Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fostul șef al DIICOT Alba, procurorul IOAN MUREȘAN, a fost SUSPENDAT din funcție. Precizări de la CSM

Publicat

După ce, miercuri, Ioan Mureşan, fostul şef DIICOT Alba a fost trimis în judecată de DNA, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi represiune nedreaptă, în legătură cu dosarul lui Berbeceanu, joi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât suspendarea lui din funcția de procuror.

Citiți și: Traian BERBECEANU, trimis în JUDECATĂ, de DIICOT. În aceeaşi zi, şi dosarul fostului şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a intrat în atenţia instanţei

Potrivit unui comunicat emis de CSM, în şedinţa de joi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât suspendarea din funcţia de procuror a lui Ioan Mureşan, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, începând cu data de 17 iulie 2014, ca urmare a trimiterii in judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni, transmite Biroul de presă al CSM.

Hotărârea Secţiei pentru procurori a C.S.M. a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi 62 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

Citeşte şi Şef nou la DIICOT Alba Iulia: Ionela Denisa Florea a preluat conducerea serviciului, la trei săptămâni după demisia procurorului Mureşan

Reamintim că, joi, Ioan Mureşan a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul referitor la conflictul cu Traian Berbeceanu.

Pentru Ioan Mureşan, procuror șef al DIICOT – ST Alba, la data faptelor, s-au reținut infracțiunile de: abuz în serviciu; represiune nedreaptă; fals intelectual;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

“În cursul anului 2013, inculpatul MUREȘAN IOAN, împreună cu inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL și cu complicitatea inculpatului CEAN NICOLAIE ION, cu ocazia urmăririi penale efectuate într-un dosar al DIICOT – ST Alba, privind pe Berbeceanu Traian ș.a., și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu vizând desfășurarea activității în conformitate cu legea, prin:
– dispunerea începerii urmăririi penale față de Berbeceanu Traian pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinirea unui grup infracțional nestructurat;
– favorizarea infractorului;
– omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă și fals în declarații (21.10.2013);
– punerea în mișcare a acțiunii penale (23.10.2013);
– reținerea pe 24 de ore a lui Berbeceanu Traian (24.10.2013);
De asemenea a propus arestarea preventivă a acestuia (24.10.2013), în urma administrării, fie personal, fie de inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL, a unor probe nelegale, cu un conținut nereal, constând:
– declarații obținute prin întrebuințarea de amenințări, promisiuni sau favoruri;
– declarații luate unor persoane aflate în relații de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian;
– declarații conținând adăugiri sau deformări ale susținerilor persoanelor audiate;
– declarația inculpatului CEAN NICOLAIE ION, audiat cu identitate protejată;
– procese-verbale întocmite de inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL, despre care a cunoscut că au conținut fals sau trunchiat;
– documente fără relevanță probatorie;
În același context, inculpatul nu a procedat la verificarea altor variante de anchetă, deși existau elemente faptice care ar fi impus acest lucru.
În referatul cu propunere de arestare preventivă, inculpatul MUREȘAN IOAN a inserat cu știință mențiuni false sau denaturate și a ascuns existența unor probe în apărarea lui Berbeceanu Traian, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor și intereselor legale ale acestuia, respectiv: libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la demnitate, la reputație și onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia.
Ca urmare a acestor acțiuni, inculpații MUREȘAN IOAN, MUNTEAN ALIN MIREL și CEAN NICOLAIE ION au obținut, atât pentru sine, cât și pentru persoane din anturajul acestora, cercetate penal, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial, constând în denigrarea ofițerului de poliție judiciară și înlăturarea acestuia din dosarele pe care le instrumenta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax