Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Dosarul crimei de la Sălciua: Detalii tulburătoare din rechizitoriul întocmit de către procurori

Publicat

salciua crima

Alin Ioan Bega de 32 de ani din Sălciua a fost condamnat în urmă cu o lună, la 6 ani și 10 luni pentru omor. Deși tânărul și-a bătut cu sălbăticie victima, bărbatul nu a decedat la scurt timp după loviturile încasate de la Alin.

Din acest motiv Bega a dorit în timpul procesului schimbarea încadrării juridice din omor în lovituri cauzatoare de moarte dar magistrații nu au admis cererea.

Mai mult raportul de expertiză medicală psihiatrică a reliefat că tânărul a avut discernământul diminuat la momentul producerii faptelor, din cauza unor afecțiuni psihice.

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, conflictul dintre cei doi bărbați era vechi.

CITEȘTE ȘI: CRIMA de la Sălciua: Pedeapsă de 6 ani și 10 luni de închisoare pentru omor și violare de domiciliu

Pe fondul consumului de alcool, când aceștia se întâleanu, între ei izbucnea un conflict, în care ”cele două părți obișnuiau „să-și facă dreptate singure”, agresându-se verbal sau fizic, în penultimul conflict inculpatul suferind o fractură de picior pentru care nu a formulat plângere penală împotriva victimei.”

”A fost frumos ce mi-ai făcut?”

În 8 octombrie, Bega și-a adus aminte de ultima confruntare cu bătrânul de 60 de ani și îmbibat bine de alcool s-a dus să îi ceară acestuia socoteală.  În jurul orei 23:00, l-a găsit pe bărbat în curtea locuinței și a început să se certe cu acesta.

După mai multe înjurături Alin i-a dat un cap în gură bătrânului  care a căzut la pământ. Tânărul s-a urcat cu genunchii pe bărbat și  ”i-a aplicat lovituri repetate cu pumnii în zona abdominală și în părțile laterale ale corpului, întrebând-o insistent -a fost frumos ce mi-ai făcut?-.” se arată în rechizitoriul procurorilor.

După ce s-a săturat să îl lovească pe bărbat, Alin s-a ridicat de pe acesta iar bătrânul s-a ridicat și a intrat în propria locuință.

”După incident, inculpatul s-a deplasat la locuința fostei sale concubine – martora P.I. – unde a rămas până a doua zi dimineața iar victima a intrat în locuința proprie, fiind sunată în dimineața următoare de către martorul B. I. pe care trebuia să-l ajute la adunatul fânului și căruia i-a spus că nu poate întrucât a fost bătut de Alin.

Victima D. V. a fost găsită decedată în locuința sa, în dimineața de 10 octombrie 2018, de către martorii C. și O., localnici din satul Sălciua” se mai arată ân rechizitoriu.

Cauza morții

Potrivit raportului de expertiză medico-legală moartea ”fost violentă și s-a datorat unui traumatism toraco-abdominal cu fracturi costale multiple, hemopneumotorax bilateral, hemoperitoneu și rupturi hepatice în cadrul unui politraumatism prin agresiune.

În același raport de expertiză s-a arătat că la autopsie s-au constatat mai multe leziuni traumatice, putând data din 9 octombrie 2018 și dintre care, doar leziunile toraco- abdominale (echimoze și hematoame torace bilateral și abdominale, fractur i sterno-costale bilateral, disj uncție condro-sternală, hemopneumotorax bilateral, rupturi hepatice, hemiperitoneu) s-au putut produce prin lovire cu corp dur dar și compresiune între două planuri dure, în condițiile stabilite de anchetă, între aceste leziuni și deces existând legătură de cauzalitate directă; de asemenea, s-a mai stabilit că alcoolemia victimei a fost de 0,9 g ‰ și că moartea poate data din 9 octombrie 2018.”

Cererea de schimbare a încadrării juridice refuzată de către magistrați

Potivit motivării instanței de judecată, la primul termen de judecată Bega a solicitat, ”prin apărătorul său ales , schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de omor în infracțiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, , susținând că prin violențele pe care le-a exercitat asupra victimei D.V. nu a urmărit să-i suprime viața, nu a avut nici un moment această dorință, nu s-a gândit la așa ceva, iar la sfârșitul incidentului victima a fot capabilă să se ridice singură de la pământ și să meargă.

Examinând cererea de schimbare a încadrării juridice prin prisma motivelor invocate, a actelor dosarului și a prevederilor legale incidente, Tribunalul constată că este neîntemeiată pentru următoarele considerente: infracțiunea de omor se săvârșește sub aspectul formei vinovăției, cu intenție directă sau intenție indirectă, în timp ce infracțiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte se săvârșește cu praeterintenție.

În cazul intenției directe, infractorul prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârșirea acelei fapte; în cazul intenției indirecte, infractorul prevede rezultatul faptei sale și deși nu-l urmărește, acceptă posibilitatea producerii lui; praeterintenția este intenția depășită, adică atunci când rezultatul produs este mai grav decât cel urmărit sau acceptat de făptuitor.

Din actele medicale de la dosar și din declarațiile inculpatului Bega Ioan Alin rezultă că victima a fost lovită în mod repetat cu pumnii în zona toracică lateral și în zona abdominală în condițiile în care era căzută la pământ, pe spate, iar deasupra ei se afla inculpatul, stând în genunchi și presând-o cu greutatea corpului său.

În această situație, nu se justifică concluzia că inculpatul nu a putut să prevadă rezultatul letal al acțiunilor sale, chiar dacă nu l-a urmărit, săvârșind astfel fapte cu intenție indirectă .

Faptul că i-a aplicat lovituri repetate în zona toracică și abdominală, urcându-se totodată cu genunchii peste trunchiul victimei, care era în vârstă de peste 60 de ani și cu constituție medie, astfel că i-au fost cauzate fracturi sterno-costale cu hemo-pneumotorax bilateral și rupturi hepatice nu poate conduce la ideea că inculpatul nu a putut să prevadă că victima va deceda, chiar dacă nu a urmărit acest rezultat.

Prin urmare, Tribunalul apreciază că infracțiunea comisă este cea de omor, cu forma de vinovăție a intenției indirecte, astfel că cererea de schimbare a încadrării juridice va fi respinsă.” se arată în motivarea instanței Tribunalului Alba.

 

 

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: INCENDIU în localitatea Măhăceni. Pompierii intervin pentru stingerea focului

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_3-e1540839254587

Un incendiu a izbucnit luni seară la o anexă gospodărească din localitatea Măhăceni din comuna Unirea.  UPDATE: Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă pe aproximativ 4 mp la nivelul anexei gospodărești, se intervine în continuare pentru lichidarea acestuia cu o singură autospecială. Potrivit ISU Alba, detașamentul de pompieri Aiud intervine cu două autospeciale pentru stingerea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

De ce ne doare capul primăvara. Ce este astenia și ce alte boli apar în acest sezon

Publicat

d

Aşteptată cu nerăbdare, primăvara vine cu numeroase probleme de sănătate. Este un anotimp cunoscut pentru asteniile asociate numelui său. Însă pot avea de suferit şi cei care au boli cronice, şi cei ale căror organisme sunt slăbite la ieşirea din iarnă. Astenia de primăvară nu este o boală, ci un cumul de stări fiziologice, normale, […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

PUZ-ul pentru zona de agrement de pe malul Mureșului de la Alba Iulia, la vot în Consiliul Local

Publicat

mures

Consilierii Locali din Alba Iulia vor avea de votat în următoarea ședință de Consiliu Local, documentația pentru introducerea în intravilan a 14.018 metri pătrați, în Partoș pe malul râului Mureș, între podul rutier şi cel de cale ferată. Terenul este necesar pentru amenajarea unei zone de agrement și debarcader. În cadrul proiectului, opt localităţi vor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bani sau tichete de masă pe vouchere de vacanţă nefolosite. Proiect legislativ

Publicat

bani lei monede

Pentru voucherele de vacanţă nefolosite, angajaţii ar putea primi în schimb contravaloarea lor în bani sau tichete de masă. Prevederea este menţionată într-o propunere legislativă iniţiată de un deputat ALDE. Iniţiatorul vrea ca firmele să fie obligate să-şi despăgubească în acest fel salariaţii. El aduce ca argument un studiu GfK, potrivit căruia tichetele valorice reprezintă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate