Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fermierii crescători de ovine și caprine din Alba cer rezolvarea situației prin care sunt nevoiți să restituie subvențiile primite de la UE. Vezi ce revendică

Publicat

Membrii Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) din județul Alba, reprezentată de Horia Moruțan, s-au întrunit în această săptămână pentru a formula o serie de revendicări, pentru rezolvarea situației prin care peste 500 dintre aceștia sunt amenințați cu dosare penale în cazul în care nu restituie subvențiile primite în perioada 2007-2010.

Reprezentanții Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine din Alba au redactat un memoriu pe care l-au adresat vicepreședintelui Consiliului Județean Alba, Florin Roman.

„Solicităm rezolvarea stării de fapt rezultată în urma verificărilor de către APIA a cererilor privind subvenția pe cap de animal la specia ovine pentru anul 2010”, menționează aceștia în memoriu, invocând faptul că fermierii crescători de ovine și bovine ar putea pierde și subvențiile pe următorii trei ani, fiind obligați să returneze banii primiți din 2007.

„Condiția privitoare la datorii restante la bugetul de stat și/sau bugetul local, prevăzută în Ordinul Ministerului Agriculturii nr. 215/2010 a fost modificată prin Ordinul Ministerului Agriculturii nr. 165/2011, în care s-a eliminat din context prevederea conform căreia crescătorul trebuia să declare pe propria răspundere că nu are datorii la bugetul de stat sau la bugetul local”, se precizează în document.

Fermierii susțin, de asemenea, că obligația de a nu avea datorii la stat, extrasă din Ordinul 215,  este abuzivă, dacă se ia în considerare că „persoanele juridice plătesc la date diferite impozitele pe  salarii, profit sau alte taxe și impozite (de exemplu în data de 25 a fiecărei luni), iar unele dintre acestea pot fi plătite și eșalonat”.

În final, aceștia precizează că verificările privitoare la datorii sunt făcute de Curtea de Conturi, instituție care nu verifică persoanele fizice și cer „APIA să se îndrepte în instanță împotriva crescătorilor care se presupune că ar fi avut datorii și numai după aceea să îi someze să ramburseze sumele de bani necuvenite”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Ministrul Agriculturii, la Alba Iulia: „Fermierii cu dosare penale după încasarea subvențiilor de la APIA nu vor mai avea niciun fel de problemă” | Alba24

  2. Pingback: Ministrul Agriculturii, la Alba Iulia: „Fermierii cercetați penal pentru fals în declarațiile de la APIA nu vor mai avea niciun fel de problemă” | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax