Eveniment
Fosta contabilă CAR Credit Teiuș care a delapidat peste 1 milion de euro, și-a aflat pedeapsa finală. Ce suma trebuie să restituie
Fosta contabilă a CAR Teiuș, sucursala Abrud, Aneta Dinu, și-a aflat joi, 14 aprilie, pedeapsa finală, din partea magistraților Curții de Apel Alba Iulia. Femeia a fost trimisă în judecată, în primă instanță la Tribunalul Alba, dar în urma apelului dosarul a ajuns la instanța superioară.
Aneta Dinu a condus până în 2017 sucursala Abrud a Casei de Ajutor Reciproc „Credit Teiuş”. Pe parcursul a şapte ani să delapideze de la un CAR suma de 6 milioane de lei (1,2 milioane de euro), potrivit adevărul.ro.
Schema femeii a fost descoperită de procurori, iar la data de 24 august 2017 au fost efectuate un număr de 3 percheziții pe raza județului Alba, efectuate de către lucrători din cadrul I.P.J. Alba, ocazie cu care au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă, înscrisuri, ștampile, potrivit sursei citate.
Mai exact, în perioada 2010 – 2017 a contractat în fals credite pe numele a 361 de persoane şi a folosit o parte din bani în interes personal.
„În fapt, s-a reţinut că în perioada 2010 – 2017 susnumita în calitate de contabil la o instituție financiară nonbancară, având sucursala în orașul Abrud, a încheiat în fals contracte de împrumut în numele a numeroase persoane și totodată și-a însușit sume de bani din fondul social al membrilor instituției”, transmiteau reprezentații IPJ Alba, la momentul perchezițiilor.
CITEȘTE ȘI: Dosarul creditelor false de la CAR Credit Abrud. Contabila instituţiei, sub control judiciar. Ar fi luat 750.000 de lei din banii clienţilor
În luna ianuarie 2020, femeia a fost trimisă în judecată pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave (617 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (4.700 de acte materiale).
În rechizitoriu se precizează că acesta a întocmit în fals pe numele unor membrii CAR Credit Teiuş, dar şi în numele altor persoane ce nu sunt membri ai acestei unităţi, mai multe categorii de documente, respectiv: contracte de împrumut, cereri de împrumut emise în numele titularilor, adeverinţe de venit, contracte de cauţiune şi angajamente de plată în numele titularilor contractelor şi în numele giranţilor. O parte din credite au fost întocmite pe numele unor angajaţi de la societăţi la care femeia presta servicii de contabilitate.
Femeia a recunoscut integral faptele şi a depus în apărarea ei mai multe înscrisuri de la colegi de la fostele locuri de muncă. „Este o persoană caracterizată prin colegialitate, relaţii oneste şi de bună calitate. Sub aspect familial este o mamă bună, caldă, afectivă. Este o persoană prea încrezătoare în ceilalţi, încercând să mulţumească pe toată lumea, fapt care a facilitat situaţia ei juridică.
De asemenea, la locul de muncă era o persoană săritoare, muncitoare, fiind percepută cinstită, amabilă, fiind un şoc pentru colegii săi de muncă situaţia în care se află. S-a mai arătat de către colegi că a fost în nenumărate rânduri supusă controalelor la locurile de muncă, dar nu s-au constatat nereguli în activitatea sa profesională”, astfel a fost caracterizată contabila din Abrud.
Poziția CAR la momentul reținerii femeii
“În urma unor controale interne, s-au constatat nereguli în activitatea sucursalei Abrud”, că “imediat după această constatare, conducerea CAR Credit Teiuş a sesizat organele de poliţie, care au început o anchetă” şi că instituţia financiară “a mobilizat încă de la apariţia acestei probleme, resurse umane şi financiare necesare depăşirii cât mai rapide a acestei situaţii”.
Potrivit sursei citate, “o echipă din cadrul CAR Teiuş este delegată în permanenţă la Abrud, pentru a purta discuţii cu fiecare membru şi a clarifica împreună situaţia fiecărui cont care a fost alterat”.
CAR Credit Teiuş subliniază că are “deplina capacitate managerială şi financiară pentru a putea trece cu bine peste aceasta situaţie şi a oferi în continuare servicii financiare de bună calitate şi sigure tuturor membrilor” şi că “această situaţie priveşte numai sucursala Abrud” şi “nu aduce nicio atingere solidităţii, solvabilităţii şi lichidităţii CAR Teiuş”.
“CAR Credit Teiuş, împreună cu organele statului fac eforturi comune pentru clarificarea cât mai rapidă a situaţiei din Abrud. O vom face cu determinare şi suntem convinşi că activitatea noastră şi încrederea dumneavoastră în noi, nu vor fi ştirbite. Încă o dată, cerem scuze membrilor de la sucursala Abrud pentru neplăcerile provocate”, au declarat la vremea respectivă reprezentații CAR.
Pedeapsa
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat joi, 14 aprilie, sentinţa definitivă. Aneta Dinu, în vârstă de 63 de ani a fost condamnată la pedeapsa de 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de 4 ani. Femeia a fost obligată să restituie suma de 5,78 de milioane de lei către CAR Credit Teiuş, plus dobânda legală.
Pe durata termenului de supraveghere, femeia va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria Abrud sau Primăria Câmpeni, la lucrări de întreţinere spaţii verzi. Instanţa a anulat cele 4.700 de înscrisuri falsificate pe baza cărora au fost obţinute creditele ilegale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Țepeș
vineri, 15.04.2022 at 08:57
Dar Nuți de la Pleșcoi nu trebuie să restituie nimic din ce a furat?