Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Cum va arăta noul talcioc din Alba Iulia. Proiectarea unui centru multifuncțional și a unor locuințe sociale, la licitație

Publicat

Terenul pe care în prezent se află Talciocul din Alba Iulia își va schimba în curând aspectul. Pe amplasamentul târgului de vechituri se va construi un centru multifuncțional cu spații socio-culturale, un talcioc modern cu spații acoperite deschise, spații închise și platforme, și un teren de sport (minifotbal). În zona pieței auto, spre stația de transformare, se vor construi mai multe locuințe sociale. 

Primăria Alba Iulia a lansat la sfârșitul anului trecut două licitații pentru servicii de proiectare pentru obiectivele de investiții „Construire ansamblu urban cu spații socio-culturale, educative și de recreere, cartier Gheorghe Șincai, municipiul Alba Iulia” – etapa I și “Construire ansamblu de locuințe sociale, cartier Gheorghe Șincai, 2 tronsoane ( un tronson de tip B1 și un tronson aferent zonei Z3), municipiul Alba Iulia” – etapa 1 – construire bloc nr. 1 – tronson aferent zonei Z3 din PUZ.

Valoarea totală estimată este de 209.250 de lei, fără TVA – pentru ansamblul urban și de 149.696,02 de lei, fără TVA – pentru ansamblul de locuințe sociale. 

Reamintim faptul că studiile de fezabilitate pentru construirea ansamblului urban și a locuințelor sociale în cartierul Gheorghe Șincai au fost contractate în octombrie 2019, respectiv octombrie 2020.

Potrivit caietului de sarcini, pentru construirea ansamblului urban cu spații socio-culturale, educative și de recreere sunt propuse următoarele obiective:

 • crearea de spații publice urbane în ZUM (zona urbană marginalizată)
 • crearea de facilități pentru recreere (zone special amenajate pentru sport, locuri de joacă pentru copii)
 • modernizare spațiu public urban – piață Talcioc
 • crearea de spații verzi, scuaruri, grădini
 • construire centru multifuncțional cu funcțiuni socio-comunitare

Crearea de facilități pentru recreere

Teren de minifotbal – terenul de minifotbal va avea dimensiunea de 45 x 25 m și va fi împrejmuit cu stâlpi de 6 m înălțime în spatele porților și 4 m înălțime pe laterale, cu plasă.

Suprafața de joc va avea dimensiunile de 40 x 20 m și va fi realizată din gazon sintetic de exterior. De asemenea, terenul va dispune de o instalație de iluminat nocturnă.

Spațiu de joacă pentru copii – s-a prevăzut amenajarea a 4 locuri de joacă pentru copii, prevăzute cu gazon de trafic intens, în suprafață de 10 x 10 m (100 mp/ loc de joacă).

Fiecare loc de joacă permite accesul mai multor copii simultan, dispunând de un număr ridicat de locuri de joacă. Fiecare loc de joacă va fi prevăzut cu câte două echipamente de tip complex, unul cu leagăn și tobogan și celălalt cu dispozitive de cățărare, și câte 5 elemente cu arc elicoidal, fiecare prevăzute cu fundații din beton.

Modernizare spațiu public urban – piața Talcioc

Se propune realizarea unei construcții de formă elipsoidală cu destinația de talcioc și cu dimensiunile de 32 x 30 metri, semiîngropată, cu regim de înălțime P.

Clădirea va beneficia de două accese pe partea de Nord-Vest, prevăzute cu trepte și rampe pentru persoane cu dizabilități.

Suprafața totală ocupată de clădire va fi de 960 mp, din care suprafața talciocului va fi de 618,65 mp, iar cea a grupurilor sanitare de 26,10 mp.

Construire centru multifuncțional cu funcțiuni socio-comunitare

Centrul multifuncțional va cuprinde, printre altele:

 

 • sală de spectacole (capacitate – 400 de persoane) cu garderobă, cabină actori, grupuri sanitare actori
 • bibliotecă (capacitate – 17 persoane)
 • bibliotecă virtuală pentru copii
 • sală cercuri / aplicații (capacitate – 47 de persoane)
 • sală cercuri / studii (capacitate – 47 de persoane)
 • sală cursuri / conferințe (capacitate – 68 de persoane)
 • sală de sport (capacitate – 20 de persoane) cu vestiare și depozit materiale
 • sală reuniuni / conferințe (capacitate – 20 de persoane)
 • birouri (director, secretariat, arhivă)
 • grupuri sanitare
 • bucătărie încălzire mâncare
 • foaier
 • vestibul / spațiu expoziție

Ansamblu de locuințe sociale

În ceea ce privește construirea unui ansamblu de locuințe sociale, potrivit studiului de fezabilitate, se propun două construcții (blocuri) având un regim de înălțime P + 2E.

Fiecare construcție are un număr de 21 de apartamente, respectiv 7 apartamente pe nivel, din care două apartamente cu 3 camere, șapte apartamente cu 2 camere și 12 apartamente cu 1 cameră.

Studiul de fezabilitate recomandă o variantă constructivă care prevede realizarea unei structuri metalice cu închideri perimetrale din panouri de tip sandwich și planșee mixte din metal și beton.

Fiecare apartament va fi dotat cu obiecte de mobilier, electrocasnice (frigider, aragaz și mașină de spălat rufe), iar blocurile vor fi dotate cu cutii poștale și suporți de biciclete.

De asemenea, în zonă se vor amplasa bănci, coșuri de gunoi și jardiniere.

Construcțiile vor beneficia de sisteme fotovoltaice on-grid cu/fără injectare în rețea, cu 80/40 module fotovoltaice de 260W/buc dotate fiecare cu modulator de putere și două invertoare switch.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax