Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fostul ministru pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, acuzat de DNA pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii. Procurorii cer aviz pentru urmărirea penală

Publicat

Fostul ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, nu poate justifica o sumă din declaraţia de avere, de 60.000 de euro, trecută ca “restituire împrumut” de la mama sa, susţin procurorii DNA. Aceştia cer aviz  pentru începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru delegat pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii. Anunţul a fost făcut la câteva ore după anunţarea demisiei ministrului liberal din funcţie.

UPDATE: Cristian David şi-a anunţat demisia din PNL şi susţine că a luat această decizie pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzaţiilor DNA şi că are toată disponibilitatea să prezinte datele care să clarifice situaţia.


Într-un comunicat DNA se precizează că “procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul în vederea sesizării Preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuarea urmăririi penale faţă de Cristian David, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii”.
Din referatul întocmit de procurori rezultă că “există indicii rezonabile potrivit cărora, pentru a justifica în declaraţia de avere depusă la data de 14 iunie 2013, intrarea în patrimoniul său a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, numitul David Cristian a consemnat în fals, la rubrica <venituri din alte surse>, primirea a 60.000 euro, cu titlu de <restituire împrumut>, de la mama sa.
Pentru ca la rândul său, mama demnitarului să poată justifica deţinerea legală a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului său, acesta a efectuat demersuri astfel încât, cu o persoană de încredere, a fost încheiat formal un antecontract de vânzare – cumpărare a unui apartament în care se atesta, în mod nereal, faptul că mama ministrului delegat ar fi vândut acelei persoane un apartament în judeţul Prahova pentru suma de 60.000 euro. Această sumă a fost justificată de ministrul delegat printr-un aşa-zis împrumut pe care i l-ar fi acordat mamei sale ca să-şi construiască o casă şi la momentul încheierii actului care ar atesta vânzarea fictivă a apartamentului menţionat, mama sa i-ar fi <restituit> împrumutul”.
Procurorii mai susţin că “probele administrate în cauză, în perioada premergătoare încheierii actul de vânzare cumpărare aparent au relevat că numitul David Cristian a fost profund preocupat de necesitatea încheierii unui antecontract de vânzare cumpărare între mama sa şi o altă persoană, întrucât nu deţinea un act licit pentru suma de 60.000 euro pe care trebuia să o menţioneze în declaraţia sa de avere”.

Precizăm că, urmare a deciziei PNL, Cristian David a demisionat miercuri din funcţia de ministru delegat pentru românii de pretutindeni, dar se numără printre susţinătorii demersului fostului premier Călin Popescu Tăriceanu de a continua activitatea Uniunii Social Liberale, potrivit unor surse politice.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax