Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fost comisar șef al Poliției Aiud, condamnat la închisoare pentru fals intelectual: A falsificat declarația unui coleg. Motivul

Publicat

Daniel Silviu Bercea, comisar șef al Poliției Municipiului Aiud, la data comiterii faptelor, a fost condamnat pentru fals intelectual și uz de fals. Acesta a fost condamnat în primă instanță la Judecătoria Aiud, în data de 26 aprilie 2024. 

Condamnarea vine la patru ani de la comiterea faptei. Pe scurt, Daniel, șeful poliției din Aiud, la acel moment, a falsificat semnatura și declarația unui alt polițist, care era parte vătămată într-un dosar.

După ce s-a aflat de infracțiunea pe care a comis-o, polițistul a vrut să încheie un acord de recunoaștere al vinovăției. Însă, acordul a fost respins, de procurorii din Aiud.

După apel, la Curtea de Apel Alba Iulia, în care și ei au respins acordul de recunoaștere al vinovăției, a fost continuată ancheta și implicit a fost trimis în judecată. După patru ani, polițistul a fost condamnat.

Ce a falsificat

Fiind șef de poliție la Aiud, acesta a falsificat declarația unui alt polițist, care era parte vătămată într-un dosar penal. Mai exact a falsificat o declarație în care polițistul, partea vătămată, spunea că își retrage plangerea față de două persoane.

CITEȘTE ȘI: Cum a falsificat un comisar șef de poliție din Alba semnătura unui subaltern, într-un dosar penal. Motivul pentru care a făcut-o

” având spre instrumentare acest dosar penal, a atestat în fals, în cuprinsul unei declaraţii de persoană vătămată din data de 05.11.2020 că numitul (…) s-a prezentat în faţa sa la data de 05.11.2020 şi a declarat că îşi retrage plângerile depuse împotriva numiților (…) pentru infracţiunea de violare de domiciliu, nu mai solicită trimiterea în judecată şi nu mai are pretenţii de natură civilă de la aceştia, iar, cu această ocazie, inculpatul (…) a semnat în nume propriu la rubrica „ORGAN DE CERCETARE PENALĂ AL POLIŢIEI JUDICIARE” şi, totodată, a contrafăcut semnătura persoanei vătămate (…) , semnând în locul acesteia la finalul celor două pagini ale declaraţiei, la rubrica „PERSOANA VĂTĂMATĂ””, au notat magistrații.

A încercat să îl facă pe subaltern să renunțe la plangerea penală

Din câte se pare, înainte să falsifice declarația a încercat să îl convingă pe subalternul său să renunțe la plangere. Subalternul a înregistrat toate discuțiile, care au fost probe la dosar.

”Ca să mai scădem din dosare”

O înregistrare depusă la dosar arată că subalternul și-a întrebat șeful cine a semnat declarația, iar acesta a recunoscut că el. Motivul invocat a fost acela de a scădea din dosare.

”(…) discuţia purtându-se asupra unei soluţii de clasare şi a persoanei care a semnat o declaraţie, cerându-se explicaţii cu privire la acestea. La întrebarea „dar cine a semnat-o?” cealaltă persoană răspunde „eu am semnat-o no!”, iar la întrebarea „ca ce chestie aţi semnat-o?” se răspunde „ca să…mai scădem din dosare, de-aia”, este notat în motivarea instanței.

Pedeapsa primită

La patru ani de la comiterea faptelor, fostul șef al poliției din Aiud a fost condamnat penal.

A primit o pedeapsă de 1 an şi 2 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual și 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals.

Prin calcul judecătoresc a fost stabilită pedeapsa de 1 an şi 5 luni închisoare cu suspendare.

De asemenea a mai fost obligat la 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Momentan decizia nu este defintivă și poate fi atacată în apel, la instanța superioară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    duminică, 28.04.2024 at 12:07

    Patru ani pentru nişte fapte clare. Asta-i aşa zisa justiţie independentă. Cât despre Poliţie, acolo sunt numai salariaţi ,că munca e ceva facultativ.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax