Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Bustul scriitorului Ovidiu Hulea a fost inaugurat la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud

Publicat

Sâmbătă, 9 iunie 2018, la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud a avut loc dezvelirea bustului scriitorului Ovidiu Hulea. Personalitate marcantă a culturii române din Transilvania, de numele lui Ovidiu Hulea se leagă înființarea primului liceu românesc din Aiud – Liceul “Titu Maiorescu” în anul 1922, apariția primului ziar de limbă română –“Zorile”.

Dascăl cu vocație, preot greco-catolic, poet, dramaturg și prozator Ovidiu Hulea reprezintă pentru comunitatea aiudeană un reper cultural, moral și uman, fiind inițiator, alături de soția sa poeta Livia Rebreanu Hulea, al unui proiect de definire a spațiului cultural și istoric românesc din zona Aiudului, după Unirea de la 1 Decembrie 1918.

După proiectul de recuperare și restituire a creației sale literare ( prin tipărirea de către Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud și Asociația ASTRA Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud a volumelor sale de poezie: “Blestemul codrului”, “De profundis”, “Jerbe matinale”, a piesei de teatru “Invierea”, a revistei “România literară), alături de publicarea romanului ‘Avram Iancu’, cărturarul este omagiat în anul Marii Uniri și prin dezvelirea unui bust amplasat în fața liceului la a cărui constituire el a avut o contribuție importantă.

Bustul lui Ovidiu Hulea, o realizare remarcabilă a sculptorului Emilian Savinescu (valoros artist contemporan cu adânci legături aiudene), reprezintă un important tribut cultural prin care Asociația ASTRA Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud, președinte prof. Despina Stanciu ( continuator al activităților dascălului aiudean și inițiatoare a proiectului) în colaborare cu Parohia Greco-Catolică Aiud I reușesc recuperarea memoriei unui important participant la demersurile de păstrare a tradițiilor și valorilor românești de după anul 1918.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația ASTRA Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud și Parohia Greco-Catolică Aiud I, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Aiud și Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud.

Fotografii de Robert Lixandru

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax