța Aldea – primar al comunei Cergău.

Emilia Livia Cândrea – primar al comunei Doștat.

Mariana Hurbean – secretar al județului Alba. Femeia fără de care multe actele juridice ale CJ Alba ar fi în aer sau în instanțe.

Elena Stoia – șefa Serviciului Dezvoltare al Consiliului Județean Alba, coordonatoarea programului Slow Food și organizatoare a numeroase evenimente și târguri.

Nicoleta Coșarcă – de profesie economist, manager Spitalului Județean de Urgență Alba. A știut cum să-i convingă pe cei de la conducerea CJ Alba să schimbe fața Spitalului din Alba Iulia

Mihaela Presecan – de profesie medic, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Alba. A ajuns conjunctural în funcție, este o performanță că a reușit să se mențină până acum.

Dana Zecheru – directoarea Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale. ”Paznicul” documentelor din care aflăm ce au făcut cei care au trăit aici înaintea noastră.

Mioara Pop – directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și organizatoarea Târgului de Carte. Ne mai face să lăsam tableta sau laptopul și să mai punem mâna și pe câte o carte.

Daniela Floroian – directoarea Centrului de Cultură „Augustin Bena”. ”Chimista” care a început să miște lucrurile amorțite din activitatea culturală a județului Alba

Petruța Pop – președinta Asociației Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba, organizatoarea Târgului Meșteșugarilor la Alba Iulia și realizatoare de proiecte în domeniul folclorului și al tradițiilor populare. Se poate spune că ”mănâncă” folclorul autohton, pe pâine, la micul dejun, prânz și cină.

Delia Cristescu – directoarea Serviciului Public de Asistență Socială al Primăriei Alba.” Mama” adoptivă a săracilor din Alba Iulia

Felicia Hondola – director executiv APIA Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Sucursala Alba. Liberală, hotărâtă, ambițioasă și greu de schimbat.

Teodora Iordăchescu – coordonatorul Centrului de Relaţii Internaţionale şi Erasmus și inițiatoarea diferitelor proiecte din cadrul Universității „1 Decembrie 1918”. Femeia care trimite studenții și masteranzii în Polonia, Turcia, Danemarca s.a.m.d. La studii.

Cornelia Mureșan – președinte Tribunalul Alba Iulia.

Alexandra Iuliana Paștiu – președinte Curtea de Apel Alba Iulia

Ada Rus – director executiv adjunct al OIR POSDRU. A fost purtător de cuvânt al Prefecturii Alba și a Primăriei Aiud. Este una dintre dovezile că nu este de ajuns să fi deștept dacă nu ai și-un pic de sprijin politic.

Maria Șteau – director executiv al OIR POSDRU Centru. Este una dintre puținele dovezi că atunci când cei pe care vor să-i pună în locul tău nu se pricep, te lasă în pace.

Ioana Rustoiu – muzeograf, organizator evenimente culturale la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Maria Clit – președinte fundația ”Sprijiniți Copiii”- femeia care a gândit zeci de proiecte prin care a făcut sute de copii mai fericiți. Dură, hotărâtă, perfecționistă. Toate adunate într-o inimă mare.

Anda Udrea – director Fair-Play Impex  și președinta Organizației de Femei a PNL Alba Iulia. Conduce una dintre cele mai mari companie de confecții din Alba. Nu poate produce cât vor să cumpere italienii.

Aceasta este doar o mică parte din doamnele și domnișoarele care muncesc în fiecare zi pentru comunitatea din Alba. Așteptăm sugestiile domneavoastră, stimați cititori, pentru a completa lista.

Citește și MESAJE de 8 MARTIE: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Ce să îi transmiți mamei, iubitei, colegelor sau profesoarelor

Citește și IDEI de CADOURI de 8 MARTIE: Ce poți să dăruiești unei femei în funcție de tipul relației pe care o ai cu ea

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. responsabil

    sâmbătă, 08.03.2014 at 14:04

    …in spatele acestor,,,femei puternice” CINE A STAT…..???!!!
    CINE STA…..???
    DE UNDE AU PLECAT…???!!!
    VA ROG , GASITI RASPUNSUL…???!!!
    FELICITARI CELOR CARE S-AU IMPUS FARA……SUSTINEREA ,,CUIVA”….??!!!

  2. Marian

    duminică, 09.03.2014 at 11:37

    Mda… ma tem ca avem doar doua cazuri in lista de doamne de mai sus, femei fara suport in spate care au chiar facut cariera prin munca zdravana si caracter: Ioana Rustoiu si Diana Campan. Mai erau citeva femei de mare forta intre bibliotecare spre ex, a caror munca nu se vede pentru ca stau in umbra dar ele muncesc cu adevarat. Si mai avem niste dascalite de nota 10 prin scoli si licee, oameni simpli la catedra. Si citeva pictorite și citeva avocate fara cariera politica. Marian

  3. aida

    marți, 20.02.2018 at 19:56

    Dehelean .femeie puternica?Suntem de rasul , plansul daca scriem asa ceva!Scrieti si ca a fost cercetata.., ca fustele scurte si ..parul lung au facut sa iasa in ..evidenta.In spatele lor…sta PSD ul ;;ca daca nu ar fi nu s-ar povesti;; despre ele!

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 21.02.2018 at 00:47

      Articolul este din 2014. Atunci era cineva..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax