Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

„Murătoarea” de la Ocnişoara, „mană cerească” pentru localnicii din zonă. Apa sărată de la izvor este folosită pentru alimente şi tratarea unor boli

Publicat

apa sarataApa sărată de la un izvor din Alba este folosită pentru murături sau în perioada dinaintea Crăciunului, când sunt sacrificaţi porcii. Locuitorii din satul Ocnişoara, comuna Lopadea Nouă folosesc apa sărată de la ”murătoare” pentru a îmbunătăţi calităţile nutritive ale unor alimente. 

Apa sărată are proprietăţi ce dau o aromă deosebită bucatelor.

Locuitorii satului şi nu numai o folosesc în special pentru a săra carnea, slănina şi cârnaţii de porc înainte de procesul de afumare.

Din păcate, nu foarte multă lume din localităţile învecinate ştiu de ”murătoarea” de la Ocnişoara, astfel că este foarte puţin cunoscută în afara satului. Proprietăţile apei nu pot fi folosite pe scară mai largă, în lipsa unei investiţii.

Primul lucru necesar ar fi, însă, modernizarea drumului de acces în sat care, pe o lungime de 4 kilometri, devine impracticabil atunci când plouă sau când ninge. Şi din acest motiv satul este pe cale de dispariţie. În prezent în Ocnişoara mai sunt doar circa 20 de locuitori. Ceilalţi au plecat şi revin în sat doar vara pentru a lucra pământul. Satul nu are nici măcar biserică, fosta construcţie cu această destinaţie fiind acum în ruină.

apa sarata, ocnisoaraSatul este parte componentă a comunei Lopadea Nouă şi este amplasat în vestul judeţului Alba în zona Podişului Târnavelor. Faptul că pe teritoriul acestuia se află ape sărate rezultă şi din denumire. Prospecţiunile geologice au evidenţiat prezenţa unui masiv de sare în subsolul regiunii, care prin eroziune a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului. La ”murătoarea” din Ocnişoara a fost amenajată o fântână de unde apa sărată este luată de localnici în sticle.

Nivelul apei sărate din fântână nu scade niciodată cu excepţia perioadei de dinainte de Crăciun când sunt sacrificaţi porcii. Proprietăţile apei sunt folosite de oameni pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor.

Carnea, slănina şi cârnaţii de porc sunt sărate înainte de procesul de afumare fapt care face să nu se strice nici în timpul verii. O altă întrebuinţare a apei este la murăturile pentru iarnă. De asemenea, apa este utilizată şi ca remediu pentru diverse boli, în special reumatismul.

”Lumea din toate satele din jur, venea şi lua apă sărată, pe care o foloseau la murături, iar când tăiau porcul, la slănină. Acum, se bea, pentru că face bine”, spune un bătrân localnic din Ocnişoara. Satul nu s-a aflat tot timpul în această situaţie dramatică.

Înainte de reorganizarea administrativă din 1968, Ocnişoara era comună şi avea aproape 800 de locuitori. În afară de zona cu apă sărată, pe teritoriul satului se mai află un aşa zis tuf vulcanic, respectiv o rocă formată prin acumularea şi consolidarea cenuşii, nisipului şi a unor materiale secundare. De asemenea, zona este cunoscută pentru prezenţa viperelor.

sursa: adevărul


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Un milion de români sărbătoresc PAȘTELE CATOLIC. Peste 3.000 de credincioși sunt din Alba

Publicat

Peste 3.000 de romano-catolici din județul Alba, și mai bine de un milion ce cetățeni români, sărbătoresc duminică Paştele. În această noapte, aceștia vor participa la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat. VEZI: URĂRI DE PAŞTE 2019 Mesaje și FELICITĂRI de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Tradiţii înainte de FLORII: sâmbăta lui Lazăr- puntea dintre Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor. Semnificaţii

Publicat

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor. Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ŞTIREA TA: Tău din Roşia Montană populat cu peşti exotici, prădat de braconieri

Publicat

tau brazi braconaj

Un cititor Alba24, aflat într-o excursie în zona Roşia Montană – Tăul Brazi, a aflat detalii despre o situaţie mai puţin obişnuită. Spune că un localnic i-a povestit cum peştii exotici cu care a fost populat tăul, pentru agrement, au intrat în vizorul braconierilor, care îi fură pe timp de noapte. Iar tot din spusele […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FLORIILE, cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele. Ce semnificație are la români

Publicat

floriile

Ortodocşii prăznuiesc în 21 aprilie,  Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim şi sărbătorindu-i, totodată, pe cei cu nume de flori. VEZI: MESAJE de FLORII 2019: Idei de urări pentru cei care poartă nume de flori. Felicitări în zi de sărbătoare Duminica Floriilor sau a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate