Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Festivalul de Teatru „POVEŞTI”: Scriitorul francez Pascal Bruckner nu a mai ajuns la Alba Iulia. Programul NU SE SCHIMBĂ

Publicat


IMG_0063Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” la Alba Iulia a început luni, 5 octombrie, în lipsa marelui scriitor francez Pascal Bruckner, invitatul de onoare al evenimentului. Acesta are probleme de sănătate, fiind internat într-un spital din Paris, astfel încât nu mai poate participa la festivalul din Alba Iulia. Momentele dedicate scriitorului vor continua conform programului și vor fi derulate în prezenţa regizoarei Chris Simion, colaboratorul acestuia în activitatea de teatru și a actriţei Maia Morgenstern. Paul Bruckner a promis că va veni la Alba Iulia, de îndată ce starea de sănătate îi va permite, potrivit regizoarei.

Deschiderea Festivalului Internațional de Teatru „Povești”  de la Alba Iulia a fost dedicată în totalitate lui Pascal Bruckner. 

Începând cu ora 11.00, Universitatea „1 Decembrie 1918” a fost gazda unui dialog între Chris Simion, Maia Morgenstern și cititorii scriitorului francez.

pascal brucknerStudenții, cadrele didactice și restul invitaților au putut intra cu această ocazie în „universul pe care îl propune” Bruckner în operele sale.

Regizoarea Chris Simion a dezvăluit cum a ajuns să îl cunoască pe scriitor și să pună în scenă, în premieră mondială, romanul „Hoții de Frumusețe”.

„Îl cunosc pe Pascal Brukner de 17 ani, am început să colabărăm în 1999 când eu încă nu eram regizor de teatru, eram student. Am dramatizat unul din cele mai frumoase romane pe care le-a scris, „Copilul Divin” și i-am făcut o invitație. I-am scris într-o scristoare trimisă la adresa editurii ceea ce vreau să fac, iar la două săptămâni după ce am trimis acea scrisoare am primit răspunsul că vine în România. Evident că nu l-am crezut până nu l-am văzut în sala de spectacol”, a spus Chris Simion.

Ea a povestit că la inițiativa lui Bruckner au înființat, după acel spectacol, și o companie de teatru pe care chiar scriitorul, care este președintele onorific, a numit-o „D`AYA”.

IMG_0016Chris a explicat că de la autor „am învățat că nu există experiențe bune sau rele. Există experiențe de care, ca să poți să te desparți, trebuie să le și consumi”.

Și actrița Maia Morgenstern a vorbit  la conferința intitulată „Pascal Bruckner, inspirație pentru regizorii de teatru și film” despre „întâlnirea” sa cu scriitorul francez. A povestit și ea despre cum au marcat-o cărțile lul Bruckner, dar și romanul lui Frederic Beigbeder, „Iartă-mă! ajută-mă”.

„Pascal Bruckner îmi propune noi întrebări, să îmi lansez singură, să îmi ridic obstacole pe care să încerc să le depășesc. M-am văzut bântuită de tot felul de prejudecăți și m-a determinat să îmi pun întrebări asupra condiției mele, asupra condiției artistului, asupra condiției femeii”, a spus Maia Morgenstern.

După conferința de la universitate a urmat lansarea cărții „Paradoxul iubirii”, în fața Bibliotecii Batthyaneum. Și de această dată, invitatele speciale au fost Chris Simion și Maia Morgenstern, dar au participat și Doina Biro, de la biblioteca organizatoare, Mioara Pop, directorul bibliotecii judeţene, precum și directorul Festivalului de Teatru, Ioana Bogățan.

IMG_0110„I-am transmis preotului Batthyany să intercedeze pe lângă cine trebuie ca să nu plouă astăzi și să putem avea întâlnirea în stradă, în fața acestei biserici-biblioteci. Nu întâmplător organizatorii au gândit primirea scriitorului Pascal Bruckner în acest spațiu, adică a celei mai venerabile biblioteci din România, atât ca vârstă, cât și a valorilor pe care le adăpostește”, a spus Doina Biro.

Chris Simion a vorbit din nou despre apropierea sa cu scriitorul și despre cum au gândit punerea „în scenă” a eseului „Paradoxul Iubirii”, iar Maia Morgenstern a declarat că este foarte emoționată.

„Am intrat în contact cu această pagină de literatură a lui Pascal Bruckner, am luat act prin dramatizarea făcută de regizoarea Chris Simion și am avut sentimentul unei deconspirări a unui act de răvășire a secretelor mele cele mai ascunse. M-am simțit dezvăluită, de unde știe, cine i-a spus lui cele mai tainice secrete ale mele, un act aproape ireverențios”, a spus Maia Morgenstern.

Ziua dedicată lui Pascal Bruckner continuă cu un spectacol lectură pus în scenă de Chris Simion. Evenimentul va avea loc de la ora 18.00 la Castelul Kemeny din Sâncrai.

Citește și 5-11 octombrie: A X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Povești” la Alba Iulia. PROGRAMUL evenimentului

 


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

LISTA candidaților pentru funcția de primar, în 25 de localități din Alba, din partea PSD. Liber la alianțe cu excepția PNL

Publicat

PSD Alba și-a stabilit o parte dintre candidații la primăriile din județ. Reprezentanții partidului au transmis lista primilor 25 dintre cei 55 stabiliți. Președintele PSD Alba, Ioan Dîrzi, a declarat pentru Alba24 că social democrații au definitivat propunerile în 55 de localităților și urmează ca în perioada următoare să fie stabiliți și ceilalți. Totodată Dîrzu […]

Citește mai departe
Publicitate

BLAJ

Bărbat din Blaj, prins la pescuit pe Târnava Mare cu metoda ”greblare”. A rămas fără ustensile și s-a ales cu dosar penal

Publicat

Polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj l-au depistat, pe malul râului Târnava Mare, pe un bărbat de 43 de ani, din Blaj, în timp ce pescuia prin metoda ”greblare”. Fapta s-a petrecut în data de 19 februarie 2020, în jurul orei 11.40. Reprezentanții IPJ Alba au transmis că polițiștii i-au întocmit dosar penal, pentru braconaj […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Acțiune a Poliției în Blaj: Permise reținute, amenzi și infractori prinși în flagrant

Publicat

politia-rutiera

Polițiștii din Blaj au organizat o acţiune cu efective suplimentare pe raza municipiului. Au fost identificate și reținute patru persoane bănuite de furt, aplicate 168 de sancțiuni contravenționale și reținute cinci permise de conducere. Potrivit IPJ Alba, miercuri, Poliţia Municipiului Blaj, cu sprijinul polițiștilor Serviciului Rutier Alba, Secției 5 Poliție Rurală Blaj și Secției 6 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Patru bărbați din Blaj, reținuți pentru furt. Au tăiat un gard și l-au vândut la fier vechi

Publicat

gard metal

Patru bărbați, cu vârste cuprinse între 17 și 39 de ani, din Blaj, au fost reținuți de poliție pentru furt. Au tăiat un gard de sârmă și l-au vândut la fier vechi. În 13 februarie, în jurul amiezii, ar fi demontat și sustras aproximativ 35 de metri de gard din tablă și plasă de sârmă, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate