Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

„Murătoarea” de la Ocnişoara, „mană cerească” pentru localnicii din zonă. Apa sărată de la izvor este folosită pentru alimente şi tratarea unor boli

Publicat


apa sarataApa sărată de la un izvor din Alba este folosită pentru murături sau în perioada dinaintea Crăciunului, când sunt sacrificaţi porcii. Locuitorii din satul Ocnişoara, comuna Lopadea Nouă folosesc apa sărată de la ”murătoare” pentru a îmbunătăţi calităţile nutritive ale unor alimente. 

Apa sărată are proprietăţi ce dau o aromă deosebită bucatelor.

Locuitorii satului şi nu numai o folosesc în special pentru a săra carnea, slănina şi cârnaţii de porc înainte de procesul de afumare.

Din păcate, nu foarte multă lume din localităţile învecinate ştiu de ”murătoarea” de la Ocnişoara, astfel că este foarte puţin cunoscută în afara satului. Proprietăţile apei nu pot fi folosite pe scară mai largă, în lipsa unei investiţii.

Primul lucru necesar ar fi, însă, modernizarea drumului de acces în sat care, pe o lungime de 4 kilometri, devine impracticabil atunci când plouă sau când ninge. Şi din acest motiv satul este pe cale de dispariţie. În prezent în Ocnişoara mai sunt doar circa 20 de locuitori. Ceilalţi au plecat şi revin în sat doar vara pentru a lucra pământul. Satul nu are nici măcar biserică, fosta construcţie cu această destinaţie fiind acum în ruină.

apa sarata, ocnisoaraSatul este parte componentă a comunei Lopadea Nouă şi este amplasat în vestul judeţului Alba în zona Podişului Târnavelor. Faptul că pe teritoriul acestuia se află ape sărate rezultă şi din denumire. Prospecţiunile geologice au evidenţiat prezenţa unui masiv de sare în subsolul regiunii, care prin eroziune a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului. La ”murătoarea” din Ocnişoara a fost amenajată o fântână de unde apa sărată este luată de localnici în sticle.

Nivelul apei sărate din fântână nu scade niciodată cu excepţia perioadei de dinainte de Crăciun când sunt sacrificaţi porcii. Proprietăţile apei sunt folosite de oameni pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor.

Carnea, slănina şi cârnaţii de porc sunt sărate înainte de procesul de afumare fapt care face să nu se strice nici în timpul verii. O altă întrebuinţare a apei este la murăturile pentru iarnă. De asemenea, apa este utilizată şi ca remediu pentru diverse boli, în special reumatismul.

”Lumea din toate satele din jur, venea şi lua apă sărată, pe care o foloseau la murături, iar când tăiau porcul, la slănină. Acum, se bea, pentru că face bine”, spune un bătrân localnic din Ocnişoara. Satul nu s-a aflat tot timpul în această situaţie dramatică.

Înainte de reorganizarea administrativă din 1968, Ocnişoara era comună şi avea aproape 800 de locuitori. În afară de zona cu apă sărată, pe teritoriul satului se mai află un aşa zis tuf vulcanic, respectiv o rocă formată prin acumularea şi consolidarea cenuşii, nisipului şi a unor materiale secundare. De asemenea, zona este cunoscută pentru prezenţa viperelor.

sursa: adevărul


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

23 august: Semnificaţii istorice. Se împlinesc 75 de ani de când România a întors armele împotriva Germaniei lui Hitler

Publicat

23 aug

Pe 23 august 2019 se împlinesc 75 de ani de la unul dintre cele mai controversate evenimente din istoria României. Timp de 40 de ani, până la prăbuşirea regimului comunist, pe 23 august s-a sărbătorit Ziua Naţională a României. În 23 august 1944, regele Mihai anunţa, la radio, că România întoarce armele împotriva Germaniei naziste […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Justiției propune pedepse mai mari pentru răpire, noi reguli pentru liberarea condiționată și percheziții. PROIECT

Publicat

ministerul justitiei

Guvernul va da o ordonanță de urgență privind înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni grave, proiectul propus de ministerul Justiției și prezentat joi de Ana Birchall prevăzând majorarea pedepselor pentru lipsire de libertate, condiții mai dure pentru liberarea condiționată, precum și alte reguli privind perchezițiile. „În ceea ce priveşte răpirea, propunem o incriminare mult mai aspră. Se […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Două noi aparate de radiologie, pentru pacienții Spitalului din Sebeș. Când vor fi recepționate și cât vor costa

Publicat

Spitalul Municipal Sebeș va achiziționa două aparate noi de radiologie. Cele două aparate Roentgen Digital cu două posturi, scopie și grafie, sunt destinate secțiilor de Radiologie și Imagistică Medicală și de Pneumoftiziologie. Valoarea investiției este estimată la peste 1,7 milioane de lei (aproximativ 376.000 de euro), fără TVA, aparatele urmând să fie recepționate înainte de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

890.000 de lei pentru dotarea Brigăzii Antibraconaj din cadrul AJVPS Alba. Contract de finanțare, semnat la MADR

Publicat

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba a semnat miercuri, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), un contract de finanțare prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM), în valoare de aproape 890.000 de lei, pentru dotarea cu cele necesare eradicării braconajului piscicol de pe râul Mureș și afluenții săi.  Proiectul […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate