Connect with us
Publicitate

AIUD

FOCARUL de la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică din Galda de Jos. Cum și unde se face tratarea cazurilor COVID. DOCUMENT

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a decis sâmbătă măsuri pentru gestionarea focarului COVID de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos. Pe lângă carantinarea acestei unități și anchetă epidemiologică, s-a stabilit și procedura pentru tratarea celor 132 de cazuri din această locație.

La centrul din Galda au fost confirmați, până sâmbătă, 103 beneficiari ai unității (din totalul de 179) – pozitivi COVID și 29 de angajați. În total, sunt 132 de îmbolnăviri.

Pacienții asimptomatici și cei care manifestă forme ușoare ale îmbolnăvirii cu SARS COV 2 de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică  din Galda de Jos vor fi supravegheați și vor beneficia de asistența medicală specifică în cadrul unității. Personalul medical din cadrul CRRN Galda de Jos va pune la dispoziția echipajelor care transferă pacienții la alte unități medicația specifică patologiei pacientului și schema de administrare a acesteia.

Pacienții care dezvoltă forme medii de îmbolnăvire cu SARS COV 2 vor fi transferați la Spitalul Municipal Aiud, Secția Psihiatrie, unde vor beneficia de tratamentul specific. Aici, spitalul va pune la dispoziție 30 de paturi.

Pacienții care dezvoltă forme grave de îmbolnăvire cu SARS COV 2 vor fi transferați la Secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba, unde vor beneficia de asistență medicală specifică.

Hotărârea CJSU integral

COMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ ALBA

HOTĂRÂREA Nr. 37 din 10.10.2020

privind stabilirea unor măsuri de limitare și prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2 la nivelul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Galda de Jos aflat în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba (DGASPC)

Luând în dezbatere situația de risc epidemiologic înregistrată la nivelul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Galda de Jos; Văzând propunerile Grupului de Suport Tehnic pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă Generate de Epidemii, înaintate prin adresa Direcției de Sănătate Publică a județului Alba nr. 11.320 din 10.10.2020; În temeiul: Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19, H.G. nr. 782/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie 2020, H.G. nr. 668/2020 cu modificările și completările ulterioare, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, Având în vedere prevederile O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare; Ținând cont de prevederile art. 10 din Regulamentul-cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă aprobat prin H.G. nr. 1491/2004; În conformitate cu prevederile art. 23 alin. (1) din Regulamentul de Organizare și Funcționare a C.J.S.U. Alba, aprobat prin Ordinul Prefectului județului Alba nr. 336/25.07.2017, cu modificările și completările ulterioare; Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, convocat în ședință extraordinară în data de 10.10.2020,

HOTĂRĂŞTE:

Art. 1. (1) Pe fondul înregistrării unui număr crescut de îmbolnăviri cu noul cornavirus SARS-COV-2 la nivelul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Galda de Jos, Direcția de Sănătate Publică Alba (DSP) va dispune de îndată măsura carantinării Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Galda de Jos.

(2) DSP Alba va desfășura anchetele epidemiologice și va monitoriza permanent situația epidemiologică de la CRRN Galda de Jos, până la închiderea focarului de SARS-COV-2.

Art. 2. (1) Pentru gestionarea situației de risc epidemiologic înregistrat la nivelul CRRN Galda de Jos, începând cu data de 11.10.2020, ora 0000, se dispun următoarele măsuri:

a) Purtarea măștii de protecție facială este obligatorie în spațiile deschise de pe domeniul public, pe o rază de 500 m în jurul CRRN Galda de Jos.

b) Se vor excepta de la această măsură copiii cu vârsta mai mică de 5 ani și persoanele cu afecțiuni medicale care afectează capacitatea de oxigenare, dovedite printr-un document eliberat de medic.

c) Consiliul local UAT Galda de Jos va marca, prin panouri dispuse în locuri vizibile, zona în care purtarea măștii de protecție facială este obligatorie, în spațiile deschise din proximitatea CRRN Galda de Jos.

d) IPJ și IJJ Alba vor intensifica activitățile de verificare a respectării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus SARS-COV-2 la nivelul localității Galda de Jos.

(2) Măsurile stabilite anterior se mențin până la închiderea focarului de la CRRN Galda de Jos.

Art. 3. (1) Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba va dispune de îndată măsuri pentru întocmirea unor scenarii de risc, pentru toate Centrele de îngrijire aflate în administrare, având la bază numărul de îmbolnăviri cu SARS-COV-2 și gravitatea acestora.

(2) Scenariile întocmite conform aliniatului (1) vor fi supuse avizării Direcției de Sănătate Publică Alba.

(3) Până la închiderea focarului de SARS-COV-2, DGASPC Alba va asigura personalul medical necesar gestionării situației de risc epidemiologic la nivelul CRRN Galda de Jos, cu respectarea legislației specifice în vigoare.

Art. 4. Gestionarea cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 a pacienților din cadrul CRRN Galda de Jos se va face astfel:

a) Pacienții asimptomatici și cei care manifestă forme ușoare ale îmbolnăvirii cu SARS COV 2 vor fi supravegheați și vor beneficia de asistența medicală specifică în cadrul CRRN Galda de Jos.

b) Pacienții care dezvoltă forme medii de îmbolnăvire cu SARS COV 2 vor fi transferați la Spitalul Municipal Aiud, Secția Psihiatrie, unde vor beneficia de tratamentul specific.

c) Pacienții care dezvoltă forme grave de îmbolnăvire cu SARS COV 2 vor fi transferați la Secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba, unde vor beneficia de asistență medicală specifică

d) Personalul medical din cadrul CRRN Galda de Jos va pune la dispoziția echipajelor care transferă pacienții la alte unități medicația specifică patologiei pacientului și schema de administrare a acesteia.

Art. 5 (1) Spitalul Municipal Aiud va dispune de îndată măsuri pentru operaționalizarea la nivelul Secției Psihiatrie, a 30 de paturi pentru tratarea bolnavilor psihiatrici infectați cu SARS COV 2.

(2) Spitalul Municipal Aiud va operaționaliza în cel mai scurt timp, la nivelul Secției de Psihiatrie 2 paturi specifice ATI pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19.

Art. 6. Pentru prevenirea unor situații de îmbolnăvire în cadrul Centrelor de îngrijire a persoanelor vârstnice, AJPIS Alba va pune la dispoziția DSP Alba, în cel mai scurt timp, lista actualizată a Centrelor, care funcționează la nivelul județului Alba, precum și măsurile de prevenire implementate la nivelul acestora.

Art. 7 Prezenta Hotărâre se transmite membrilor comitetului județean pentru situații de urgență Alba, UAT Aiud și Galda de Jos, în vederea implementării măsurilor dispuse prin prezenta Hotărâre, aducerii la cunoștința populației a obligațiilor ce le revin, prin toate mijloacele de comunicare avute la dispoziție. De asemenea, prezenta Hotărâre se transmite la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă și la Departamentul pentru Situații de Urgență de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „UNIREA” al judeţului Alba

UPDATE: Precizări DGASPC Alba

”În urma efectuării analizelor de laborator de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică Alba, la nivelul Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu dizabilităţi  Galda de Jos, aflat în structura  Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, numărul persoanelor depistate pozitiv a crescut.

Astăzi, 10 octombrie 2020,  bilanțul infectărilor la centrul rezidențial din Galda de Jos se ridică la un număr de 103 beneficiari și 29 de angajați, din 180 de persoane adulte cu dizabilități, respectiv 170 de persoane salariate.

Precizăm faptul că, DGASPC Alba a dispus o serie de măsuri începând cu luna martie,  în toate centrele rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități și copii aflate în structura sa, conform planurilor de măsuri de continuitate a activității, avizate  de Direcția de Sănătate Publică Alba.

Personalul este dotat cu echipamente de protecție individuale complete (măști, mănuși, botoși, capeline, pelerine de unică folosință, halate, combinezoane), sunt stocuri suficiente de dezinfectanți și biocide, sunt achiziționate lămpi UV pentru dezinfectarea completă a aerului și a suprafețelor din încăperi,  s-au făcut dezinfecții constant, s-a limitat interacțiunea beneficiarilor.

Zilnic s-a efectuat triajul epidemiologic atât pentru angajați, cât și pentru beneficiari, respectiv măsurarea temperaturii și consemnarea acesteia într-un registru special. De asemenea, toți angajații din centrele rezidențiale ale DGASPC Alba sunt testați bilunar, conform programării făcute de DSP Alba și recomandărilor INSP.

În urma situației de la centrul din Galda de Jos, DGASPC Alba a decis delegarea unui număr de 3 medici, care împreună cu medicul centrului și asistentele medicale să asigure monitorizarea permanentă a stării de sănătate a beneficiarilor. Ținând cont de patologia persoanelor ocrotite în cadrul acestuia, personalul de specialitate este în legătură permanentă cu un medic infecționist și medicul de familie, în vederea stabilirii schemei de tratament adaptată fiecărui beneficiar, conform simptomelor.

În funcție de evoluție, beneficiarii care dezvoltă forme medii de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 vor fi transferați la Spitalul Municipal Aiud, Secția Psihiatrie, unde vor beneficia de tratamentul specific.

Pacienții care dezvoltă forme grave de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 vor fi transferați la Secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba, unde vor beneficia de asistența medicală specifică.

Personalul medical din cadrul CRRN Galda de Jos, va pune la dispoziția echipajelor care transferă beneficiarii în unități sanitare, medicația specifică fiecărei patologii și schema de administrare a tratamentului.

Precizăm că, activitatea nu a fost întreruptă în  centrele rezidențiale pentru copii și persoane adulte cu dizabilități aflate în structura instituției și au fost luate toate măsurile necesare  de prevenire și minimizare a contactării și răspândirii infectării cu virusul COVID-19”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax