Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sorin Oprescu, prins în Grecia. Fostul primar al Capitalei fugise din țară după o condamnare de 10 ani și 8 luni

Publicat

Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, care a fugit din țară, înainte de a fi condamnat definitiv, a fost identificat și reținut în Grecia, în cursul zilei de 17 mai. 

Momentan, la nivelul IGPR nu a fost făcută o informare publică în acest sens, însă posturile TV, antena3 și digi24.ro, citează mai multe surse care susțin că acesta a fost identificat pe teritoriul Greciei și că se afla în custodia polițiștilor din Atena.

Sorin Oprescu a fost localizat după un schimb de informații cu polițiștii greci. Mai exact ar fi fost localizat de o echipă de polițiști, o echipă mixtă din mai multe țări, care se ocupă cu persoanele date în urmărire internațională.

Sorin Oprescu prins de polițiștii de elită ai Europei

Este vorba despre o echipă a Europol, denumită ENFAST, European Network of Fugitive Active Search Teams ( Rețeaua Europeană a Echipelor de Căutare Activă a Urmăriților).

ENFAST este o rețea de ofițeri de poliție, disponibili 24/7, care pot acționa imediat pentru a depistarea și arestarea urmăriților. ENFAST este o rețea de ofițeri de poliție, disponibili 24/7, care pot acționa imediat pentru a depistarea și arestarea urmăriților.

IGPR, precizări privind reținerea lui Oprescu în Grecia

IGPR confirmă oficial, marți seara, că Sorin Oprescu a fost prins în Grecia. Fostul primar general a fost condus la sediul autorității judiciare competente pentru confirmare și punerea în executare a mandatului.

La data de 17 mai a.c., în urma activităților investigative și de cooperare polițienească, efectuate de Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Operațiuni Speciale, Direcția de Investigații Criminale, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, în colaborare cu Centrul SELEC și polițiștii greci, coordonați de șeful ENFAST din Atena, au depistat, în zona orașului Atena, un bărbat, de 70 de ani, urmărit la nivel internațional, informează IGPR.

Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, după ce, la data de 13 mai 2022, a fost condamnat definitiv, la o pedeapsă cu închisoarea, de 10 ani și 8 luni închisoare cu executare, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, abuzul în serviciu și spălarea banilor.

„Cel în cauză a fost condus la sediul autorității judiciare competente, în vederea confirmării și punerii în executare a mandatului”, anunță Poliția potrivit Romania24.ro

Ce condamnare a primit Sorin Oprescu

Fostul primar a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită.

CITEȘTE ȘI: Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a DISPĂRUT. A fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare

Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare, iar sentința a fost pronunțată vineri de Curtea de Apel București. Instanța a mai decis și confiscarea extinsă a sumelor de 102.000 lei și 9.400 de euro, precum și a mai multor case și terenuri deținute de fostul primar general Sorin Oprescu în București.

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Completul de la Curtea de Apel București a pronunțat condamnări cu închisoare ce totalizează peste 63 de ani pentru toți inculpații – foști directori din Primăria București și oameni de afaceri.

Toți au fost acuzați de procurori de organizarea unui grup infracțional care atribuia contractele din bani publici contra șpagă.

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată; 6 ani pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu şi 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor. Pedepse au fost contopite şi, prin adăugarea unui spor, a rezultat 10 ani şi 8 luni închisoare.

Oprescu, condamnat pentru corupție: Ce bunuri au fost confiscate de instanță

Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp şi teren în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.

Fostul primar trebuie să plătească şi 50.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

Oprescu, pedeapsă mărită cu 5 ani față de sentința de la Tribunal

Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Prima declarație a avocatului lui Sorin Oprescu

Sorin Oprescu va fi reprezentat de un avocat din Grecia în toate procedurile judiciare legate de punerea în aplicare a mandatului european de arestare și de extrădare, a declarat pentru impact.ro avocatul fostului primar al Bucureștiului, Florin Surghie.

Avocatul care l-a reprezentat pe Sorin Oprescu în procesul de la Curtea de Apel București, unde în urmă cu patru zile a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare, spune că nu mai știe nimic de clientul său de două luni și că nu a fost contactat nici de fostul primar și nici de cineva din familia acestuia nici după decizia instanței și nici după ce acesta a fost prins în Grecia.

Oprescu trebuie să își angajeze un avocat din Grecia

”Suntem avocați europeni cu toții, dar nu poți să pui concluzii ca avocat din România într-un stat membru decât dacă ești membru al unei forme de organizare din țara respectivă. Sunt avocați, probabil, din Grecia care o să-l reprezinte, așa e normal. În plus, legislația greacă este diferită de legislația românească”, a explicat avocatul.

Întrebat dacă, după condamnarea definitivă a lui Sorin Oprescu, va face contestație în anulare sau recurs în casație, cele două căi extraordinare de atac pe care le are la dispoziție pentru a încerca să schimbe decizia de condamnare, avocatul Florin Surghie a răspuns că se mai gândește ce va putea face mai departe în cazul clientului său.

UPDATE 18.05.2022: Primele imagini cu Sorin Oprescu reținut în Grecia. Va rămâne 40 de zile în arest

Antena 3 a prezentat primele imagini cu Sorin Oprescu în fața procurorilor din Atena. Fostul primar general al Capitalei rămâne în arest pentru 40 de zile.

Procurorul în fața căruia a fost prezentat astăzi a decis ca pe parcursul următoarelor 40 de zile, cât un complet de judecată va analiza dosarul lui Sorin Oprescu, acesta să rămână în arest.

El va fi dus în arest în capitala Greciei. Medicul spera să obțină bunăvoința acestui procuror și pe baza faptului că are un domiciliu în Atena. El spera să obțină cercetarea în stare de libertate.

Avocații lui Oprescu pot cere consiliului de judecată cercetarea în stare de libertate.

Sorin Oprescu dorește ca dosarul lui să fie judecat în Grecia pentru că el consideră că nu a avut parte de o judecată dreaptă în România.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax