Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Festivalul de Teatru „POVEŞTI”: Scriitorul francez Pascal Bruckner nu a mai ajuns la Alba Iulia. Programul NU SE SCHIMBĂ

Publicat


IMG_0063Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” la Alba Iulia a început luni, 5 octombrie, în lipsa marelui scriitor francez Pascal Bruckner, invitatul de onoare al evenimentului. Acesta are probleme de sănătate, fiind internat într-un spital din Paris, astfel încât nu mai poate participa la festivalul din Alba Iulia. Momentele dedicate scriitorului vor continua conform programului și vor fi derulate în prezenţa regizoarei Chris Simion, colaboratorul acestuia în activitatea de teatru și a actriţei Maia Morgenstern. Paul Bruckner a promis că va veni la Alba Iulia, de îndată ce starea de sănătate îi va permite, potrivit regizoarei.

Deschiderea Festivalului Internațional de Teatru „Povești”  de la Alba Iulia a fost dedicată în totalitate lui Pascal Bruckner. 

Începând cu ora 11.00, Universitatea „1 Decembrie 1918” a fost gazda unui dialog între Chris Simion, Maia Morgenstern și cititorii scriitorului francez.

pascal brucknerStudenții, cadrele didactice și restul invitaților au putut intra cu această ocazie în „universul pe care îl propune” Bruckner în operele sale.

Regizoarea Chris Simion a dezvăluit cum a ajuns să îl cunoască pe scriitor și să pună în scenă, în premieră mondială, romanul „Hoții de Frumusețe”.

„Îl cunosc pe Pascal Brukner de 17 ani, am început să colabărăm în 1999 când eu încă nu eram regizor de teatru, eram student. Am dramatizat unul din cele mai frumoase romane pe care le-a scris, „Copilul Divin” și i-am făcut o invitație. I-am scris într-o scristoare trimisă la adresa editurii ceea ce vreau să fac, iar la două săptămâni după ce am trimis acea scrisoare am primit răspunsul că vine în România. Evident că nu l-am crezut până nu l-am văzut în sala de spectacol”, a spus Chris Simion.

Ea a povestit că la inițiativa lui Bruckner au înființat, după acel spectacol, și o companie de teatru pe care chiar scriitorul, care este președintele onorific, a numit-o „D`AYA”.

IMG_0016Chris a explicat că de la autor „am învățat că nu există experiențe bune sau rele. Există experiențe de care, ca să poți să te desparți, trebuie să le și consumi”.

Și actrița Maia Morgenstern a vorbit  la conferința intitulată „Pascal Bruckner, inspirație pentru regizorii de teatru și film” despre „întâlnirea” sa cu scriitorul francez. A povestit și ea despre cum au marcat-o cărțile lul Bruckner, dar și romanul lui Frederic Beigbeder, „Iartă-mă! ajută-mă”.

„Pascal Bruckner îmi propune noi întrebări, să îmi lansez singură, să îmi ridic obstacole pe care să încerc să le depășesc. M-am văzut bântuită de tot felul de prejudecăți și m-a determinat să îmi pun întrebări asupra condiției mele, asupra condiției artistului, asupra condiției femeii”, a spus Maia Morgenstern.

După conferința de la universitate a urmat lansarea cărții „Paradoxul iubirii”, în fața Bibliotecii Batthyaneum. Și de această dată, invitatele speciale au fost Chris Simion și Maia Morgenstern, dar au participat și Doina Biro, de la biblioteca organizatoare, Mioara Pop, directorul bibliotecii judeţene, precum și directorul Festivalului de Teatru, Ioana Bogățan.

IMG_0110„I-am transmis preotului Batthyany să intercedeze pe lângă cine trebuie ca să nu plouă astăzi și să putem avea întâlnirea în stradă, în fața acestei biserici-biblioteci. Nu întâmplător organizatorii au gândit primirea scriitorului Pascal Bruckner în acest spațiu, adică a celei mai venerabile biblioteci din România, atât ca vârstă, cât și a valorilor pe care le adăpostește”, a spus Doina Biro.

Chris Simion a vorbit din nou despre apropierea sa cu scriitorul și despre cum au gândit punerea „în scenă” a eseului „Paradoxul Iubirii”, iar Maia Morgenstern a declarat că este foarte emoționată.

„Am intrat în contact cu această pagină de literatură a lui Pascal Bruckner, am luat act prin dramatizarea făcută de regizoarea Chris Simion și am avut sentimentul unei deconspirări a unui act de răvășire a secretelor mele cele mai ascunse. M-am simțit dezvăluită, de unde știe, cine i-a spus lui cele mai tainice secrete ale mele, un act aproape ireverențios”, a spus Maia Morgenstern.

Ziua dedicată lui Pascal Bruckner continuă cu un spectacol lectură pus în scenă de Chris Simion. Evenimentul va avea loc de la ora 18.00 la Castelul Kemeny din Sâncrai.

Citește și 5-11 octombrie: A X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Povești” la Alba Iulia. PROGRAMUL evenimentului

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cei doi interlopi din Alba, implicați în crima de la Mediaș au fost condamnați. Cea mai mare pedepsă este de peste 14 ani

Publicat

crima medias

Cei doi bărbați din județul Alba, Marius Rusu și Paul Anghel, alături de sibianul, Ovidiu Otvoș Ioan, trimiși în judecată în cazul crimei de la Mediaș au fost condamnați de magistrații Judecătoriei Sibiu pentru faptele comise în noaptea de 13 ianuarie. Reamintim că la începutul anului, în data de 13 ianuarie, Marius Andrei Faghura a […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Bataie ca-n filme cu macete și spray lacrimogen, între două clanuri rivale de interlopi, pe o stradă din Cluj-Napoca

Publicat

maceta

Două clanuri rivale de interlopi din Cluj-Napoca s-au bătut în plină stradă, ziua în amiaza mare. Scandalul a fost surprins de o cameră de supraveghere, iar în primele momente se poate observa cum un bărbat scoate o macetă din haine și în timpul altercației  un alt combatant dă cu spray lacrimogen înspre adversari, informează românia.24.ro. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Artistul fotograf Vasile Sârb din Alba Iulia, coordonator la Școala de Arte, a devenit membru al Photographic Society of America

Publicat

Vasile Sârb, coordonatorul Clasei de Fotografie  din cadrul Școlii de Arte și Meșteșuguri a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, a devenit membru al Photographic Society of America  (PSA). Este o recunoaștere a activității artistice a acestuia, dar și a premiilor obținute în decursul timpului la concursuri în țară și în străinătate. Vasile Sârb este […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Pacienții internați la spitalul din Aiud pot beneficia de investigații computer tomograf

Publicat

Computerul tomograf de la Spitalul Municipal Aiud a primit autorizația CNCAN pentru funcționare, anunță reprezentanții primăriei. În această săptămână, pacienții internați în Spitalul Municipal Aiud vor beneficia de investigații CT prin desfășurarea unor sesiuni de training pentru personalul de specialitate, potrivit sursei citate. Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal Aiud va aproba joi tarifele pentru […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate