Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Atelierele de creație literar-artistică ale elevilor și studenților militari. Reverberaţii artistice în cadenţă, la Colegiul Militar din Alba Iulia


Publicat

elevi

elevii pasionati de folclor si Ionut FuleaColegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia a găzduit, în perioada 30 martie – 2 aprilie, cea de a XIII-a ediţie a „Atelierelor de creaţie literar-artistică ale elevilor şi studenţilor militari”. La această întâlnire pe tărâmul artelor, înscrisă în rândul activităţilor culturale din Planul Statului Major al Forţelor Terestre au participat, alături de elevii colegiului militar gazdă, elevi din Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc şi Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova.

De asemenea, au dat curs invitaţiei organizatorilor, studenţi de la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” Braşov şi Academia Tehnică Militară Bucureşti. Şi la această ediţie, participanţii au avut ocazia de a se cunoaşte, de a schimba idei, de a împărtăşi impresii, de a lega prietenii, de a învăţa unii de alţii, după cum afirma comandantul colegiului militar gazdă, colonel Marcel Domşa, la deschiderea ediţiei.

„Ne-am bucurat de prezenţa şi îndrumarea unor profesionişti ai domeniului, reprezentanţi ai instituţiilor partenere: Biblioteca Judeţeană ,,Lucian Blaga” Alba Iulia prin doamna Felicia Colda, poet şi om al cuvântului, Cercul Militar Alba, prin doamna drd. Petruţa Pop şi domnii Ghiţă Groza şi Daniel Iancu. Crâmpeie de folclor au împărtășit elevilor și studenților militari doi mari culegători și păstrători ai culturii și tradițiilor românești, Oana Bozga-Pintea și Ionuț Fulea. Ritmuri contemporane sau de altădată au fost momentele împărtăşite participanţilor de către domnul Vasile Barboș din Cluj Napoca”, a transmis purtătorul de cuvânt al colegiului, Daniela Filimon.

Prima ediţie a acestei manifestări a gost găzduită de colegiul naţional militar albaiulian, în anul 2004, şi s-a dovedit extrem de benefică pentru elevii şi studenţii talentaţi, aşa cum a ţinut să sublinieze doamna profesor dr. Georgiana Mîndrilă, inspector în cadrul Statului Major al Forţelor Terestre.

Pe holul sălii trofeelor din colegiul gazdă au fost expuse tablourile elevului sergent Costea Mircea şi ale elevului caporal Şchiopu Mihai, ambii din colegiul militar Alba, precum şi ale studentului Vlad Olariu de la Academia Tehnică Militară.

„Arta, această chimie a emoțiilor, a poposit în colegiul militar din Alba Iulia și, timp de trei zile, a transformat mediul cazon într-un univers de cunoaștere artistică. În această simfonie de culori, cântece, dans și poezie, protagoniștii au fost elevii și studenții militari, unii dintre ei, absolvenți ai colegiilor militare, dar și îndrumătorii lor. Cu toții s-au reunit în această expresie a creativității, atelierul, pentru a induce o idee, un sentiment sau o trăire, prin modul lor propriu de a vedea lumea și de a recepta lucrurile din jur. A fost o experiență frumoasă, unică, dar <minunată mereu>, care ne-a determinat pe toți să dobândim și să promovăm nevoia de artă și frumos”, a transmis profesor dr. Cosmina Mircea.

„Ca un corolar al dăinuirii prin şi pentru frumos, spectacolele de înaltă ţinută artistică, susţinute de către cele şase instituţii de învăţământ militar au dovedit, încă o dată, pregătirea şi preocuparea pentru artă, iar măiestria dansului, talentul vocal şi coregrafia au adus un plus de originalitate acestei ediţii. Cu aceste momente artistice s-au încheiat activităţile celei de a XIII-a ediţii a Atelierelor de creaţie literar-artistică din Cetatea Marii Uniri. Aducem mulţumiri tuturor, organizatori, colaboratori şi participanţi şi îi felicităm pentru implicarea, dăruirea şi profesionalismul manifestate în promovarea culturii şi artei”, a mai precizat Daniela Filimon.

Impresiile de la final: (material realizat de caporal Ilişca Anişoara Coman)

„Am ales să particip la ateliere pentru că îmi place foarte mult muzica, ea face parte din mine. Recunosc că sunt foarte entuziasmată să îmi revăd foştii colegi din liceu, reprezentând cu cinste colegiul militar cantemirist .De aceea, cu prilejul acestui eveniment se întâlnesc oameni plin de entuziasm şi forţă interioară şi de abia aştept să le vad reprezentaţiile scenice şi să ne bucurăm împreună de acest minunat spectacol…”, a transmis eleva fruntaş Andreea Giurescu.

„În opinia mea, atelierele de creaţie reprezintă un moment special, unic, minunat, un prilej care uneşte liceele militare si academiile. Participarea la acest eveniment ne face mereu deosebită placere. Acest moment al anului este şi un prilej de relaxare, de uitare a tuturor problemelor şi de a vedea momente artistice unice. Sunt onorat şi îmi face deosebită plăcere să fac parte din corul domnului profesor Forfotă Emil. În final, doresc să îi felicit şi să le mulţumesc tuturor participanţilor şi persoanelor ce fac posibilă susţinerea acestor ateliere de creaţie”, a precizat elevul plutonier adjutant George Hariga de la Colegiul Naţional Militar din Câmpulung Moldovenesc.

„Muzica reprezintă o metodă de eliberare, de exprimare a emoțiilor şi de refugiu ,în orice fel de moment, fie el bun sau rău”. De asemenea, pentru tânărul cantemirist atelierele de creaţie reprezintă un apogeu al activității sale artistice, o modalitate prin care poate interacționa cu ceilalți colegi, de a învăța lucruri noi şi de a se autoperfecționa”, a mărturisit elevul caporal Valentin Anica de la Colegiul National Miliatar „Dimitrie Catemir” Breaza.

„Atelierele de creație reprezintă atât un prilej de a evada din tot ceea ce ține de viața cotidiană, cât şi o modalitate de a lega noi prietenii. De asemenea ,sunt de părere că aceasta activitate poate fi considerată o modalitate de a evita uniformitatea, ceea ce reflectă unicitatea fiecăruia, printr-o armonie a grupului. Alba Iulia, oraş cu o vastă însemnătate istorică, este gazda noastră pentru 3 zile petrecute cu această ocazie. Oamenii sunt foarte primitori, foarte deschişi, sociabili, dornici de noi prietenii, ceea ce fructifică o adevărată conexiune între elevii şi studenții din medii diferite. În ceea ce priveşte activitatea de cenaclu literar, poezia este singura care îmi oferă prilejul de a recrea prin cuvânt anumite aspecte care ţin strict de cultivarea zonelor tainice ale sufletului. Nu e usor, dar nici imposibil, fapt ce mă determină să continui pe drumul deja ales”, a transmis eleva sergent Denisa Balea;

„Iată că am ajuns la Colegiul National Militar ,,Mihai Viteazul” din Alba Iulia, o unitate de învăţământ extraordinară a armatei. Sunt fericit că sunt aici alături de cei mai tineri boboci ai Armatei Romaniei; am asistat de-a lungul timpului la mai multe ateliere de creaţie care mi s-au părut excelente pentru promovarea culturii româneşti şi a entităţii noastre naţionale. Mă refer aici la prezentarea costumelor naţioanale, prezentarea unor picturi foarte frumoase, realizate de elevii militari, precum şi muzica populară, autentică , dar şi muzică uşoară. Mi-am dat seama că militarii sunt oameni extraordinar de talentati, pe lângă activitatea supraomenească pe care o desfăşoară zilnic. Un elev militar este un elev amplu, complex, deosebit, care ştie să cânte, să danseze, să picteze, ştie să fie cât se poate de serios, deschis spre a învaţă continuu”, a precizat Vasile Barboş, jurnalist militar în trustul de presă al Ministerului Apărării Naționale.

„E primul meu an când particip la atelierele de creație și nu am experiențe în anii trecuți. Pot spune că anul acesta a fost grozav! Activitatea de cenaclu în care am fost implicat mi-a oferit ocazia să văd cât de talentaţi în arta cuvântului sunt tinerii elevi și studenți militari. A fost cu adevărat o zi minunată cu activități ce m-au sustras din contingent. De acum, atelierele de creație vor avea un loc special pe lista evenimentelor mult așteptate, alături de vacanțe și ultimul apel”, a transmis elevul caporal Dumitrașcu Bogdan, colegiul militar gazdă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Recomandări ale specialiștilor pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid. Ce trebuie să facă dacă resimt disconfort

Publicat

În contextul campaniilor de vaccinare anti-COVID-19 care se derulează în aproape toate ţările lumii, specialiştii oferă şi sfaturi utile pentru ca oamenii să ştie ce au de făcut după ce au fost vaccinaţi.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă, pe site-ul său, ca persoanele care resimt durere sau disconfort după vaccin să discute cu medicul curant despre administrarea unui medicament fără prescripţie medicală, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol.

De asemenea, pentru a reduce durerea şi disconfortul la locul administrării, poate fi aplicat un prosop curat, rece şi umed peste zonă. Este indicată folosirea sau efectuarea de exerciţii cu braţul.

Pentru a reduce disconfortul cauzat de febră, se recomandă consumul de lichide suficiente şi îmbrăcăminte lejeră.

Se impune apelarea medicului dacă roşeaţa sau sensibilitatea la locul administrării vaccinului creşte după 24 de ore şi dacă reacţiile adverse nu par să dispară după câteva zile.

De asemenea, Serviciul federal rus pentru supravegherea în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor Rospotrebnadzor recomandă ca cei cărora le-a fost administrat vaccinul să nu se expună la frig şi nici să se supraîncălzească, să evite stresul şi consumul de produse la care ştiu că au alergie, relatează TASS.

Academicianul Viktor Tutelian, consultant nutriţionist pe lângă Ministerul Sănătăţii rus, atenţionează să se evite timp de trei zile umezirea locului în care a fost injectat vaccinul, precum şi băile publice şi saunele. De asemenea, tot atâta timp ar trebui evitate activităţile fizice susţinute şi sportul.

Totodată, persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 ar trebui să acorde atenţie necesarului de vitamina D în organismul lor şi, dacă e nevoie, să elimine această deficienţă. Totodată, li se recomandă să consume alimente cu un conţinut ridicat de proteine. ‘Vaccinul se administrează pentru a stimula producerea de anticorpi specifici, iar anticorpii sunt structuri proteice. De aceea este mare nevoie de proteine, adică ouă, carne, peşte. Este important ca acestea să nu lipsească din alimentaţia zilnică’, explică Viktor Tutelian.

Întrucât alcoolul poate reduce sensibil imunitatea şi astfel poate face ca vaccinarea să fie ineficientă sau lipsită de sens, celor care se vaccinează li se recomandă să renunţe la consumul de băuturi alcoolice timp de trei zile după vaccinare.

Femeile şi tinerele sunt sfătuite să amâne cu două-trei luni după vaccin planificarea unei sarcini sau efectuarea unei ecografii. Sarcina este un factor de risc în cazul infectării cu SARS-CoV-2, conform experţilor ruşi. Sunt expuse unui risc ridicat în special femeile cu comorbidităţi.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii din Rusia – la fel ca instituţiile din domeniul sănătăţii din alte ţări – subliniază că riscurile în cazul vaccinării sunt mult mai mici decât posibilele consecinţe ale infectării cu SARS-CoV-2.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Voluntarii din Alba Iulia adună capace de plastic pentru cazuri medicale. Povestea unei campanii atipice

Publicat

Voluntarii din Alba Iulia s-au alăturat unei campanii naționale care presupune strângerea de capace de plastic, pentru cauze umanitare. 

Aceștia se organizează cu ajutorul grupului de Facebook ”Fapte bune din Alba”. Capacele strânse se adună la câteva magazine din oraș, care îi sprijină pe voluntari, lista lor fiind publică pe grupul respectiv.

Capacele sunt duse la Cluj, unde sunt preluate de Capace cu suflet și vândute, iar banii adunați din reciclarea lor sunt dublați de o persoană cu suflet mare, pe care inițiatorii campaniei o numesc ”îngerul sau păzitor” și care dorește să rămână anonimă.

Banii strânși sunt apoi donați spre diverse cazuri medicale.

  • Una dintre donațiile din anul 2020 a mers către Căsuța Blondie, un spațiu de tranzit realizat de Asociația Blondie, care oferă dreptul la viață și la dezvoltare copiilor bolnavi și singuri, celor care provin din familii cu probleme sociale, care au suferit intervenții chirurgicale complexe sau care au nevoie de un mediu atent controlat pentru o perioadă de timp, după externare.

Voluntarii strâng doar capace datorită raportului volum/greutate și a faptului că pot fi usor stocate și transportate față de alte tipuri de materiale reciclabile.

Sunt bune aproape orice de capace de plastic: de la PET-uri, sticle de lapte, iaurt, gel de duș, șampon, balsam, detergent de vase, stick-uri de lipici, tuburi de muștar, ketchup, de la borcanelele de plastic cu gumă de mestecat, de la borcanele de Nutella, de la cutiile de medicamente sau vitamine, capace de la spray-uri sau creme de față și de corp și multe altele.

Campania a început în 2013, la Cluj, iar treptat a prins amploare mare: se colecteaza acasă, la serviciu, la restaurante, la cafenele, la școli și la gradinițe și oriunde altundeva dorește lumea.

De atunci s-au strâns tone de capace, care au fost transformate în bani pentru cazuri speciale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sporuri de până la 7,5% din salariu pentru polițiști, cu impact bugetar de 119 milioane lei. Precizările ministrului de Interne

Publicat

Aproximativ 76.000 de angajați ai Poliției Române primesc din luna ianuarie sporul de titlu de specialist de clasă, care se calculează ca procent din salariul de bază și este acordat în trei trepte, de 2,5%, 5% și 7,5%.

Declarația a fost făcută de Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, pentru G4Media.ro

”Am ajuns la o soluție cu sindicatele încă din decembrie anul trecut, ceea ce înseamnă că acest spor a intrat în plată în ianuarie. Este un spor care exista în legislație, dar nu fusese acordat până acum, și noi am reușit să îl acordăm”, a spus Bode pentru G4Media.ro.

Acordarea sporului are un impact bugetar de 119 milioane de lei anual, potrivit ministrului de Interne.

El a mai spus că sindicatele din poliție, care au organizat proteste în care denunță înghețarea salariilor, ar trebui să îi informeze pe angajați despre noul spor plătit.

Mai multe sindicate ale poliției au protestat în ultimele două săptămâni, reclamând înghețarea salariilor la nivelul anului 2020, în contextul în care zeci de mii de angajați din sectorul privat fie și-au pierdut locul de muncă în pandemie, fie au veniturile scăzute.

sursă: g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Concurs MAI: Peste 8000 de candidați au dat proba scrisă pentru a deveni ofițeri de poliție. Câte locuri sunt

Publicat

Peste 8.000 de candidați, subofițeri și agenți de poliție, au susținut proba scrisă pentru ocuparea a 1.317 posturi de ofițer/ofițer de poliție în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Selecția s-a organizat pentru trecerea în corpul ofițerilor/ ofițerilor de poliție a maiștrilor militari/ subofițerilor/ agenților de poliție, a anunțat MAI, potrivit dcnews.ro.

Vezi și Ministrul de Interne: Peste 18.000 de candidaturi pentru 2.086 de locuri, la concursurile de trecere în corpul ofiţerilor

Având în vedere numărul mare de posturi scoase la concurs pentru trecerea agenților/subofițerilor în corpul ofițerilor, respectiv 2.086, s-a luat decizia susținerii probelor de concurs etapizat, începând cu 8 ianuarie, precizează MAI într-un comunicat de presă.

Dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne cărora le-a fost aprobată demararea procedurilor de concurs, un număr semnificativ de posturi pentru care s-a organizat concursuri a fost din cadrul Poliției Române (1.210), Jandarmeriei Române (220), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (304), Poliției de Frontieră (147).

O pondere importantă a acestor posturi au avut-o cele din cadrul structurilor operative.

În situația posturilor din aceeași specialitate pentru care s-a organizat concurs,  au fost constituite comisii centrale de concurs, care au elaborat subiectele și grilele de corectare în mod centralizat, în condiții de confidențialitate, măsuri care au fost adoptate și în ceea ce privește distribuirea lor la nivelul unităților organizatoare.

Totodată, au fost dispuse măsuri care vizau identificarea și prevenirea unor situații de conflict de interese, în scopul evitării vicierii procedurilor de concurs și al asigurării tratamentului egal al candidaților, fără discriminări.

Conducerea ministerului a solicitat structurilor organizatoare să ia toate măsurile pentru desfășurarea concursurilor în cele mai bune condiții astfel încât să fie respectate atât regulile de protecție sanitară, cât și toate condițiile de legalitate. În acest context, inclusiv Corpul Național al Polițiștilor, Direcția Generală Anticorupție și Direcția Generală de Protecție Internă au acordat sprijin de specialitate pentru a garanta transparența și corectitudinea procedurilor de concurs.

La nivelul structurilor organizatoare, atât pe parcursul desfășurării probei scrise, cât și ulterior, nu au fost semnalate situații de nerespectare a procedurilor legale privind confidențialitatea subiectelor și a grilelor de corectare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate