Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO REPORTAJ în casa primului primar din Alba Iulia, Camil Velican. Gabriel Pleșa, explicații legate de restaurarea clădirii

Publicat

Una dintre cele mai importante clădiri din Alba Iulia, cu relevanță în contextul Marii Uniri de la 1918, dar a cărei istorie este mai puțin cunoscută, va fi restaurată și amenajată de primăria municipiului. 

Este vorba despre casa primului primar al orașului, avocatul Camil Velican. Am vrut să aflăm ce are de gând să facă primăria, în ce va consta restaurarea, dar și ce se va întâmpla cu spațiul după terminarea lucrărilor.

În acest sens, am mers alături de actualul primar al municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, într-o vizită în casa primului primar, Camil Velican. 

Casa în care mai marii intelectuali ai vremii se întâlneau și decideau soarta țării a fost naționalizată, după venirea comuniștilor la putere, iar soția primarului – aruncată în stradă.

Mai mult, când comuniștii au intrat în 1950 și au luat casa, soția avocatului Velican a fost umilită. Sub escorta autorităților de atunci, a fost plimbată prin centrul orașului, cu o pancartă atârnată de gât pe care scria: „Sunt burgheză şi exploatatoare – cine-i ca mine, ca mine să păţească“. Apoi a avut la dispoziție doar patru ore să părăsească locuința și a fost mutată cu forța într-un imobil din Ocna Mureș.

Lucrări de restaurare, în valoare de aproape 6 milioane de lei

După preluarea abuzivă de către comuniști, casa a fost închiriată, iar mai apoi a devenit sediul unei instituții. A reintrat în posesia moștenitorilor, după căderea regimului comunist.

 

În 2016, pe când Gabriel Pleșa era viceprimar, casa a fost cumpărată cu aproape 120.000 de euro.

În 2022, lucrarea de restaurare a casei a fost inclusă în bugetul Primăriei Alba Iulia. Suma necesară lucrărilor de investiții este în valoare totală de 5.918.681,30 de lei, cu tot cu TVA.

Casa s-a degradat considerabil

Deși structura de rezistență nu a fost afectată, atât fațada, cât și partea de interior au suferit degradări. Mai mult de atât, tavanul unei încăperi a cedat și a căzut.

În interiorul încăperilor, au mai rămas doar zidurile de cărămidă și în câteva zone s-au păstrat și unele decorațiuni de pe tavan. De asemenea, a rămas și mare parte din tâmplăria originală a ferestrelor, însă sunt necesare lucrări ample de recondiționare. Din casa primului primar al orașului Alba Iulia, de vremurile de glorie mai aduc aminte doar tocurile din lemn masiv ale ușilor.

La exterior, timpul și-a spus cuvântul și în unele părți tencuiala a căzut. O parte a acoperișului original fost înlocuit de comuniști cu plăci de azbociment și doar într-o zonă a casei a fost păstrată țiglă.

Ce se va amenaja în casa restaurată

Dacă totul va merge conform planului, lucrările de restaurare vor dura în jur de un an, a precizat primarul Gabriel Pleșa. În clădirea restaurată se va amenaja un muzeu al avocatului Camil Velican, cu mai multe obiecte de mobilier care au existat în trecut în casă.

De asemenea în spațiile clădirii, primarul Pleșa mai intenționează să amenajeze un muzeul al tuturor primarilor care au fost la conducerea orașului. Mai mult de atât, în restul spațiilor se vor putea face expoziții sau alte zone culturale.

Și curtea imobilului va fi reamenajată, cu un spațiu de promenadă și chiar o fântână.

De-a lungul anilor, primăria a reușit să identifice mai multe obiecte care au făcut parte din averea familiei Velican.

La Muzeul Național de Istorie se află în depozit masa, două fotolii, dar și două scrinuri care mobilau sufrageria, unde s-au semnat şi ţinut lucrările premergătoare Unirii.

Reprezentații muzeului s-au arătat dispuși să le ofere primăriei, când lucrările de amenajare vor fi gata. De asemenea, alte două fotolii au fost recuperate de primărie, dintr-o localitate din Alba și au nevoie de recondiționare.

Primăria vrea să cumpere câteva tablouri care se află în posesia urmașilor. O altă piesă pe care Gabriel Pleșa o vrea în cadrul expoziției este peniţa  de aur cu care s-a semnat Actul Unirii de la 1 Decembrie 1918, dar și călimara de cerneală.

Gabriel Pleșa a spus că prin restaurarea casei avocatului Camil Velican se dorește un prim pas în revitalizarea zonei centrale a municipiului Alba Iulia și legarea acesteia de zona istorică a Cetății Alba Carolina.

Casa în care s-au desfășurat primele întâlniri ale Consiliului Dirigent, la 1918

Casa are o valoare istorică datorită faptului că în 1918, în locația respectivă, cei care au înfăptuit Marea Unire au avut primele întâlniri în care au dezbătut forma pe care o va avea evenimentul.

Consiliul Dirigent, compus din 15 membri şi condus de Iuliu Maniu, a avut mai multe ședințe de lucru în casa avocatului Camil Velican. Acesta a fost membru în Partidul Naţional Român, a făcut parte din Consiliul Naţional Român și a participat activ la pregătirile pentru Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.

A fost numit, pe 3 decembrie 1918, primar al oraşului Alba Iulia, iar între anii 1922-1926 a ocupat funcţia de prefect. A decedat în 1937, la vârsta de 58 de ani. Soția sa, Georgeta Velican, a fost victima umilințelor regimului comunist, iar după ce a trăit câțiva ani la Ocna Mureș s-a mutat la Cluj, de unde nu s-a mai întors niciodată la Alba Iulia.

A decedat în 1968, la Cluj. După moarte, a primit titlul de „luptător pentru rezistenţa anticomunistă”.

Video-reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax