Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Bucătărie romană incendiată, descoperită de arheologii din Alba Iulia pe șantierul unde se va ridica un hotel

Publicat

Arheologii din Alba Iulia au făcut noi descoperiri în zona fostei tipografii ALTIP, unde este în cercetare un șantier arheologic. 

Potrivit arheologului Anca Timofan, a fost descoperită o bucătărie distrusă de un incendiu puternic. Au fost găsite resturi carbonizate ale unor mese și lăzi pentru depozitare, obiecte de uz casnic, veselă și un cuțit.

Alba24 a vizitat șantierul în urmă cu câteva luni:

În zona ALTIP are loc o săpătură de prevenție. Acolo se intenționează construirea unui hotel de către unul dintre cele mai mari lanțuri hoteliere din lume, Accor.

VIDEO O parte din orașul roman Apulum descoperită pe locul unde se ridică un hotel. Săpături arheologice de amploare la Alba Iulia

Până în prezent, arheologii au descoperit un drum roman, vestigiile unor case care au apaținut unor persoane importante din acea vreme, bucăți de mozaic și o parte a canalului Mureș.

Postarea Ancăi Timofan:

”Cercetând fazele de construcție și amenajare ale clădirilor din ”cartierul” roman de la ALTIP, am intrat treptat și tiptil dintr-o încăpere în alta până am ajuns în cea mai importantă: bucătăria.

Un spațiu domestic care, la un moment dat, a fost distrus de un incendiu puternic, totul prăbușindu-se peste zona de lucru unde se afla cuptorul, mobilierul din lemn și diverse obiecte de uz casnic.

Am descoperit până acum resturile carbonizate ale unor mese sau lăzi pentru depozitare, veselă (un mic mojar de marmură, un vas de gătit din bronz) și un cuțit de tip cosor.

Foto: Anc Timofan Facebook

Mai avem multă treabă prin bucătărie… Dacă descoperim amforele cu vin, facem cinste!

Ne amintim cu poftă că acum 10 ani se deschidea De Gustibus – Taberna Romana unde era reconstituită o astfel de bucătărie (culina) și un spațiu în care s-au servit mâncăruri romane adaptate după rețetele lui Apicius…

N.B. ALTIP este o cercetare arheologică preventivă în partea de SE a sitului Apulum, în așezarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina.

Cercetarea se desfășoară pe o suprafață vastă (cca 3000 mp), pe locul unde anterior a funcționat tipografia Altip din Alba Iulia” a transmis Anca Timofan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 20.05.2023 at 23:19

    Ce noroc pe capul unora, iar se pune de un doctorat.Dar poate nu o fi necesar,că toţi au.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax