Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Pregătiri la Sala Unirii din Alba Iulia pentru expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”. Vor fi prezentate brăţările dacice, „Cloşca cu puii de aur” şi alte piese de valoare

Publicat

IMG_1460 Peste o mie de piese arheologice din metale preţioase, descoperite pe teritoriul României vor fi prezentate într-o expoziţie la Sala Unirii din Alba Iulia, de joi, 4 iunie. Din colecţia ”Aurul și argintul antic al României” fac parte brăţările dacice de aur din situl Sarmizegetusa Regia şi Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut sub numele de „Cloşca cu puii de aur”.

Piesele ce vor fi expuse gratuit publicului sunt din perioada eneolitică până perioada antichităţii târzii şi evul mediu timpuriu, de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică. 

În apropierea evenimentului, pregătirile la Alba Iulia sunt în toi. Clădirea este păzită, iar ferestrele de pe latura estică a clădirii (cea dinspre Piața Cetății), erau acoperite, o măsură pentru amenajarea expoziţiei. Înăuntru, au fost montate vitrine speciale în care publicul va putea vedea de joi obiectele prețioase.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 4 iunie – 12 iulie, între orele 10.00 – 19.00, intrarea fiind gratuită.

Directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu a spus că este prima expoziţie, după 127 de ani, de o aşa complexitate. Vor fi expuse şi piese de aur descoperite la Cugir, Blaj, Căpâlna, Ampoiţa. Cele descoperite la Căpâlna sunt unice în România. Şi cum astfel de piese valoare trebuie şi bine păzite, primarul Mircea Hava a declarat că securitatea costă peste 12.000 de lei.

Citește și 4 iunie – 12 iulie, expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, la Sala Unirii din Alba Iulia. Peste 1000 de piese pot fi admirate de vizitatori

„Aurul și argintul antic al României” reprezintă încununarea cu succes a unui proiect muzeologic de anvergură națională, unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizate în România în ultimii 20 de ani. Este, astfel, pentru prima oară când publicul din România are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre- și protoistorice sau de epocă clasică din colecțiile muzeale din țară.

Peste 1000 de piese arheologice din metale preţioase de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică vor putea fi admirate cu această ocazie de vizitatorii Sălii Unirii.

Din patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia sunt prezente în expoziţie 13 piese arheologice, printre care şi colierul de aur cu 27 de pandative rombice de secol II Î.Hr. sustras în anul 2013 de braconierii arheologici din cetatea dacică de la Căpâlna.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement