Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Boboteaza 2020 la Cugir. Peste 1.500 litri de apă sfințită, pentru credincioși, la slujba de luni

Publicat

Luni, 6 ianuarie, este sărbătorită Boboteaza sau Botezul Domnului în apele Iordanului, una dintre cele mai importante sărbători creștine.

Peste 1.500 de credincioși au participat luni la slujba Agheasmei Mari, la Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir.

Vezi și Lista păcatelor pentru Spovadanie

Slujba de Bobotează a fost oficiată de un sobor de trei preoți parohi, iar la finalul acesteia enoriașilor prezenți le-a fost împărțită apă sfințită.

Citește și SFÂNTUL IOAN 2020: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

Reprezentanții lăcașului de cult au pregătit cinci butoaie cu peste 1.500 de litri de apă ce a fost sfințită.

Agheasma, apa sfinţită prin slujba bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinţi viaţa oamenilor şi a naturii înconjurătoare, pentru ca ele să capete binecuvântarea Domnului. Apa este simbolul curăţirii sufletesti, a promovării şi a sfinţirii vieţii.

Vezi VIDEO: Minunea apei din Israel. De Bobotează, râul Iordan îşi schimbă cursul

Cu agheasma mare se pot stropi şi casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele şi livezile.

Fiind sfințită numai la începutul anului, agheasma mare este păstrată cu multa grijă în Sfântul Altar, ea fiind folosită de preot la multe rugaciuni săvârșite peste an: agheasma mare este folosită în slujba Botezului, la sfințirea bisericilor, a antimiselor și a Sfântului și Marelui Mir; cu ea se stropesc și obiectele liturgice și icoanele ce urmează a fi sfințite.

Credincioșii beau agheasma mare vreme de opt zile, începând din ziua Bobotezei și încheind în ziua de odovanie a praznicului (14 ianuarie); numai în această perioadă se poate bea agheasma mare fără post și spovedanie.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax