Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO Cum ar urma să fie revitalizat un sat cu 17 locuitori din Alba: Bază de agrement cu băi sărate și gropi de nămol

Publicat

În satul Ocnișoara, un sat care mai are în prezent în 17 locuitori, Consiliul Județean Alba vrea să revitalizeze localitatea printr-un proiect turistic. Însă momentan, totul este la stadiul de idee, o discuție de mai bine de trei ani, un studiu de fezabilitate și o randare a viitoarei construții. 

Vorbim despre amenajarea unei băi sărate, a unui complex cu mai multe lacuri de apă sărată, dar și bazine cu nămol, pentru agrement. Investiția ar urma să aibă loc pe teritoriul comunei Lopadea, localitate de care aparține satul Ocnișoara. 

În singura conferință de presă organizată de Consiliul Județean Alba în 2022, joi, 10 noiembrie, reprezentații instiuției au detaliat proiectul care ar urma să revitalizeze zona respectivă. 

În linii mari investiția de la Ocnișoara ar urma să fie legată de cea de la Băile Sărate Ocna Mureș, care se află la aproximativ 30 de kilometri distanță.

Momentan reprezentații Consiliului Județean nu cunosc valoarea investiției și nici intervalul de timp în care s-ar putea realiza aceasta. Este vorba despre o zonă de agrement cu nouă lacuri de apă și nămol, un restaurant, locuri de joacă și spații verzi.

Maximul de oameni care ar putea intra în baza de agrement este de 600 de persoane, iar proiect sunt incluse în jur de 150 de locuri de parcare.

Pentru ce este cunoscută zona

 

Un punct aparte în Ocnișoara este zona numită ”la murătoare”, unde a fost reamenajată fântâna veche de 200 de ani, din care localnicii iau apă sărată, folosită pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor, dar și în scop medicinal, pentru tratarea unor boli, cum ar fi reumatismul”, precizau autoritățile județene, la începutul discuțiilor pentru acest proiect.

Vezi și „Murătoarea” de la Ocnişoara, „mană cerească” pentru localnicii din zonă. Apa sărată de la izvor este folosită pentru alimente şi tratarea unor boli

Cum ar urma să fie amenajată locația

Amplasamentul vizat este un teren de 26.367 mp în Ocnișoara, comuna Lopadea Nouă, practice un câmp de sare. Acesta va avea destinația de zonă de dezvoltare turistică.

Locația va avea în total patru bazine cu apă dulce (două dintre ele pentru copii), unul cu apă sărată, trei lacuri cu apă sărată amenajate, un restaurant cu terasă neacoperită și pool bar, clădire recepție, cinci filigorii, o seră, piața de sare, zonă de recreere, loc de joacă pentru copii, teren de volei și mini-plajă.

Vor fi două puncte de acces: din partea de nord și din cea de est

În prezent, pe teren se află un lac cu apă sărată, o fântână cu apă sărată (Murătoarea), nămol la suprafață, platou cu nisip și pârâu ce traversează amplasamentul

Dotări propuse

  • Zona Restaurant (445 mp), cu terasă; în apropiere lac cu apă dulce și bar (pool bar) – zona de nord
  • Zonă Recepție (417 mp) cu piațetă (pune în valoare fântâna existentă; posibilitate de organizare spațiu expozițional cu cristale de sare sculptate sau alte elemente) – Piața de sare; seră pentru depozitare flori și protecția fântânii existente; clădirea va cuprinde și cabinet medical, vestiare, grupuri sanitare
  • Zonă Balneară: zona lacului de nămol sapropelic; 2 alveole de relaxare, zonă de uscare
  • Zona Recreere și Divertisment (partea de est): lac de apă sărată, plajă de nisip pentru relaxare, teren de volei pe nisip
  • Zona Centrală: trei lacuri cu apă sărată, de adâncimi variabile
  • Zonă de Joacă pentru copii / Zonă Fitness – spații joacă pentru copii, trei bazine cu apă dulce și zonă cu aparate fitness
  • Zonă picnic – sud; filigorii, loc pentru grătar, pentru hamace; amenajare din piatră

În jurul amplasamentului: pistă pentru alergat, terapii în aer liber

Arhitectura clădirilor

Prin proiect, se propune ca arhitectura clădirilor să fie inspirată din resurse locale (piatră și lemn), dar cu interpretare modernă, inspirată din forma lacurilor propuse pe amplasament.

Clădirile vor fi construite cu fundații din beton, cadre din lemn masiv, învelitoare din șiță.

sursă foto: proiect / General Proiect Studio

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 10.11.2022 at 18:03

    Bravo măi ! În sfârţit se vede la orizont o gândire cât de cât practică Ce vă reţine să mergeţi mai departe cu investiţia ? Se face concurenţă la băile de la Ocna Mureş ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax