Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Campus pentru învățământ profesional dual la Alba Iulia, printr-o investiție de peste 20 de milioane de euro. Cum va arăta

Publicat

Campus pentru învățământ profesional dual la Alba Iulia. În municipiul Alba Iulia urmează să fie construit în curând un campus pentru suport în carieră, educație nonformală, duală și tehnologică, printr-o investiție de peste 103 milioane de lei.

Acesta urmează să fie amplasat pe un teren cu acces din strada Târgului, în apropiere de cartierul Anghel Saligny. 

Primăria Alba Iulia a lansat marți, 23 iulie, în SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru proiectul „Consorțiul regional pentru suport în carieră, educație nonformală, duală și tehnologică Alba”.

Valoarea totală este estimată la 103.546.875 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentațiie, proiectul prevede construirea unui campus pentru învățământ profesional dual, prietenos cu mediul înconjurător (conform standardelor NZEB + şi DNSH).

Campusul urmează să fie alcătuit din două clădiri noi (corp C1 şi corp C2), o parcare subterană (C3), o pasarelă pietonală de legătură (C4) şi amenajarea parcelei aferente investiţiei, dar și echiparea şi dotarea acestora.

Corpul C1 – corpul administrativ

Corpul C1 propus va reprezenta corpul administrativ al campusului, dar va avea şi spaţii de petrecere a timpului liber (bibliotecă, amfiteatru, cantină) pentru elevii şi studenţii participanţi la programul de educare.

Acesta va fi amplasat în partea nordică a terenului studiat, retras de la limitele de proprietate și legat de corpul C2 printr-o pasarelă pietonală aflată la aproximativ 3 m peste cota
terenului sistematizat (CTS) pe latura sudică.

Regimul de înălțime va fi D+P+E, suprafața construită va fi de 1.509 mp iar cea desfășurată de 3.910 mp.

Accesul principal în clădire se realizează pe fațada sudică, la nivelul demisolului, prin intermediul unui lobby cu înălțimea liberă de cca 7,50 m.

 

Partea de est a clădirii este destinată amfiteatrului, atât la nivelul demisolului, cât şi la nivelul parterului. Tot în cadrul demisolului a fost amplasată zona administrativă, grupuri sanitare care deservesc amfiteatrul şi o zonă tehnică.

La nivelul parterului s-a propus amplasarea bibliotecii, iar la etaj se regăsește sala de mese și bucătăria. Circulaţia verticală se realizează prin intermediul a trei noduri verticale, dintre care două sunt prevăzute cu ascensor.

În cadrul clădirii vor fi un număr de maxim 560 persoane (demisol 100, parter 193, etaj 267).

Corpul C1 va avea învelitoarea tip terasă necirculabilă (destinată exclusiv întreţinerii), pe care se vor amplasa panouri fotovoltaice şi/sau solare, iar pe spaţiul rămas liber
(dacă este cazul) se propune un acoperiş înierbat (green roof). Acoperişul verde se va executa cu un sistem specific acoperişurilor înierbate, respectându-se toate straturile de hidroizolaţie, termoizolaţie şi de protecţie a acestora. Acoperişul terasă va avea ca suport placă din beton armat.

Campus pentru învățământ profesional dual la Alba Iulia. Corpul C2 – ateliere și cazare

Corpul C2 propus va adăposti funcțiunile generale de ateliere, laboratoare şi cazare. Acesta va răspunde nevoilor de educare solicitate de partenerii de consorțiu, precum şi nevoilor de cazare ale participanţilor la programele de studii şi practică, înglobând şi spaţii interioare de recreere.

Clădirea va fi fi amplasată în partea vestică a terenului studiat, retras de la limitele de proprietate şi legat de corpul C1 printr-o pasarelă pietonală aflată la aproximativ 3 m peste cota terenului sistematizat (CTS) pe latura nordică.

Clădirea are o capacitate maximă de 510 persoane (400 persoane în ateliere și laboratoare, inclusiv profesori, 106 persoane în spaţiile de cazare și 4 persoane din personalul auxiliar de întreţinere a clădirii).

Regim de înălțime va fi D+P+2E+E retras. Suprafața construită va fi de 1.848,35 mp iar cea desfășurată de 9.726,70 mp.

Accesul principal în clădire se realizează pe faţada sudică. Acest acces se află la jumătatea înălțimii nivelului demisol, cotă care coincide cu CTS (cota terenului sistematizat) pe
latura sudică.

C3 – parcare subterană

Parcarea subterană va avea o capacitate de 46 locuri. Corpul C3 va fi amplasat subteran şi parţial suprateran (accesele pietonale), în zona delimitată de pasarela şi corpul C1.

Regimul de înălțime va fi S+P partial+E partial. Aria construită la subsol va fi de 1.697 mp.

Rampa de acces este pe latura de est a parcării, perpendiculară pe parcare.

În incinta parcării, circulaţia auto se realizează într-un singur sens. S-a propus amenajarea a 46 locuri de parcare.

Corpul C3 va avea învelitoarea tip terasă circulabilă înierbată (green roof).

C4 – pasarelă pietonală

Între corpurile C1 şi C2 se va construi o pasarelă pietonală, care asigură legătura pietonală între clădirile propuse (inclusiv legătura cu parcarea subterană).

Corpul C4 – pasarela – va fi amplasat în partea sudică a terenului studiat, retras de la limitele de proprietate şi face legătura între C1 şi C2, la nivelul parterului, fiind la aproximativ 3 m peste cota terenului sistematizat (CTS).

Campus pentru învățământ profesional dual la Alba Iulia. Acces și amenajări propuse

Parcela se va amenaja cu spaţii verzi, circulații pietonale (trotuare, alei și piaţete), auto (inclusiv parcări supraterane) şi ciclabile (piste de biciclete).

Accesul în cadrul incintei se realizează pe latura de sud din strada Târgului, fiind propuse ca perspective de dezvoltare viitoare alte trei accese, astfel încât amplasamentul va ajunge să
beneficieze de câte un acces pe fiecare limită. Circulația auto este caracterizată de un profil în dublu sens, de 7 metri, având câte o bandă pe sens.

S-au amenajat alei auto, pe latura de nord a corpului C1 administraţie, într-un singur sens, până la nivelul demisolului, pentru aprovizionarea bucătăriei. Accesul la această alee va fi restricţionat cu bariere. Amplasamentul va beneficia de o parcare subterană (46 locuri de parcare) şi 2 pachete de parcări la nivelul solului, cumulând un total de 25 de locuri de parcare, din care 8 pentru persoane cu dizabilități.

Circulația pietonală are un profil transversal variat, dar cu un minim de 1,80 m. Din zona de acces de la limita de sud, s-a propus realizarea unui ax pietonal cu o lăţime de minim 3,00 m, ax care se închide în zona de square pietonal, amplasată deasupra corpului de clădire C3 (parcarea subterană). Acest spațiu este limitat spre vest de pasarela pietonală cu scara de acces tip amfiteatru în aer liber, facilitând astfel posibilitatea organizării de festivități.

În jumătatea de est a piatetei pietonale se propune plantarea a 9 mesteceni pe câte o movilă de pământ şi amplasarea de mobilier urban.

Zona de relaxare din spaţiul astfel mobilat se extinde către limita de est a amplasamentului, într-un cadru natural, plantat cu vegetaţie înaltă şi joasă şi amenajat cu mobilier urban.

Axul pietonal de la nivelul solului este dublat de circulatia pietonală, realizată în rampă, în cadrul corpului de clădire C2 (ateliere şi cazare), care conduce la pasarela pietonală.

Circulatia velo este propusă în lungul circulației carosabile, dar şi în lungul axului pietonal din incintă, având o latime de 3 m şi circulație în dublu sens.

Pe limita de est a amplasamentului se propune realizarea unei perdele de vegetaţie înaltă.

De asemenea, este propusă amplasarea unor echipamente pentru sport în aer liber sub pasarela pietonală.

Campusul va avea un acces public restricționat, astfel rezultă necesitatea realizării unei împrejmuiri pe toate laturile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate