Connect with us
Publicitate

ABRUD

Fosta contabilă a CAR Teiuș Sucursala Abrud, condamnată. Povestea unui ”tun” de aproape 6 milioane de lei și 4700 de acte false

Publicat

4700 de înscrisuri false, 373 de contracte de împrumut realizate pe numele unor cetățeni și o pagubă de 5.845.500 lei, în dauna Casei de Ajutor Reciproc Teiuş – Sucursala Abrud: rezumatul unei mega delapidări realizată de fosta șefă a instituției, cercetată, acuzată și judecată pentru 617 acte de delapidare. 

Dosarul penal a început în anul 2017, în luna august, după ce la mijlocul lunii, pe reţelele de socializare, localnici din Abrud au sesizat că este vorba despre posibile credite false şi au făcut referire la reprezentanţi CAR Credit Teiuş, ce are sucursală şi la Abrud. Unii localnici spun că s-au trezit cu datorii, chiar dacă nu luaseră credit.

Citește și Fosta contabilă CAR Credit Teiuș care a delapidat peste 1 milion de euro, și-a aflat pedeapsa finală. Ce suma trebuie să restituie

În aceeași lună, oamenii legii din Alba au organizat trei percheziții domiciliare și în data de 25 august, Aneta D.  fost director al sucursalei din Aburd, a fost reținută pentru 24 de ore.

După patru ani de la percheziții, magistrații Tribunalului Alba au dat o primă condamnare în acest caz, în 3 septembrie 2021. La scurt timp, motivarea instanței a fost făcută public.

Potrivit motivării instanței, faptele femeii s-au întins pe o perioadă de aproape șapte ani, între anii 2010 – 2017. Femeia a deținut funcția de director al sucursalei din Abrud, dar și de contabil.

În timpul procesului, femeia a recunoscut că ”a întocmit în fals contracte de împrumut pe numele unor membri ai Casei de Ajutor Reciproc Credit Teiuș IFN și al altor persoane, precum și documente care au stat la baza încheierii contractelor în numele titularilor și giranților, respectiv: cereri de împrumut emise în numele titularilor, adeverințe de venit, contracte de cauțiune și angajamente de plată în numele titularilor contractelor și în numele giranților”, se arată în motivarea instanței.

Procurorii au stabilit că în cei șapte ani femeia ”și-a însușit suma totală de 5.845.500 lei, în baza a 373 de contracte de împrumut întocmite pe numele unor membri ai, Casei de Ajutor Reciproc Credit Teiuș IFN dar și al altor persoane, care erau angajate la societăți comerciale pentru care inculpata presta servicii de contabilitate, care au fost giranți pentru împrumuturile acordate sau persoane la care inculpata a avut acces la acte de identitate. Din suma de 5.845.500 lei, inculpata a restituit suma 2.116.284 lei, rămânănd nerecuperată suma de 3.729.216 lei”, se mai arată în motivarea instanței.

În urma perchezițiilor polițiștii au ridicat mai multe ștampile, chitanțe, tabele, sau grafice de plăți.

În total procurorii au probat și au trimis-o în judecată pe femeie pentru:

delapidare cu consecințe deosebit de grave, (în total 617 acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată,  în total 4700 acte materiale).

Ce pedeapsă a primit

Pentru faptele sale aceasta a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare și la 60 de zile de muncă în folosul comunității la spații verzi, la Primăria din Abrud sau din Câmpeni.

De asemenea femeia a fost obligată la plata a: 

sumei de 5.780.364,43 lei şi dobânda legală calculată de la data constatării prejudiciului si pană la plata efectivă a acestuia cu titlu de despăgubiri civile, în favoarea parţii civile CAR CREDIT TEIUŞ INF.

– Obligă inculpata în solidar cu partea responsabilă civilmente CAR CREDIT TEIUŞ INF la plata sumei de 264.387 lei (ce reprezintă fondul social depus la sucursala din Abrud a părţii responsabile civilmente ) si dobânda capitalizată practicată de partea responsabilă civilmente, calculată de la data de 14.12.2020 şi până la restituirea integrală a sumei, în favoarea părţii civile T .

– Obligă inculpata în solidar cu partea responsabilă civilmente CAR CREDIT TEIUŞ INF la plata sumei de 10.027 lei despăgubiri civile şi la 5.000 lei daune morale în favoarea părţii civile S .

– Obligă inculpata în solidar cu partea responsabilă civilmente CAR CREDIT TEIUŞ INF la plata sumei de 16.614 lei despăgubiri civile şi la 5.000 lei daune morale în favoarea părţii civile M.

– Obligă inculpata în solidar cu partea responsabilă civilmente CAR CREDIT TEIUŞ INF la plata sumei de 5.076 lei despăgubiri civile şi la 5.000 lei daune morale în favoarea părţii civile M.

Momentan decizia Tribunalului Alba nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile de la pronunțare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax