Eveniment
VIDEO O parte din orașul roman Apulum descoperită pe locul unde se ridică un hotel. Săpături arheologice de amploare la Alba Iulia
”Orașul de sub oraș” nu este doar o expresie în Alba Iulia, ci un fapt: sub actualul oraș se află îngropat fostul oraș antic Apulum. La fiecare săpătură arheologică de prevenție, câte o parte din anticul Apulum iese la suprafață.
Este si cazul unei săpături de prevenție care se desfășoară în prezent pe locul fostei tipografii Altip, unde se dorește construirea unui hotel de către unul dintre cele mai mari lanțuri hoteliere din lume, Accor.
Este cel mai mare sit arheologic al orașului roman Apulum, cea mai de amploare săpătură arheologică în care zilnic arheologii scot la suprafață vestigii romane.
Până în prezent au descoperit un drum roman, vestigiile unor case care au apaținut unor persoane importante din acea vreme, dar și visul orcărui arheolog: bucăți de mozaic.
De asemenea a fost descoperită și o parte a canalului Mureș.
Am fost alături de dr. Anca Timofan, arheologă în cadrul Muzeului Național al ”Unirii” Alba Iulia, pe șantierul din mijlocul orașului, unde vechiul Apulum iese la suprafață.
Actualele săpături sunt la nici 100 de metri de șantierul arheologic de sub fostul Vinalcool, unde a fost descoperită una dintre cele mai importante și impozante case romane, dar și o parte din clădirea unor băi romane.
Casa romană descoperită între anii 2009 și 2019 este și motivul pentru care arheologi și arhitecți din Alba Iulia au conceput proiectul pentru un prim parc arheologic urban din România.
Anca Timofan a explicat pentru alba24.ro ce a descoperit până în prezent, sub fosta clădire a tipografiei Altip.
Ce au descoperit arheologii
”Cercetarea arheologică preventivă este efectuată de către un colectiv de arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, instituția organizatoare a cercetării. Punctul cercetat se află în partea de SE a sitului Apulum, pe un perimetru în care s-a executat demolarea clădirilor anterioare:tipografia Altip și o hală.
Ne aflăm într-o zonă rezidențială importantă a orașului roman, chiar lângă sectorul Domus-Thermae, cercetat în anii 2009 și 2019, unde s-a descoperit o impozantă casă romană și o parte din clădirea unor băi romane.
Terenul se află din punct de vedere arheologic în situl Apulum, în interiorul Așezării civile a castrului Legiunii XIII Gemina de la Apulum (sit de categoria A), la cca 400 m de castrul Legiunii a XIII-a Gemina.
Cea mai extinsă cercetare arheologică din orașul roman
Am demarat aici probabil cea mai extinsă cercetare arheologică din orașul roman. Asemenea cercetări extinse au mai fost efectuate între anii 1888 și 1908 de către Adalbert Cserni, cel care a descoperit o parte a complexului aparținând Palatului guvernatorilor Daciei (praetorium consularis). Cercetarea preventivă actuală a fost determinată de proiectul construirii unui hotel Mercure, afiliat lanțului internațioanl Accor.
Investitorii au afirmat importanța orașului Alba Iulia, remarcabil prin istoria sa impresionantă. Construirea imobilului va trebui să respecte legislația privind protecția patrimoniului arheologic național, mai ales că situl roman Apulum a fost declarat zonă de interes naţional, respectiv zonă de interes arheologic prioritar, regim care se instituie asupra unui teritoriu care cuprinde siturile arheologice a căror cercetare arheologică, protejare şi punere în valoare este de importanţă excepţională pentru istoria şi cultura naţională. Apulum reprezintă cea mai mare conurbație romană din provincia Dacia.
Descoperirile arheologice făcute deja în acest punct sunt remarcabile, aducând noi informații privind urbanismul roman în așezarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina, care în timpul împăratului Septimius Severus (193-211 p.Chr.) a fost ridicată la rangul de municipium (municipium Septimium Apulense).
Drum roman
Identificarea unui nou drum roman este importantă pentru înțelegerea organizării cadastrale romane și planimetria tramei stradale în sec. II-III p. Chr. Drumul roman a fost surprins pe toată lungimea terenului, este orientat E-V și a fost amenajat și reamenajat sistematic din plăci mari din gresie.
Aceste plăci au fost fixate într-un pat consistent de nisip și pietriș. Lățimea drumului este de 5 metri fiind încadrat între două ziduri (borduri) construite din piatră de râu legată cu mortar, prevăzute cu contraforți.
Traseul acestui drum era aproximativ perpendicular pe Drumul Imperial roman N-S al cărui traseu se desfășoară în zona de sub cetate, aprox. paralel cu str. Octavian Goga.
Lângă drum se desfășoară clădiri romane din care s-au păstrat o parte dintre ziduri și, mai ales diverse pardolseli cu pavimente amenajate în tehnici specifice romane: opus sectile (elemente de paviment în formă de romb sau pișcot), opus spicatum (elemente în formă de L așezate în spic), opus tessellatum (mici cubulețe – tesserae – care formează un mozaic).
Mozaic descoperit și camere cu încălzire prin pardoseală
Extraordinară este descoperirea recentă a unor fragmente de mozaic roman figurat realizat din piese mici cubice din piatră cioplită de culoare albă și neagră.
O parte dintre camerele descoperite erau încălzite prin pardoseală fiind prevăzute cu hipocaust (sitemul roman de încălzire sub pardoseală). Pardoseala era reprezentată de o placă rezistentă, realizată dintr-un amestec special de mortar, cărămidă pisată și pietriș mărunt, în tehnica denumită opus signinum (cocciopesto la italieni). Desupra ei erau montate elementele de pavaj variate ca formă.
Este vorba probabil de locuințe aparținând unor locuitori înstăriți din Apulum. Materialul arheologic este bogat: ceramică romană, monede, ace din os și bronz, monede, un fragment de stucatură și mai ales, aceste fragmente de mozaic care constituie descoperiri foarte rare.
Descoperire a Canalului Mureșului
Pe latura de est a suprafeței a fost surprins traseul Canalului Mureșului (Morosh Canal, pe harta von Weiss din 1736, sau Neuer Canal – Canalul Nou), construit în perioada habsburgică, între 1715-1731 pentru asanarea terenului mlăștinos din zonă, denumit ulterior Canalul Sanitar (pe harta orașului din 1853), acesta fiind dezafectat în anii 1970. Deasupra lui a fost construită o hală cu zidurile din cărămidă, demolată înainte de începerea cercetării arheologice.
Cercetarea continuă metodologic, conform standardelor și procedurilor arheologice, echipa dorind să extragă maximum de informație arheologică din acest areal atât de important al sitului Apulum. Echipa este formată din: dr. Anca Timofan, responsabil științific, dr. Ilie Lascu, dr. Ovidiu Oargă, Anca Matiș, Andrei Iosif Buta și Andrei Melincianu.
Potențialul pe care îl are din punct de vedere istoric și arheologic Orașul de Jos este acum și mai evident prin descoperirile făcute cu această ocazie, alături de cele vecine din Sectorul Domus-Thermae și cele din arealul aparținând de Praetorium consularis.
Este datoria tuturor celor implicați în cercetarea și administrarea patrimoniului cultural să facă demersuri pentru punerea în valoarea a vestigiilor romane descoperite aici.
Ne dorim o bună colaborare cu investitorii și sperăm să găsim soluții privind protejarea și punerea în valoare a acestor vestigii din orașul roman Apulum, mai ales prin prisma politicii Accor de promovare și valorificare a patrimoniului istoric local, cum este cazul, de pildă, în situația unei categorii speciale de hoteluri din brandul Accor numită Emblems Heritage”, a explicat pentru alba24.ro, Anca Timofan, cea care conduce săpăturile arheologice în această zonă.
detalii științifice: arheolog, doctor, Anca Timofan.
Un videoreportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 15.09.2022 at 14:18
No, băieţi aţi pus-o. Până la decărcarea arheologică, nu se ştie când, găsiţi-vă altă locaţie, că la noi treburile astea sunt foarte serioase.Vezi str. N.Titulescu.