Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Atelierele de creație literar-artistică ale elevilor și studenților militari. Reverberaţii artistice în cadenţă, la Colegiul Militar din Alba Iulia

Publicat

elevi

elevii pasionati de folclor si Ionut Fulea Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia a găzduit, în perioada 30 martie – 2 aprilie, cea de a XIII-a ediţie a „Atelierelor de creaţie literar-artistică ale elevilor şi studenţilor militari”. La această întâlnire pe tărâmul artelor, înscrisă în rândul activităţilor culturale din Planul Statului Major al Forţelor Terestre au participat, alături de elevii colegiului militar gazdă, elevi din Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc şi Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova.

De asemenea, au dat curs invitaţiei organizatorilor, studenţi de la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” Braşov şi Academia Tehnică Militară Bucureşti. Şi la această ediţie, participanţii au avut ocazia de a se cunoaşte, de a schimba idei, de a împărtăşi impresii, de a lega prietenii, de a învăţa unii de alţii, după cum afirma comandantul colegiului militar gazdă, colonel Marcel Domşa, la deschiderea ediţiei.

„Ne-am bucurat de prezenţa şi îndrumarea unor profesionişti ai domeniului, reprezentanţi ai instituţiilor partenere: Biblioteca Judeţeană ,,Lucian Blaga” Alba Iulia prin doamna Felicia Colda, poet şi om al cuvântului, Cercul Militar Alba, prin doamna drd. Petruţa Pop şi domnii Ghiţă Groza şi Daniel Iancu. Crâmpeie de folclor au împărtășit elevilor și studenților militari doi mari culegători și păstrători ai culturii și tradițiilor românești, Oana Bozga-Pintea și Ionuț Fulea. Ritmuri contemporane sau de altădată au fost momentele împărtăşite participanţilor de către domnul Vasile Barboș din Cluj Napoca”, a transmis purtătorul de cuvânt al colegiului, Daniela Filimon.

Prima ediţie a acestei manifestări a gost găzduită de colegiul naţional militar albaiulian, în anul 2004, şi s-a dovedit extrem de benefică pentru elevii şi studenţii talentaţi, aşa cum a ţinut să sublinieze doamna profesor dr. Georgiana Mîndrilă, inspector în cadrul Statului Major al Forţelor Terestre.

Pe holul sălii trofeelor din colegiul gazdă au fost expuse tablourile elevului sergent Costea Mircea şi ale elevului caporal Şchiopu Mihai, ambii din colegiul militar Alba, precum şi ale studentului Vlad Olariu de la Academia Tehnică Militară.

„Arta, această chimie a emoțiilor, a poposit în colegiul militar din Alba Iulia și, timp de trei zile, a transformat mediul cazon într-un univers de cunoaștere artistică. În această simfonie de culori, cântece, dans și poezie, protagoniștii au fost elevii și studenții militari, unii dintre ei, absolvenți ai colegiilor militare, dar și îndrumătorii lor. Cu toții s-au reunit în această expresie a creativității, atelierul, pentru a induce o idee, un sentiment sau o trăire, prin modul lor propriu de a vedea lumea și de a recepta lucrurile din jur. A fost o experiență frumoasă, unică, dar <minunată mereu>, care ne-a determinat pe toți să dobândim și să promovăm nevoia de artă și frumos”, a transmis profesor dr. Cosmina Mircea.

„Ca un corolar al dăinuirii prin şi pentru frumos, spectacolele de înaltă ţinută artistică, susţinute de către cele şase instituţii de învăţământ militar au dovedit, încă o dată, pregătirea şi preocuparea pentru artă, iar măiestria dansului, talentul vocal şi coregrafia au adus un plus de originalitate acestei ediţii. Cu aceste momente artistice s-au încheiat activităţile celei de a XIII-a ediţii a Atelierelor de creaţie literar-artistică din Cetatea Marii Uniri. Aducem mulţumiri tuturor, organizatori, colaboratori şi participanţi şi îi felicităm pentru implicarea, dăruirea şi profesionalismul manifestate în promovarea culturii şi artei”, a mai precizat Daniela Filimon.

Impresiile de la final: (material realizat de caporal Ilişca Anişoara Coman)

„Am ales să particip la ateliere pentru că îmi place foarte mult muzica, ea face parte din mine. Recunosc că sunt foarte entuziasmată să îmi revăd foştii colegi din liceu, reprezentând cu cinste colegiul militar cantemirist .De aceea, cu prilejul acestui eveniment se întâlnesc oameni plin de entuziasm şi forţă interioară şi de abia aştept să le vad reprezentaţiile scenice şi să ne bucurăm împreună de acest minunat spectacol…”, a transmis eleva fruntaş Andreea Giurescu.

„În opinia mea, atelierele de creaţie reprezintă un moment special, unic, minunat, un prilej care uneşte liceele militare si academiile. Participarea la acest eveniment ne face mereu deosebită placere. Acest moment al anului este şi un prilej de relaxare, de uitare a tuturor problemelor şi de a vedea momente artistice unice. Sunt onorat şi îmi face deosebită plăcere să fac parte din corul domnului profesor Forfotă Emil. În final, doresc să îi felicit şi să le mulţumesc tuturor participanţilor şi persoanelor ce fac posibilă susţinerea acestor ateliere de creaţie”, a precizat elevul plutonier adjutant George Hariga de la Colegiul Naţional Militar din Câmpulung Moldovenesc.

„Muzica reprezintă o metodă de eliberare, de exprimare a emoțiilor şi de refugiu ,în orice fel de moment, fie el bun sau rău”. De asemenea, pentru tânărul cantemirist atelierele de creaţie reprezintă un apogeu al activității sale artistice, o modalitate prin care poate interacționa cu ceilalți colegi, de a învăța lucruri noi şi de a se autoperfecționa”, a mărturisit elevul caporal Valentin Anica de la Colegiul National Miliatar „Dimitrie Catemir” Breaza.

„Atelierele de creație reprezintă atât un prilej de a evada din tot ceea ce ține de viața cotidiană, cât şi o modalitate de a lega noi prietenii. De asemenea ,sunt de părere că aceasta activitate poate fi considerată o modalitate de a evita uniformitatea, ceea ce reflectă unicitatea fiecăruia, printr-o armonie a grupului. Alba Iulia, oraş cu o vastă însemnătate istorică, este gazda noastră pentru 3 zile petrecute cu această ocazie. Oamenii sunt foarte primitori, foarte deschişi, sociabili, dornici de noi prietenii, ceea ce fructifică o adevărată conexiune între elevii şi studenții din medii diferite. În ceea ce priveşte activitatea de cenaclu literar, poezia este singura care îmi oferă prilejul de a recrea prin cuvânt anumite aspecte care ţin strict de cultivarea zonelor tainice ale sufletului. Nu e usor, dar nici imposibil, fapt ce mă determină să continui pe drumul deja ales”, a transmis eleva sergent Denisa Balea;

„Iată că am ajuns la Colegiul National Militar ,,Mihai Viteazul” din Alba Iulia, o unitate de învăţământ extraordinară a armatei. Sunt fericit că sunt aici alături de cei mai tineri boboci ai Armatei Romaniei; am asistat de-a lungul timpului la mai multe ateliere de creaţie care mi s-au părut excelente pentru promovarea culturii româneşti şi a entităţii noastre naţionale. Mă refer aici la prezentarea costumelor naţioanale, prezentarea unor picturi foarte frumoase, realizate de elevii militari, precum şi muzica populară, autentică , dar şi muzică uşoară. Mi-am dat seama că militarii sunt oameni extraordinar de talentati, pe lângă activitatea supraomenească pe care o desfăşoară zilnic. Un elev militar este un elev amplu, complex, deosebit, care ştie să cânte, să danseze, să picteze, ştie să fie cât se poate de serios, deschis spre a învaţă continuu”, a precizat Vasile Barboş, jurnalist militar în trustul de presă al Ministerului Apărării Naționale.

„E primul meu an când particip la atelierele de creație și nu am experiențe în anii trecuți. Pot spune că anul acesta a fost grozav! Activitatea de cenaclu în care am fost implicat mi-a oferit ocazia să văd cât de talentaţi în arta cuvântului sunt tinerii elevi și studenți militari. A fost cu adevărat o zi minunată cu activități ce m-au sustras din contingent. De acum, atelierele de creație vor avea un loc special pe lista evenimentelor mult așteptate, alături de vacanțe și ultimul apel”, a transmis elevul caporal Dumitrașcu Bogdan, colegiul militar gazdă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax