Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Articol despre fumat, publicat în Alba la începutul secolului trecut: Delectează pe fumătoriu cu undulațiunile ce le face

Publicat

Un articol de la începutul secolului trecut, publicat în ziarul Unirea din Blaj, analizează efectele fumatului, în limbajul specific epocii. 

Articolul se află la Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale și a fost postat de șefa instituției, Dana Zecheru, pe contul ei de Facebook.

Autorul articolului începe cu părțile bune ale fumatului: ”alungă insectele și delectează pe fumătoriu cu undulațiunile ce le face elu înălțându-se”.

Totuși, constată el, mai multe sunt părțile lui cele rele: ”Fumulu corupe aerulu, strică ochii și plumânile fumătoriloru restrinși între păreții chiliei”.

Mai mult, articolul citează chiar și cercetătorii britanici ai timpului: ”Profesorului anglesu Huxley a aretatu, că amiculu seu, celebrulu fisicu John Tinda, a cădutu jertfă fumului de tăbacu. Îlu trăgea în peptu cu deosebită pasiune”.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax