Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: “Cloşca cu puii de aur”. Tezaurul de la Pietroasa, expus JOI la Sala Unirii din Alba Iulia. Cum au fost descoperite artefactele

Publicat

0167 1 inv 11432_11433_Pietroasa_IMG_9427 Dintre artefactele ce vor fi expuse de joi, 4 iunie, la Sala Unirii în cadrul expoziției “Aurul și argintul antic al României”, se remarcă Tezaurul de la Pietroasa. Cunoscut și sub numele popular de „Cloșca cu puii de aur”, tezaurul a fost descoperit în martie-aprilie 1837 de doi țărani în timp ce luau piatră de pe dealul Istrița, situat în comuna Pietroasele (județul Buzău).

Din cele 22 de piese care compuneau inițial tezaurul, autoritățile au putut recupera doar 12, în greutate totală de aproape 19 kg. Dintre acestea, cinci sunt lucrate doar din aur.

0167 2 inv 11429 IMG_9419 Obiectele care formează tezaurul se pot împărți în două mari categorii: vase și podoabe.

Aspectul lor de astăzi este rezultatul mai multor distrugeri și restaurări, după descoperire tezaurul având parte de o „biografie‟ foarte aventuroasă.

Lovite cu toporul, furate, incendiate sau parte a tezaurului României trimis la ruși în anul 1917, piesele care compun Tezaurul de la Pietroasa vor putea fi admirate la Sala Unirii în perioada 4 iunie – 12 iulie.

Citește și FOTO: Pregătiri la Sala Unirii din Alba Iulia pentru expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”. Vor fi prezentate brăţările dacice, „Cloşca cu puii de aur” şi alte piese de valoare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate