Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Casa „Camil Velican” din Alba Iulia va fi restaurată și pusă în valoare. Cum va arăta și cât vor costa lucrările

Publicat

Casa în care a locuit primul primar român al municipiului Alba Iulia, Camil Velican, va fi restaurată și pusă în valoare printr-o investiție de peste 3,9 milioane de lei. Prin proiect se dorește introducerea în circuitul turistic al acestui imobil monument istoric, oferirea de oportunități pentru lecții deschise de istorie/seminarii, miniconferințe.

Primăria Alba Iulia a lansat vineri, 8 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare, execuția lucrărilor și asistența tehnică din partea proiectantului, pentru realizarea obiectivului – schimb de destinație din casă în Casa Memorială „Camil Velican”, restaurare, punere în valoare și realizare împrejmuire.

Valoarea totală a investiției este estimată la 3.975.200 de lei, fără TVA. 

Vezi și VIDEO REPORTAJ în casa primului primar din Alba Iulia, Camil Velican. Gabriel Pleșa, explicații legate de restaurarea clădirii

Potrivit documentației, casa de locuit Camil Velican a fost construită în anul 1903, între anii 1915-1920 îndeplinind funcția de locuință a primului primar român al municipiului Alba Iulia.

Cu ocazia evenimentelor legate de Marea Unire de la Alba Iulia putem aminti faptul că aici a fost locul de întâlnire a patrioților ardeleni, în 2 decembrie 1918 s-a ținut ședința de înființare a Consiliului Dirigent – Guvernul provizoriu al Transilvaniei care a funcționat până la strămutarea la Sibiu.

Între anii 1937-1938 s-a realizat o extindere a clădirii, iar în anul 1950 clădirea a fost naționalizată intrând în patrimoniul statului român.

În timp acest imobil a fost utilizat ca sediu a unor firme dar nu s-a intervenit major asupra clădirii.

În anii 1970 și 1975 clădirea a fost inundată de apele revărsate ale râului Mureș, afectând întreg subsolul și aproximativ 65 cm soclu clădire.

După Revoluția din decembrie 1989 imobilul a fost revendicat de urmașii fostului proprietar și multă vreme acesta a fost nelocuit, fiind supus procesului de degradare.

În anul 2010 clădirea a fost supusă unor reparații legate de protecția la intemperii pentru evitarea distrugerii.

Au fost înlocuite țiglele la învelitoare, elemente de lemnărie la șarpantă, jgheaburile și burlanele din tablă, reconstruirea coșurilor de fum din cărămidă, mici reparații la tencuielile degradate.

În prezent, Casa Camil Velican, situată în municipiul Alba Iulia, pe strada Primăverii nr. 7, nu poate fi locuită din cauza stării tehnice improprii.

Imobilul a fost achiziționat de Primăria Alba Iulia în anul 2016 în vederea punerii în valoare. Clădirea are o suprafață construită de 371 mp (desfășurată de 615,52 mp). Suprafața terenului este de 794,95 mp.

Pentru restaurarea și punerea în valoare a acestui monument istoric sunt necesare lucrări de intervenție ce presupun:

 • refacerea ș consolidarea elementelor constructive distruse și degradate de trecerea timpului (fundații, elemente de rezistențță),
 • repararea/restaurarea acoperișului (refacerea șarpantei, a planșeului de lemn, a invelitorii și sistemului de scurgere a apelor pluviale),
 • refacerea ornamentelor și a tencuielilor interioare și exterioare,
 • refacerea soclului,
 • refacerea stratului suport al pardoselilor, a pardoselilor cu parchet și piatră naturală,
 • refacerea tâmplăriei din lemn stratificat cu geam termorezistent/fier forjat de epocă,
 • restaurarea subsolului și efectuare de lucrări pentru eliminarea igrasiei,
 • realizarea instalațiilor necesare funcționării imobilului pentru destinația aleasă,
 • amenajări exterioare și reparare/renovare împrejmuire.

Punerea în valoare a spațiilor se va realiza prin lucrări de finisaje adecvate și mobilarea acestora cu elemente legate de perioada istorică și a evenimentelor prilejuite de Marea Unire din Decembrie de la Alba Iulia.

Proiectul de restaurare/reabilitare și punere în valoare a casei Camil Velican este inclus în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a municipiului Alba Iulia, actualizată pentru perioada 2014-2023.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

27 mai: Ziua psihologului în România

Publicat

La data de 27 mai este aniversată Ziua Psihologului. Aceasta este ziua în care în urmă cu 11 ani, Parlamentul Romaniei a emis Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea și organizarea Colegiului Psihologilor din România.

”Este sărbătoarea psihologiei românești, sărbătoarea tuturor psihologilor din România, sărbătoarea profesiei de psiholog de liberă practică.

Profesia de psiholog în România a cunoscut o dinamică formidabilă în acești ani: de la cca. 500 de psihologi la 20.000, Colegiul Psihologilor a izbutit să asigure cadrul normativ de exercitare a profesiei de psiholog, s-au elaborat acte normative care protejează exercitarea profesiei, a drepturilor și obligațiilor psihologilor.

În toți acești ani, conducerea Colegiului a avut în vedere cadrul instituțional, misiunea și responsabilitatea față de statul român în asigurarea unor servicii de calitate pentru cetățenii care apelează la serviciile psihologului” se arată într-o postare a  reprezentanților Colegiului Psihologilor din România.

sursa: Facebook Colegiul Psihologilor din România, sursa foto: pexels.com, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Recomandările polițiștilor din Alba pentru elevi. Cum pot fi prevenite fraudele informatice

Publicat

În a patra zi din Săptămâna Prevenirii Criminalității, poliţiştii din Alba au desfășurat activități de prevenire a victimizării în mediul online.

Polițiștii cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Biroului Siguranță Școlară precum și cei din cadrul subunităților urbane și rurale le-au oferit explicații tinerilor legate de tipurile de fraude informatice:

 • phishing-ul prin email – un mesaj electronic trimis către sute sau mii de destinatari, pretinzând a fi din partea unei surse legitime – prieten, instituție, magazine virtuale
 • phishing-ul prin telefon – o modalitate prin care o persoană pretinde că sună din partea unei surse de încredere  cum ar fi banca, membru al familiei, autoritate și, apelând la tehnici de inginerie socială, solicită informații confidențiale cum sunt adresa, nume complet, datele părinților, fraudele pe platforme market place și alte subiecte de interes privind siguranța pe internet.

Polițiștii au prezentat și consecințele acestor fraude informatice. Au oferit recomandări în vederea prevenirii implicării în diferite situații de victimizare, cum ar fi:

 • să nu deschidă link-uri/ atașamente din email-uri/sms-uri nesolicitate,
 • să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare (datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate),
 • să utilizeze parole puternice (o parolă puternică are litere mari și mici, cifre și caractere speciale precum: @!#*) etc.

Miercuri, 25 mai, activitățile au vizat prevenirea victimizării și a disparițiilor de minori.

Atât copiii aflați în centre de plasament din județ, cât și sute de elevi care învață în unități de învățământ, au fost sfătuiți să nu plece de acasă fără înștiințarea părinților sau a tutorelui, să nu se încreadă în persoane necunoscute și să nu dea curs solicitării unor persoane străine de a-i însoți, indiferent de motivul invocat de acestea.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vineri: Lista drumurilor din județul Alba, pe care vor fi amplasate radare ale Poliției Rutiere

Publicat

Reprezentanții IPJ Alba au anunțat lista drumurilor pe care vor fi amplasate radarele Poliției Rutiere, vineri, 27 mai. Sunt vizate majoritatea drumurilor importante, dar atenție, radarele pot fi și în localități. 

Amplasarea radarelor la data de 27 mai 2022

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru – Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7  Săliştea – Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud – Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni   – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Muncii: 3,2 milioane de pensionari vor beneficia ajutorul de 700 de lei. Când ar urma să primească banii

Publicat

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis joi că ajutoarele de 700 de lei pentru pensionarii care primesc până în 2.000 de lei vor veni în acelaşi timp cu pensia, începând cu data de 1 iulie.

„Aceşti bani, 700 de lei pentru fiecare pensionar care are pensia sub 2.000 de lei, vor veni odată cu pensia fiecăruia. Va începe livrarea către populaţie a acestor sume exact în calendarul pe care ştim că se livrează pensiile, începând cu data de 1 iulie”, a spus Budăi la Palatul Parlamentului.

Întrebat cum s-a stabilit plafonul de 2.000 de lei pentru primirea acestui ajutor de 700 de lei în luna iulie, Budăi a spus: „La începutul anului, am avut un plafon de 1.600 de lei pentru primul pachet social, care a reprezentant atunci pensia medie în România.

Am venit ulterior cu o analiză pe care am creat-o şi din cauza evoluţiei preţurilor şi din cauza a ceea ce s-a întâmplat, accentuându-se în unele locuri criza preţurilor din cauza războiului din Ucraina, am decis să implementăm al doilea pachet social, cu acele carduri şi acele vouchere electronice pentru a sprijini populaţia până la sfârşit de an.

Am considerat atunci o categorie vulnerabilă, pensia care se încadrează în jurul pensii medii, acum considerăm că evoluţia preţurilor fiind cea pe care o ştim cu toţii trebuie să depăşim un pic pensia medie. Dintr-o analiză a noastră, 3,2 milioane de pensionari vor beneficia a această nouă măsură”.

În privinţa voucherelor de 50 de euro la două luni, ministrul Muncii a afirmat că, pe măsură ce furnizorii tipăresc cardurile pe care vor intra aceşti bani, vor fi livrate către populaţie prin Poşta Română.

„Nu aşteptăm ca furnizorii de carduri să tipărească şi să imprime toate cardurile. Pe măsură ce avem loturi de carduri gata imprimate, prin Poşta Română le vom livra, de la începutul lunii iunie, către populaţie. Putem lua şi situaţia ipotetică în care, dacă până la sfârşitul lunii iunie vor fi persoane care nu vor primi carduri şi le vor primi pe 1 sau pe 2 iulie, asta nu înseamnă că suma aferentă lunii iunie va fi pierdută. Din contră, dacă pe 1 sau 2 iulie va primi cardul, imediat, a doua zi se va alimenta cardul cu suma aferentă lunii iunie”, a arătat Marius Budăi.

sursa: agerpres.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax