Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mega focar de COVID-19 la Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrică din Galda de Jos. Peste 100 de pacienți și angajați infectați


Publicat

La Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Galda de Jos, peste 100 de pacienți au fost confirmați cu coronavirus, de la izbucnirea focarului. 

Mai exact din cei 179 de pacienți, 103 au fost confirmați cu COVID-19. 

UPDATE: Potrivit celor mai recente date, sunt 29 de angajați infectați cu COVID.

UPDATE 1: CJSU Alba a decis, sâmbătă după-amiaza, carantinarea centrului.

Vezi FOCARUL de la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică din Galda de Jos. Cum și unde se face tratarea cazurilor COVID. DOCUMENT

De asemenea, din cei 171 de angajați ai centrului, 18 au fost testați pozitiv pentru COVID-19.

La fața locului, inspectorii DSP Alba derulează o anchetă epidemiologică, pentru a stabili exact cum un număr așa mare de pacienți au fost infectați cu coronavirus, într-o unitate medicală cu circuit închis.

Pacienții nu au avut posibilitatea să iasă afară de pe teritoriul unității medicale, iar sursele alba24 susțin că cel mai probabil virusul a fost adus în centru de angajați.

Mai mult, sursele spun că angajații nu ar fi respectat măsurile sanitare împotriva răspândirii noului coronavirus.

Sunt 1427 persoane vindicate și 81 decese.

Vineri, în Alba au fost prelucrate 769 probe, (638 la DSP si 131 la SJU).

DSP Alba: ”Având în vedere numărul mare de cazuri din focarul centrului de recuperare neuropsihiatrică din Galda de Jos, DSP Alba a demarat o anchetă pentru a verifica măsurile luate pe timp de pandemie, mai exact achiziționarea și dotarea cu materiale de protecție, asigurarea circuitelor funcționale, existenta și aplicarea procedurilor de lucru pe timp de pandemie, etc în vederea stabilirii cauzelor care au dus la aceasta situație. Dacă vor fi constatate nereguli vor fi aplicate sancțiuni în condițiile legii”.

UPDATE 2: Precizări DGASPC

”În urma efectuării analizelor de laborator de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică Alba, la nivelul Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu dizabilităţi  Galda de Jos, aflat în structura  Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, numărul persoanelor depistate pozitiv a crescut.

Astăzi, 10 octombrie 2020,  bilanțul infectărilor la centrul rezidențial din Galda de Jos se ridică la un număr de 103 beneficiari și 29 de angajați, din 180 de persoane adulte cu dizabilități, respectiv 170 de persoane salariate.

Precizăm faptul că, DGASPC Alba a dispus o serie de măsuri începând cu luna martie,  în toate centrele rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități și copii aflate în structura sa, conform planurilor de măsuri de continuitate a activității, avizate  de Direcția de Sănătate Publică Alba.

Personalul este dotat cu echipamente de protecție individuale complete (măști, mănuși, botoși, capeline, pelerine de unică folosință, halate, combinezoane), sunt stocuri suficiente de dezinfectanți și biocide, sunt achiziționate lămpi UV pentru dezinfectarea completă a aerului și a suprafețelor din încăperi,  s-au făcut dezinfecții constant, s-a limitat interacțiunea beneficiarilor.

Zilnic s-a efectuat triajul epidemiologic atât pentru angajați, cât și pentru beneficiari, respectiv măsurarea temperaturii și consemnarea acesteia într-un registru special. De asemenea, toți angajații din centrele rezidențiale ale DGASPC Alba sunt testați bilunar, conform programării făcute de DSP Alba și recomandărilor INSP.

În urma situației de la centrul din Galda de Jos, DGASPC Alba a decis delegarea unui număr de 3 medici, care împreună cu medicul centrului și asistentele medicale să asigure monitorizarea permanentă a stării de sănătate a beneficiarilor. Ținând cont de patologia persoanelor ocrotite în cadrul acestuia, personalul de specialitate este în legătură permanentă cu un medic infecționist și medicul de familie, în vederea stabilirii schemei de tratament adaptată fiecărui beneficiar, conform simptomelor.

În funcție de evoluție, beneficiarii care dezvoltă forme medii de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 vor fi transferați la Spitalul Municipal Aiud, Secția Psihiatrie, unde vor beneficia de tratamentul specific.

Pacienții care dezvoltă forme grave de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 vor fi transferați la Secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba, unde vor beneficia de asistența medicală specifică.

Personalul medical din cadrul CRRN Galda de Jos, va pune la dispoziția echipajelor care transferă beneficiarii în unități sanitare, medicația specifică fiecărei patologii și schema de administrare a tratamentului.

Precizăm că, activitatea nu a fost întreruptă în  centrele rezidențiale pentru copii și persoane adulte cu dizabilități aflate în structura instituției și au fost luate toate măsurile necesare  de prevenire și minimizare a contactării și răspândirii infectării cu virusul COVID-19”.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

“Săptămâna voluntariatului” – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia. Acces la studio de înregistrări și atelier pentru tineri

Publicat

Casa de Cultura a Studentilor Alba Iulia

Astăzi a început “Săptămâna voluntariatului”, manifestare organizată de Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia pentru a evidenția rolul important în comunitate și societate pe care-l au tinerii, elevi sau studenți, dar și pentru a veni în sprijinul acestora prin activități menite să le pună în valoare și dezvolte abilitățile, potrivit reprezentanților instituției.

Pe parcursul acestei săptămâni vor fi distribuite vârstnicilor din Alba Iulia, cu venituri modeste, măști medicale de protecție, această categorie de vârstă fiind considerată de specialiști cea mai vulnerabilă în fața noului coronavirus.

Studenții talentați care activează în cadrul Casei de Cultură a Studenților vor avea, tot în această săptămână, ocazia să lucreze într-un studio profesionist, unde vor învăța lucruri noi în domeniul muzical, dar vor putea și să înregistreze.

Săptămâna se va încheia cu un atelier despre importanța practicării dialogului cu tinerii, implicarea acestora în politicile și programele de tineret, accesul tinerilor la educație ca factor de prevenire a marginalizării tinerei generații, implicarea tinerilor în și prin organizații neguvernamentale, la care vor participa elevii și studenții activi în proiectele Casei de Cultură a Studenților.

“Săptămâna voluntariatului” are ca parteneri Fundația Comunitară Alba și Liga Studenților din Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Măsuri pentru școala online. Declarație-angajament de apărare a dreptului la imagine, chestionar de feedback pentru profesori

Publicat

laptop calculator

Ministerul Educației a anunțat luni, într-un comunicat de presă, că au fost luate decizii privind desfășurarea activității în unitățile de învățământ, în sistem online.

Sindicatele vor participa la monitorizarea școlii online, se introduce o declarație-angajament ce va fi asumată de profesori, elevi și părințim prin care este vizată apărarea dreptului la imagine și un chestionar de feedback pentru profesori.

”Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării, a avut o întâlnire de lucru cu Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și cu Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. În cadrul întâlnirii a fost realizată o analiză a aspectelor cu privire la organizarea eficientă a procesului educațional în condițiile desfășurării activității didactice în sistem online”, transmite MEC.

În acest context, s-au decis următoarele:

– monitorizarea de către reprezentanții sindicatelor din cadrul fiecărui județ/municipiului București, împreună cu inspectoratele școlare și conducerile unităților de învățământ, a desfășurării în condiții optime a activităților didactice atât în sistem online, cât și față în față și asigurarea consilierii cadrelor didactice în vederea îmbunătățirii actului educațional;

– informarea de către Ministerul Educației și Cercetării a tuturor unităților de învățământ în privința securizării și utilizării optime a platformelor educaționale G suite for Education și Microsoft Office 365 A1;

– angajamentul celor două federații reprezentative din învățământul preuniversitar de a susține demersurile Ministerului Educației și Cercetării, astfel încât toate cadrele didactice să utilizeze cu încredere tehnologia în activitățile de predare-învățare-evaluare în sistem online;

– realizarea unei declarații-angajament ce urmează a fi asumată de cadre didactice, elevi și părinți, declarație care va veni în completarea prevederilor Metodologiei-cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin această declarație este vizată protejarea dreptului la imagine atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi;

– simplificarea/eliminarea unor standarde ARACIP și promovarea lor prin hotărâre de guvern;

– continuarea procesului de debirocratizare a activității cadrelor didactice;

– acordarea posibilității cadrelor didactice de a oferi feedback, sub forma unui chestionar, pentru activitatea desfășurată de către conducerea unității de învățământ, pentru activitatea desfășurată la nivelul inspectoratului școlar și pentru activitatea elevilor;

– elaborarea de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a chestionarului de feedback pentru activitatea cadrelor didactice.

De asemenea, în cadrul întâlnirii de luni au fost discutate chestiuni referitoare la Normele metodologice prevăzute de Legea 185/2020 privind desfășurarea orelor de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și de învățare remedială, dar și despre acelea privind reducerea normei didactice de predare cu 2-4 ore/săptămână a profesorilor care desfășoară activitatea de mentorat, mai transmite ministerul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA candidaților PSD Alba la Parlament. Cine sunt politicienii aflați pe primele locuri pentru Senat și Camera Deputaților

Publicat

PSD Alba și-a stabilit duminică listele de candidați pentru Senat și Camera Deputaților, au declarat pentru Alba24, surse politice. Reprezentanții partidului nu au anunțat încă nimic oficial. 

La Senat, locul I va ocupat de Călin Mătieș, intrat relativ recent în politică (la alegerile locale), un antreprenor cu afaceri în domeniul panificației.

Locul al doilea la Senat va fi ocupat de Călin Andreș, fostul primar al orașului Câmpeni, care a pierdut alegerile locale în favoarea liberalului Cristian Pașca.

Pe cel de-al treilea loc pe lista PSD se regăsește Bogdan Medrea.

Citește și: SONDAJ Alba24: Votează CEL MAI BUN PARLAMENTAR care a reprezentant județul Alba în ultimii 30 de ani. LISTA completă

La Camera Deputaților, pe primul loc se va regăsi președintele organizației județene, Ioan Dîrzu (care a pierdut și el competiția pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba, în fața lui Ion Dumitrel (PNL).

Consilierul județean Nicolae Luca, este pe locul al doilea, iar pe locul al treilea se regăsește Marcela Dărămuș, care în administrația PSD a ocupat funcția de inspector școlar general.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: ACCIDENT pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. O persoană rănită

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un accident rutier a avut loc pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia, luni, în jurul orei 16:00. Potrivit IPJ Alba, în urma impactului dintre un autoturism și o autoutilitară o persoană a fost accidentată ușor. 

În urma accidentului sensul de mers spre Teiuș este blocat. Polițiștii sunt la fața locului pentru a dirija circulația.

UPDATE 16.45: Potrivit IPJ Alba, traficul a fost reluat.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate