Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOCAR de Pestă Porcină Africană, confirmat în munții Apuseni, județul Alba: Recomandări pentru populație


Publicat

porci

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba, ca urmare a confirmării unui focar de Pestă Porcină Africană în Munții Apuseni, comuna Vidra, sat Goiești, dar și a evoluției unui focar în județul Sibiu aproape de granița cu județul Alba, solicită locuitorilor județului Alba să respecte măsurile de prevenire a răspândirii acestei boli și în alte localități.

În acest sens, în regim de urgența, se vor întreprinde următoarele măsuri, cu sprijinul medicilor veterinari concesionari:

– Furnizarea de sprijin din partea primăriilor pentru educarea populației la nivel local;

Vezi și La Albac, sâmbătă, parcă ar fi fost Ignatul. Localnicii și-au tăiat porcii de frica pestei porcine semnalată în comuna Vidra

– Atenționarea oamenilor privind obligativitatea respectării măsurilor minime de prevenire a bolii, precum:

*să nu intre în adăposturile unde se cresc porcii, cu încălțămintea și hainele cu care au umblat pe stradă;

*să nu cumpere furaje din zone în care evoluează boala;

*este recomandat, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să pună o tăviţă cu rumeguș, îmbibat cu o soluţie slabă de sodă caustică;

*creşterea porcilor să se facă doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;

*nu se hrănesc porcii cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;

*dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu se va da porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

*nu se scot scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei, cu animale din altă exploataţie;

*nu se va folosi în hrana animalelor furaje de pe câmp pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi;

*interzicerea cumpărării de animale fără documente sanitare veterinare, și mai ales din zone sau apropierea zonelor unde evoluează PPA, indiferent cât ar fi de tentant prețul;

*limitarea circulației animalelor;

– Identificarea tuturor mijlocitorilor de afaceri cu animale, mai ales de porcine, de la nivelul unităților administrativ-teritoriale, precum și efectuarea de controale inopinate cu organele de Poliție;

– Comunicarea reală între autoritățile veterinare, practicienii veterinari, crescătorii de porcine și autoritatea locală;

– Aplicarea condițiilor de biosecuritate în exploatațiile non-profesionale și comerciale de porcine și respectarea condițiilor de igienă de către proprietari;

– Identificarea si înregistrarea corectă a suinelor in baza de date, gestionată eficient;

– Orice mișcare a porcinelor, din exploatațiile de origine către alte locații, se poate efectua, doar după anunțarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripția sanitară veterinară locală și in funcție de situația impusă;

– Urmărirea stării de sănătate în efectivele de porcine prin inspecții periodice ale animalelor, în vederea depistării precoce a cazurilor de boala;

– Anunțarea cazurilor de mortalități și îmbolnăviri la porci;

– Controlul riguros al mișcărilor de porcine în teritoriu;

– Se va ține în permanenta legătura, cu medicii veterinari oficiali.

Consiliile locale sunt parteneri operaționali în prevenirea și combaterea focarelor de boală prin Unitatea locală de sprijin. În cazul unui focar, primăriile, prin Unitatea locală de sprijin, vor asista Centrul de Intervenție în teren cu personal, vehicule, logistică și altele, în funcție de situația impusă. Pentru a nu ajunge în situația în care resurse materiale și umane majore să fie implicate în combaterea bolii este absolut necesar ajutorul autorității locale în implementarea măsurilor de profilaxie.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

EVENIMENT

Care sunt persoanele testate cu prioritate pentru COVID-19. Algoritmul după care se fac analizele

Publicat

Persoanele simptomatice, care au călătorit în străinătate și contacții cazurilor confirmate, dacă au și ei simptomele specifice, sunt pe primele locuri de pe lista de priorități în cazul testării pentru coronavirus, a precizat vineri ministrul Sănătății, Nelu Tătaru în cadrul unei declarații de presă.

Potrivit ministrului, în faza epidemică în care se află acum România, algoritmul nu s-a schimbat, iar testările se fac după aceleași priorități din ultimele săptămâni:

1. persoanele simptomatice care au călătorit în străinătate

2. contacţii apropiaţi, cu simptome specifice, ai cazurilor confirmate

3. personalul medico-sanitar cu simtome specifice

4. persoanele cu pneumonie, fără altă etiologie, din toate spitalele și din toate categoriile de vârstă

5. cazurile de SARI fără altă etiologie, din toate spitalele și din toate categoriile de vârstă

6. persoanele instituţionalizate, cu simptome specifice

7. pacienţii asimptomatici aflaţi înainte de transplant şi donatorii de celule stem hematopoietice, înainte de donare.

Ministrul Sănătății a mai spus că că există în stoc un număr suficient de teste, iar achiziţia acestora se face în permanenţă.

El a mai precizat că au fost alocate peste 23 de milioane de lei pentru 35 de centre publice şi private, bani cu care se pot realiza 115.820 de teste Real Time PCR.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Programe de educație pentru viață și sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii, derulate obligatoriu în școli

Publicat

elevi, clasa, scoala

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede obligativitatea organizării în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, potrivit Agerpres.

Actul normativ modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în sensul stabilirii în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi a oricăror instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul educaţiei, a obligaţiei de a derula în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate.

„Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi în domeniul educaţiei sunt obligate să adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor; derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităţilor psiho-emoţionale, a competenţelor sociale şi interpersonale”, se arată în lege.

Aceasta mai prevede şi facilitarea accesului la programe de educaţie pentru sănătate pentru toţi elevii înscrişi în învăţământul preuniversitar.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ovidiu Kiss, albaiulianul care transformă piesele auto vechi în adevărate opere de artă, pe scena de la Românii au talent

Publicat

Albaiulianul Ovidiu Kiss cunoscut, atât în oraș, cât și în țară, după ce a început să realizeze ”sculpturi” din piese auto vechi, a fost prezent, vineri seara, la concursul ”Românii au talent”, de la PRO TV.

Creațiile pe care le-a adus cu el pe scenă, între care o motocicletă și un autocamion la construcția căruia a mărturisit că a lucrat aproape trei luni au fost admirate de cei patru jurați, însă la final aceștia au hotărât că albaiulianul nu va trece în următoarea etapă a concursului.

”Aș vrea să mă fac bine înțeles, apreciez ce faci. Bravo ție! Reciclezi, transformi lucruri moarte în artă, însă așteptam un număr de spectacol. Din partea mea este nu, astăzi”, a spus Mihai Petre.

Din același motiv, albaiulianul a primit un ”nu” și de la Andra, iar Andi Moisescu a fost singurul care a spus ”da”.

Ovidiu Kiss are 38 de ani și este pasionat de maşini şi motociclete. Și-a descoperit talentul în urmă cu mai mulţi ani, în Spania, unde lucra ca mecanic auto și i-a venit ideea să realizeze o motocicletă în mărime naturală, din piesele stricate rămase de la mașini.

El a revenit apoi în țară, iar de câțiva ani și-a deschis un atelier unde realizează tot felul de obiecte unicat din resturi metalice.

Operele sale au putut fi admirate la mai multe expoziții, între care „Despina Camino Art“ de la Palatul Noblesse din Bucureşti şi ”Transilvania Tattoo Expo”, de la Sibiu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Părinții copiilor cu vârste până la 12 ani vor avea zile libere și în timpul vacanțelor școlare, în perioada stării de urgență

Publicat

Părinții care își supraveghează acasă copiii cu vârste de până la 12 ani, după instituirea stării de urgență, vor beneficia de zile libere și în timpul vacanțelor școlare, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern.

”Măsura era necesară în contextul restricționării drastice a circulației persoanelor în ultima perioadă, printr-o serie de ordonanțe militare, mai ales a persoanelor vârstnice, care, în marea lor majoritate, se ocupau de supravegherea nepoților pe timpul zilei”, precizează reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit acestora, în cazul părinților care beneficiază deja de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmând să-i înștiințeze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate