Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Casa „Camil Velican” din Alba Iulia va fi restaurată și pusă în valoare. Cum va arăta și cât vor costa lucrările

Publicat

Casa în care a locuit primul primar român al municipiului Alba Iulia, Camil Velican, va fi restaurată și pusă în valoare printr-o investiție de peste 3,9 milioane de lei. Prin proiect se dorește introducerea în circuitul turistic al acestui imobil monument istoric, oferirea de oportunități pentru lecții deschise de istorie/seminarii, miniconferințe.

Primăria Alba Iulia a lansat vineri, 8 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare, execuția lucrărilor și asistența tehnică din partea proiectantului, pentru realizarea obiectivului – schimb de destinație din casă în Casa Memorială „Camil Velican”, restaurare, punere în valoare și realizare împrejmuire.

Valoarea totală a investiției este estimată la 3.975.200 de lei, fără TVA. 

Vezi și VIDEO REPORTAJ în casa primului primar din Alba Iulia, Camil Velican. Gabriel Pleșa, explicații legate de restaurarea clădirii

Potrivit documentației, casa de locuit Camil Velican a fost construită în anul 1903, între anii 1915-1920 îndeplinind funcția de locuință a primului primar român al municipiului Alba Iulia.

Cu ocazia evenimentelor legate de Marea Unire de la Alba Iulia putem aminti faptul că aici a fost locul de întâlnire a patrioților ardeleni, în 2 decembrie 1918 s-a ținut ședința de înființare a Consiliului Dirigent – Guvernul provizoriu al Transilvaniei care a funcționat până la strămutarea la Sibiu.

Între anii 1937-1938 s-a realizat o extindere a clădirii, iar în anul 1950 clădirea a fost naționalizată intrând în patrimoniul statului român.

În timp acest imobil a fost utilizat ca sediu a unor firme dar nu s-a intervenit major asupra clădirii.

În anii 1970 și 1975 clădirea a fost inundată de apele revărsate ale râului Mureș, afectând întreg subsolul și aproximativ 65 cm soclu clădire.

După Revoluția din decembrie 1989 imobilul a fost revendicat de urmașii fostului proprietar și multă vreme acesta a fost nelocuit, fiind supus procesului de degradare.

În anul 2010 clădirea a fost supusă unor reparații legate de protecția la intemperii pentru evitarea distrugerii.

Au fost înlocuite țiglele la învelitoare, elemente de lemnărie la șarpantă, jgheaburile și burlanele din tablă, reconstruirea coșurilor de fum din cărămidă, mici reparații la tencuielile degradate.

În prezent, Casa Camil Velican, situată în municipiul Alba Iulia, pe strada Primăverii nr. 7, nu poate fi locuită din cauza stării tehnice improprii.

Imobilul a fost achiziționat de Primăria Alba Iulia în anul 2016 în vederea punerii în valoare. Clădirea are o suprafață construită de 371 mp (desfășurată de 615,52 mp). Suprafața terenului este de 794,95 mp.

Pentru restaurarea și punerea în valoare a acestui monument istoric sunt necesare lucrări de intervenție ce presupun:

  • refacerea ș consolidarea elementelor constructive distruse și degradate de trecerea timpului (fundații, elemente de rezistențță),
  • repararea/restaurarea acoperișului (refacerea șarpantei, a planșeului de lemn, a invelitorii și sistemului de scurgere a apelor pluviale),
  • refacerea ornamentelor și a tencuielilor interioare și exterioare,
  • refacerea soclului,
  • refacerea stratului suport al pardoselilor, a pardoselilor cu parchet și piatră naturală,
  • refacerea tâmplăriei din lemn stratificat cu geam termorezistent/fier forjat de epocă,
  • restaurarea subsolului și efectuare de lucrări pentru eliminarea igrasiei,
  • realizarea instalațiilor necesare funcționării imobilului pentru destinația aleasă,
  • amenajări exterioare și reparare/renovare împrejmuire.

Punerea în valoare a spațiilor se va realiza prin lucrări de finisaje adecvate și mobilarea acestora cu elemente legate de perioada istorică și a evenimentelor prilejuite de Marea Unire din Decembrie de la Alba Iulia.

Proiectul de restaurare/reabilitare și punere în valoare a casei Camil Velican este inclus în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a municipiului Alba Iulia, actualizată pentru perioada 2014-2023.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax