Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Comunitățile din Șona și Mihalț, egalitate absolută la cea de-a doua etapă „Cultură pentru cultură”, desfășurată la Fărău

Publicat

Cea de-a doua etapă „Cultură pentru cultură” din acest an, desfășurată duminică, 30 iunie, în Expoziția Etnografică din Fărău, una dintre primele expoziții etnografice constituite în județul Alba în urmă cu 18 ani, și-a stabilit câștigătorii.

În urma jurizării, ca premieră absolută în cele 17 ediții desfășurate până în prezent, toți cei patru membri ai juriului au notat cu exact același punctaj două comunități locale. Este vorba despre comunitatea din Șona și comunitatea din Mihalț care au obținut astfel, ambele, Premiul I (premiul II nu s-a mai acordat, iar valoarea celor două premii, I și II, a fost cumulată și împărțită celor două comunități clasate pe primul loc).

Premiul III a fost obținut de comunitatea din Valea Lungă și cel de-al IV-lea premiu i-a revenit comunității din Hopârta, conform punctajelor obținute.

Menționăm faptul că toate comunitățile locale participante s-au prezentat exemplar, cu elemente de Patrimoniu Cultural imaterial pentru toate secțiunile din concurs: Obicei tradițional / Solist vocal / Grup vocal / Rapsod popular / Poet popular / Solist instrumentist / Grup instrumental / Dans/suită de dansuri tradiționale / Minorități naționale / Meșteșuguri tradiționale / Gospodărie/expoziție etnografică / Gastronomie tradițională.

Festivalul-Concurs de Tradiții și Obiceiuri „Cultură pentru cultură”, un proiect marca Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” și Consiliul Județean Alba, este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a Patrimoniului Cultural imaterial din județul Alba.

Ajuns la ediția a XVII-a, acest eveniment unic în România și în Europa aduce împreună comunități din mediul rural pentru a celebra și a menține vii tradițiile și obiceiurile străvechi.

Juriul concursului „Cultură pentru cultură” reunește personalități marcante din domeniul Patrimoniului Cultural imaterial din România:

  • Elise Stan, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului ,,Vedeta populară” – TVR1.
  • Gheorghița Nicolae, etnolog, realizator și prezentator al emisiunii ,,Tezaur folcloric” la Televiziunea Română.
  • Doina Ișvănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.
  • Ionuț Fulea, interpret de folclor, Președinte al Uniunii ARtiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România, inițiator al proiectului alături de Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Cea de-a doua etapă „Cultură pentru cultură” s-a încheiat cu un spectacol extraordinar, cu tema ,,Bicentenarul nașterii eroului națiunii române, Avram Iancu”, susținut de orchestra și soliștii Ansamblului Folcloric al Județului Alba: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița și Nicolae Plută, dirijor Alexandru Pal.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate