Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Concursul de istorie „Alba Iulia, Cealaltă Capitală”, ediţia 2016. Întrebările la care au avut de răspuns elevii şi liceele calificate în finală


Publicat

20160418_090801Din ce an este datată Pianta d`Alba Iulia, care era numele călăului lui Horea şi Cloşca sau cum se numeşte fotograful Unirii de la 1918 sunt câteva dintre întrebările la care au avut de răspuns elevii din echipele de la cinci licee din Alba Iulia care s-au întrecut luni dimineaţa, la Sala Unirii, în semifinala celei de a V-a ediții a concursului pe teme de istorie „Alba Iulia, Cealaltă Capitală”. Au concurat pentru cele patru locuri din finală şi premii în valoare de 12.000 de lei.

Pentru cele patru locuri din finală s-au înscris cinci licee albaiuliene: Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”, Seminarul Teologic Ortodox “Sfântul Simion Ștefan”, Colegiul Economic “Dionisie Pop Marțian”, Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” și Liceul de Arte “Regina Maria”.

Echipele fiecărui liceu, formate din câte patru elevi, au avut de răspuns la 20 de întrebări despre istoria oraşului Alba Iulia. Fiecare întrebare a fost reprezentat un punct, astfel încât rezultatele au fost următoarele:

20160418_094802Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia: 17 puncte

Liceul de Arte “Regina Maria” Alba Iulia: 20 puncte

Seminarul Teologic Ortodox “Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia: 12 puncte

Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” şi Colegiul Economic “Dionisie Pop Marțian” au obţinut punctaj egal (6 puncte), fiind necesare două etape suplimentare de baraj.

Echipele de la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”, Liceul de Arte “Regina Maria”, Seminarul Teologic Ortodox “Sfântul Simion Ștefan” şi Colegiul Economic “Dionisie Pop Marțian” vor participa în etapa finală a concursului, joi, 21 aprilie, de la ora 10.00, în Sala de Bal de la Alba Mall. Vor avea de răspuns la 40 de întrebări, concepute de istoricii Liviu Zgârciu și Tudor Roșu de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Din cele cinci licee care s-au înscris anul acesta, doar Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” și Colegiul Economic “Dionisie Pop Marțian” nu au câștigat până acum concursul, potrivit organizatorilor.

Cele patru echipe calificate în finală vor fi recompensate cu premii în valoare de 12.000 lei, oferite de Primăria Municipiului Alba Iulia.

Concursul este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi are drept scop creșterea interesului elevilor pentru istoria orașului Alba Iulia, dar și promovarea patrimoniului cultural și istoric local.

Vezi şi FOTO – VIDEO Elevii de la Liceul de Arte „Regina Maria”, câştigătorii concursului de istorie „Alba Iulia, Cealaltă Capitală”, ediţia 2015

Foto: Daniel BLOSSȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Cinci persoane, depistate cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore. Câți pacienți s-au vindecat

Publicat

Numărul total al îmbolnăvirilor cu COVID-19 în Alba a ajuns la 390, potrivit datelor transmise vineri, 29 mai, de Direcția de Sănătate Publică Alba.

În ultimele 24 de ore, în județ au fost înregistrate  cinci cazuri noi. Vineri au fost raportate 385 de cazuri.

Potrivit autorităților, 258 de persoane s-au vindecat de la începutul epidemiei.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

”Distileria” unui deținut de la Penitenciarul Aiud. Câte kilograme de fructe fermentate au fost găsite în celula bărbatului

Publicat

aiud penitenciar

Opt PET-uri de 2 litri și jumătate, toate aproape pline cu fructe fermentate, asta au descoperit polițiștii de pentitenciar, de la Aiud, în celula unui deținut, la sfârșitul lunii noiembrie a anului 2019. 

În total bărbatul avea in bagajele sale puse în sticle, peste 16 kilograme de fructe fermentate, pe care voia să le transforme în alcool. 

Drept pedeapsă, acesta a fost sancționat și trimis la izolare timp de trei zile. Deși fapta s-a produs în urma cu mai bine de jumătate de an, bărbatul în cauză a contestat sancțiunea și o decizie a magistraților de la Judecătoria Aiud  a venit abia pe 20 mai 2020.

Potrivit motivării instanței din Aiud, la un control, ”în data de 29.11.2019, în jurul orei 10:00, cu ocazia efectuării unei percheziții la camera de deținere unde este cazat s-au descoperit  8 peturi a câte 2,5 litri fiecare, care conțineau fructe fermentate” se arată în documentul citat.

După ce au fost găsite, bărbatul a recunoscut că sticlele cu fructe fermentate în ele îi aparțin și că voia să obțină alcool din ele.

Mai mult, bărbatul nu era la prima abatere de acest gen, el fiind sancționat disciplinar și în trecut tot pentru o faptă similară.

Deși bărbatul a contestat decizia autorităților de la Penitenciarul Aiud, magistrații judecătoriei nu au acceptat cererea acestuia și au considerat că bărbatul a fost vinovat pentru faptele sale și sancțiunea a fost una corectă.

Mai mult, acesta a fost obligat și la plata a 400 de lei, cu titlul cheltuieli de judecată.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un bărbat din Aiud și-a bătut mama cu un pantof și a calcat-o în picioare pentru niște acte. Ce pedeapsă a primit

Publicat

agresiune

Un bărbat de 54 de ani, din Aiud și-a bătut mama pentru că femeia a refuzat să îi dea actele de proprietate ale unor terenuri, pe care acesta voia să le vândă pentru a face rost de bani. În urma agresiunii femeia a avut nevoie de 24 de zile de îngrijiri medicale. 

Fapta s-a petrecut în 25 februarie 2020, iar după ce mama a relatat ceea ce s-a întâmplat, bărbatul a fost arestat preventiv și trimis în judecată pentru violență în familie. Câteva luni mai târziu, în 12 mai, bărbatul a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Aiud.

Ce s-a întâmplat

Aflat sub influența băuturilor alcoolice, O.Aurel, în jurul orei 4.00, a dat buzna în camera în care dormea mama sa ți i-a cerut actele unor terenuri. Femeia s-a împotrivit și a refuzat să îi dea actele.

În acel moment, potrivit motivării instanței, bărbatul s-a enervat, a luat un pantof și a lovit-o pe femeie. Mai mult de atât, bărbatul și-a călcat efectiv mama în picioare, în timp ce femeia se afla în pat.

Ca să o împiedice pe aceasta să ceară ajutor prin telefon, acesta a distrus aparatul. Dimineața, în jurul orei 8.00, femeia s-a dus la o vecina și i-a relatat ceea ce s-a întâmplat pe parcursul nopții. Vecina a fost cea care a sunat-o pe fiica victimei și i-a spus ce s-a întâmplat.

Pentru faptele sale, bărbatul a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare. De asemenea a fost menținută măsura arestării preventive.

Totuși, sentința magistraților de la Judecătoria Aiud nu a fost definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr de 18 ani din Alba Iulia, reținut de poliție. A filmat cum chinuie o pisică și a postat imaginile pe internet

Publicat

Polițiștii din Alba Iulia au reținut un tânăr care este cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni prevăzute de Legea 205/2004 privind protecția animalelor.

Mai exact, acesta ar fi rănit și schingiuit o pisica, activitate pe care a filmat-o și a postat-o pe o rețea de socializare.

Potrivit IPJ Alba, la data de 29 mai 2020, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia l-au identificat și reținut pe un tânăr de 18 ani, din Alba Iulia, care este bănuit de săvârșirea infracțiunii de rănirea sau schingiuirea animalelor.

În sarcina acestuia sa reținut faptul că, la data de 18 mai, în jurul orei 23,30, ar fi luat o pisică de pe stradă, pe care ulterior ar fi ranit-o.

Tânărul a filmat această activitate și a postat-o pe o rețea de socializare.

Față de tânăr cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate