Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mega focar de COVID-19 la Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrică din Galda de Jos. Peste 100 de pacienți și angajați infectați

Publicat

La Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Galda de Jos, peste 100 de pacienți au fost confirmați cu coronavirus, de la izbucnirea focarului. 

Mai exact din cei 179 de pacienți, 103 au fost confirmați cu COVID-19. 

UPDATE: Potrivit celor mai recente date, sunt 29 de angajați infectați cu COVID.

UPDATE 1: CJSU Alba a decis, sâmbătă după-amiaza, carantinarea centrului.

Vezi FOCARUL de la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică din Galda de Jos. Cum și unde se face tratarea cazurilor COVID. DOCUMENT

De asemenea, din cei 171 de angajați ai centrului, 18 au fost testați pozitiv pentru COVID-19.

La fața locului, inspectorii DSP Alba derulează o anchetă epidemiologică, pentru a stabili exact cum un număr așa mare de pacienți au fost infectați cu coronavirus, într-o unitate medicală cu circuit închis.

Pacienții nu au avut posibilitatea să iasă afară de pe teritoriul unității medicale, iar sursele alba24 susțin că cel mai probabil virusul a fost adus în centru de angajați.

Mai mult, sursele spun că angajații nu ar fi respectat măsurile sanitare împotriva răspândirii noului coronavirus.

Sunt 1427 persoane vindicate și 81 decese.

Vineri, în Alba au fost prelucrate 769 probe, (638 la DSP si 131 la SJU).

DSP Alba: ”Având în vedere numărul mare de cazuri din focarul centrului de recuperare neuropsihiatrică din Galda de Jos, DSP Alba a demarat o anchetă pentru a verifica măsurile luate pe timp de pandemie, mai exact achiziționarea și dotarea cu materiale de protecție, asigurarea circuitelor funcționale, existenta și aplicarea procedurilor de lucru pe timp de pandemie, etc în vederea stabilirii cauzelor care au dus la aceasta situație. Dacă vor fi constatate nereguli vor fi aplicate sancțiuni în condițiile legii”.

UPDATE 2: Precizări DGASPC

”În urma efectuării analizelor de laborator de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică Alba, la nivelul Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu dizabilităţi  Galda de Jos, aflat în structura  Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, numărul persoanelor depistate pozitiv a crescut.

Astăzi, 10 octombrie 2020,  bilanțul infectărilor la centrul rezidențial din Galda de Jos se ridică la un număr de 103 beneficiari și 29 de angajați, din 180 de persoane adulte cu dizabilități, respectiv 170 de persoane salariate.

Precizăm faptul că, DGASPC Alba a dispus o serie de măsuri începând cu luna martie,  în toate centrele rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități și copii aflate în structura sa, conform planurilor de măsuri de continuitate a activității, avizate  de Direcția de Sănătate Publică Alba.

Personalul este dotat cu echipamente de protecție individuale complete (măști, mănuși, botoși, capeline, pelerine de unică folosință, halate, combinezoane), sunt stocuri suficiente de dezinfectanți și biocide, sunt achiziționate lămpi UV pentru dezinfectarea completă a aerului și a suprafețelor din încăperi,  s-au făcut dezinfecții constant, s-a limitat interacțiunea beneficiarilor.

Zilnic s-a efectuat triajul epidemiologic atât pentru angajați, cât și pentru beneficiari, respectiv măsurarea temperaturii și consemnarea acesteia într-un registru special. De asemenea, toți angajații din centrele rezidențiale ale DGASPC Alba sunt testați bilunar, conform programării făcute de DSP Alba și recomandărilor INSP.

În urma situației de la centrul din Galda de Jos, DGASPC Alba a decis delegarea unui număr de 3 medici, care împreună cu medicul centrului și asistentele medicale să asigure monitorizarea permanentă a stării de sănătate a beneficiarilor. Ținând cont de patologia persoanelor ocrotite în cadrul acestuia, personalul de specialitate este în legătură permanentă cu un medic infecționist și medicul de familie, în vederea stabilirii schemei de tratament adaptată fiecărui beneficiar, conform simptomelor.

În funcție de evoluție, beneficiarii care dezvoltă forme medii de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 vor fi transferați la Spitalul Municipal Aiud, Secția Psihiatrie, unde vor beneficia de tratamentul specific.

Pacienții care dezvoltă forme grave de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 vor fi transferați la Secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba, unde vor beneficia de asistența medicală specifică.

Personalul medical din cadrul CRRN Galda de Jos, va pune la dispoziția echipajelor care transferă beneficiarii în unități sanitare, medicația specifică fiecărei patologii și schema de administrare a tratamentului.

Precizăm că, activitatea nu a fost întreruptă în  centrele rezidențiale pentru copii și persoane adulte cu dizabilități aflate în structura instituției și au fost luate toate măsurile necesare  de prevenire și minimizare a contactării și răspândirii infectării cu virusul COVID-19”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax