Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cometă vizibilă la Alba Iulia. Ce este și de unde vine C/2023 A3. Ultima dată a fost privită de oamenii de Neanderthal

Publicat

Cometă vizibilă la Alba Iulia. Mai multe fotografii realizate de Ioan Lăpăduș, au fost postate online, pe Facebook. Este o cometă care nu s-a mai apropiat de Pâmânt de foarte mult timp. Ultimii care au privit-o sunt oamenii de Neanderthal, acum 80.000 de ani. 

Cometa poate fi observată și în zilele următoare, imediat după apusul serii.

Cometa poate fi văzută începând cu ora 19 înspre partea de cer în care a apus Soarele. Nu departe de orizont se va vedea, pe măsură ce se întunecă, un astru foarte strălucitor punctiform care este planeta Venus.

În dreapta și sus față de Venus se va vedea un astru mai puțin strălucitor ca o linie difuză cu un capăt mai strălucitor, care este cometa.

„Strălucirea cometei scade, așa că priviți cât mai repede cu putință”, spun specialiștii de la Observatorul Astronomic.

Ioan Lăpăduș a răspuns în comentarii unei întrebări legate de ora la care se vede cel mai bine.

”Pe la ora 19:00. Dar cel mai bine se vede după ce se întunecă de tot. După ora 20:00. La început se vede șters, slab apoi din ce în ce mai clar. După ora 21:00 apune. Deci fereastra este destul de scurtă a transmis acesta.

Cometă pe cer la Alba Iulia. Foto: Ioan Lăpăduș

”Cometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS și-a făcut apariția și deasupra orașului Alba Iulia. Chiar deasupra dealului Mamut, dacă te uiți dinspre Ciugud.

Vizibilă în această perioadă și cu ochiul liber, trebuie doar să aștepți să apună soarele și să fie cerul senin” a scris el pe Facebook.

Cometa vizibilă la Alba Iulia: Ce este și de unde vine C/2023 A3

Cometa Tsuchinshan-ATLAS a fost vizibilă ultima dată de pe Pământ atunci când pe planeta noastră încă trăiau oamenii de Neanderthal, potrivit Agerpres.

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) este o cometă descoperită în ianuarie 2023, prin colaborarea dintre două observatoare astronomice: Observatorul Purple Mountain (cunoscut și sub numele de Tsuchinshan) din China și ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) din Hawaii, un sistem de monitorizare a asteroizilor și cometelor potențial periculoase pentru Pământ.

Caracteristici cheie ale Cometei C/2023 A3:

  • Orbita: Cometa C/2023 A3 are o orbită eliptică și este pe cale să facă o trecere apropiată de Soare (periheliu) în toamna anului 2024, când a devenit vizibilă cu ochiul liber.
  • Viteza: Cometa se deplasează cu o viteză impresionantă de aproximativ 180.000 km/h.
  • Origine: Provine din Norul lui Oort, o regiune îndepărtată și misterioasă la marginea sistemului nostru solar, plină de corpuri înghețate care se transformă în comete când sunt perturbate și intră pe orbite mai apropiate de Soare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate