Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | Atracţie turistică la Zlatna: Un tren de epocă cu trei vagoane va circula spre Alba Iulia. A fost restaurat la Cluj

Publicat

mocanita zlatna1 Locuitorii din Alba şi turiştii vor avea în curând o nouă atracţie în judeţ: o cursă cu un tren de epocă ce va circula între Zlatna şi Alba Iulia. Este vorba despre un proiect al Primăriei Zlatna, în colaborare cu Consiliul Judeţean prin care o locomotivă de epocă şi trei vagoane sunt restaurate pentru a fi folosite pentru un traseu turistic.

Primarul Silviu Ponoran din Zlatna a declarat pentru Alba 24 că trenul este restaurat la uzinele „16 Februarie” din Cluj şi planul era ca prima cursă să aibă loc pe 1 Decembrie, când ar fi urmat să intre în Alba Iulia.

Însă mai sunt de rezolvat detalii financiare şi administrative (autorizaţii), astfel că termenul nu este „bătut în cuie”.

Primarul a mai spus că locomotiva datează din 1906, este fabricată în Germania şi face parte dintr-o serie limitată de 6 astfel de vehicule. Pe vremuri, ducea alimente la halele Obor şi apoi a fost folosită pentru transport de lemn.

A fost găsită într-un depozit la Sibiu, unde „zăcea” de 19 ani. „Crescuse şi un copac în ea”, spune Ponoran.

Potrivit declaraţiilor edilului, primăria a cumpărat locomotiva la începutul anului 2013, de la un lichidator din Braşov şi, cu bani din buget şi cu sprijinul Consiliului Judeţean, a început restaurarea acesteia.

La sfârşitul lucrărilor, locomotiva va circula pe linie de cale ferată clasică, cu trei vagoane, unul dintre ele restaurant, între Zlatna şi Alba Iulia.

A fost restaurată şi vopsită, aflându-se în prezent la halele uzinei din Cluj. Mai trebuie rezolvată problema vagoanelor, pentru a putea fi completat trenul de epocă.

Reamintim că astfel de atracţii turistice sunt şi la Alba Iulia, unde este expusă o locomotivă restaurată a Mocăniţei, trenul care circula pe linia îngustă înainte de 90, dar şi la intrarea în Cîmpeni.

“Mocănița” trecea prin mijlocul oraşului Alba Iulia și a fost o prezență îndrăgită, chiar un simbol pentru albaiulieni. Celebra “Mocăniță”, trenul cu aburi pe linie îngustă făcea legătura între Alba Iulia și Zlatna. A circulat până în anii 80.

În Apuseni, linia ferată cu ecartament îngust a fost construită la începutul anilor 1900, Mocăniţa circulând între Turda şi Abrud. Viteza acesteia ajungea până la 40 de km pe oră şi avea 21 de staţii. Mocăniţa a transportat, de-a lungul vremii, atât călători, cât şi mărfuri, precum lemnul exploatat din munţi. Trenul şi-a încheiat activitatea în anii ’90, acesta fiind lăsat de izbelişte, iar linia a fost descompusă pe tronsoane de hoţii care au vândut-o la fier vechi.

Segmentul de linie care nu a fost distrus în totalitate şi a putut fi repus în funcţiune a fost cel dintre Câmpeni şi Abrud.

Până vom vedea trenul de epocă circulând pe calea ferată, vă prezentăm imagini.

sursa foto: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. OLTEANU DANUT

    sâmbătă, 05.12.2015 at 20:31

    La CFR sint multi patrioti inteligenti dar,nu se cunosc,nu colaboreza.Ce stie despre mine dl.Bratu,seful garilor: Moinesti,Comanesti,Asau?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax