Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Din 2020, 100 de copii din Ighiu vor învăța la o creșă modernă. Investiție de peste 10 milioane de lei


Publicat

O creșă cu o capacitate de 100 de locuri va fi construită la Ighiu, printr-o investiție de peste 10 milioane de lei. Clădirea ar urma să fie finalizată în 2022 și va include o bucătărie, o spălătorie, sală de mese și spații medicale. În curte se vor amenaja spații de joacă, o parte a incintei fiind și acoperită.

Peste 10 milioane lei vor fi investiți în comuna Ighiu, din județul Alba, printr-un contract de finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru crearea unei creșe în comună. Cei mai tineri 100 de micuți vor beneficia de o infrastructură educațională de nivel antepreșcolar complet nouă, ca urmare a semnării contractului denumit ”Înființare creșă de copii în comuna Ighiu, județul Alba”, de către primarul Traian Rusu și Simion Crețu, director general ADR Centru.

„Construim această creșă cu o capacitate de 100 de locuri, pentru a îmbunătăți capacitățile sociale și relaționale din comuna noastră, prin activitățile educaționale dedicate celor mici. În ultimii ani, am asistat la un adevărat aflux de tineri veniți din oraș către noi și, după dezvoltările imobiliare, este firesc să vorbim acum de dezvoltarea socială. Sunt mulți copii iar pentru părinți este dificil să-i transporte în Alba Iulia, chiar dacă este vorba de numai câțiva kilometri, în timp ce soluția de a-i lăsa la rude este una mult prea învechită pentru cerințele educației moderne. Crearea unei creșe răspunde și nevoii de siguranță și stabilitate pentru cetățenii din localitățile comunei noastre. Astfel gradul de urbanizare este și mai ridicat, completând investițiile pe care le-am derulat în școlile din Șard, la Grădinița din Țelna, dar și prin toate celelalte lucrări edilitare”, a transmis Traian Rusu, primarul comunei Ighiu.

Descrierea generală a investițiilor preconizate

În acest moment, în Ighiu, copiii preșcolari beneficiază de grădinițe, dar în întreaga comună există 100 de copii antepreșcolari pentru care nu există o creșă. Marea lor majoritate sunt educați acasă, de bunici sau alte rude, iar o parte relativ mică este educată în infrastructura educațională din municipiul Alba-Iulia.

Construcția unei creșe în comuna Ighiu deschide premisele ca tinerele familii să nu aibă tendința migrării la oraș, cu atât mai mult cu cât destul de mulți s-au stabilit recent în comună și, pe de altă parte, s-ar putea chiar ca alte familii tinere din Alba Iulia să-și construiască locuințe și să se stabilească în comună.

Terenul pe care se va construi noua creșă din Ighiu are peste 4.660 mp, iar noua construcție va avea demisol și parter, în suprafață de circa 350 mp și respectiv 1.700 mp. Adiacent clădirii va exista și o terasă acoperită în suprafață de peste 130 mp.

Dacă la demisolul construcției vor funcționa spațiile tehnice, la parter va fi zona de acces pentru copii și personal educațional (pe două intrări duble). Tot la parter vor exista spații medicale, o zonă administrativă, o spălătorie și o bucătărie cu circuite distincte față de cele ale micuților.

În creșa de la Ighiu vor putea fi educați copii împărțiți în 7 grupe, fiecare dintre acestea având un oficiu propriu, dar va exista și o sală de mese comună.

În curte vor fi realizate spații de joacă, o parte a incintei fiind și acoperită. Perimetral, incinta va avea o zonă verde, cu platforme și alei exterioare de acces, dar în vecinătatea străzii și a accesului pentru vehicule va fi construită o platformă pentru colectare selectivă a gunoiului menajer.

„Asigurarea bazei materiale minime prin clădiri moderne, cu condiții sanitare decente, având dotări corespunzătoare și material didactic potrivit, sunt aspecte la care răspunde programul REGIO. Ighiu este o comună cu un grad de dezvoltare foarte rapid și interesul autorităților publice pentru creșterea calității învățământului este subliniat de mai proiecte, dintre care noi finanțăm realizarea acestei creșe. În întreaga regiune avem acum contractate 25 proiecte pentru desfășurarea optimă a actului educațional în domeniul preșcolar și antepreșcolar, a căror valoare totală este de circa 15 milioane euro, care se adaugă altor 15 proiecte prin care se modernizează tot atâtea școli din învățământul obligatoriu, folosind peste 17 milioane euro. Pe lângă acestea mai avem și inițiativele locale de reabilitare termică a unităților de învățământ, din toate cele șase județe ale regiunii, precum și proiectele de investiții în infrastructura de educație din municipiile reședință de județ. În total, vorbim de sume cumulate de peste 43 milioane euro, pe toate axele și domeniile de intervenție, care trebuie să asigure creșterea calității învățământului în Regiunea Centru” a transmis Simion Crețu , director general ADR Centru.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

124 cazuri noi de COVID-19 în România. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 19.257. Date oficiale din 30 mai

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 19.257  în România, potrivit datelor transmise sâmbăta, 30 mai, de Grupul de Comunicare Strategică. Sunt 124 cazuri noi, raportate în ultimele 24 de ore.

Până astăzi, 31 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.257 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.256 au fost declarate vindecate și externate.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 124 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 160 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.330 de persoane. Alte 95.456 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Niciun caz nou de coronavirus, în ultimele 24 de ore. Câți pacienți s-au vindecat

Publicat

Numărul total al îmbolnăvirilor cu COVID-19 în Alba stagnează la 390, potrivit datelor transmise duminică, 31 mai, de Direcția de Sănătate Publică Alba. În ultimele 24 de ore, în județ nu au fost înregistrate cazuri noi. 

Numărul persoanelor declarate vindecate: 259 persoane. Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate 143 de teste (77 la SJU și 66 la DSP). Numărul total de teste – 19.162.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA țărilor care primesc turiști români de la 1 iunie. Calendarul redeschiderii turismului în Europa

Publicat

Treptat, pandemia de coronavirus începe să fie controlată în tot mai multe țări din Europa. Cu reguli clare de distanțare socială și multe măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului, mai multe țări turistice de pe continent au anunțat datele de la care așteaptă turiștrii străini. 

Pentru români, până acum, șapte țări au anunțat că renunță la măsurile de carantină la intrarea în țară.

1 iunie – Bulgaria: renunță la măsura carantinării timp de 14 zile, pentru mai multe state din Europa cu câteva excepții: Suedia, Belgia, Irlanda, Malta, Italia, Portugalia, Spania  și Marea Britanie. Totuși, dacă călătoriți în Bulgaria, până la jumătatea lunii iunie, la întoarcerea în România, vi se poate cere să intrați în carantină.

3 iunie – Italia: Țara grav afectată de pandemia de coronavirus își deschide granițele pentru toate țările din UE și nu mai cere carantinare. Singura excepție este în Sardinia, unde zborurile interne spre insulă vor fi reluate din 15 iunie, iar cele externe din 25.

6 iunie – Portugalia: Din 6 iunie se redeschid plajele și automat sezonul turistic. Singura excepție este Arhipelagul Azore, unde se poate intra doar cu un test negativ Covid, făcut cu maximum 72 de ore înainte de sosire, sau prin acceptarea testului la aeroport. De asemenea, în Madeira, este încă activă obligația de izolare pentru 14 zile, dar din 1 iulie va fi aplicată măsură testării gratuite la aeroport.

15 iunie – Grecia: 29 de țări au acces în țara elenă, printre care și România. Inițial singurele zboruri vor fi către Atena, dar din 1 iulie se va zbura și către insule.

15 iunie – Islanda: Se deschide pentru toate țările, iar la ajungerea pe aeroport, turiștii vor fi testați gratuit pentru COVID -19.

20 iunie – Cipru: Țara se deschide pentru turiști în două etape, iar România face parte din etapa secundă. Totuși la intrarea în țară, turiștii trebuie prezinte un test Covid negativ sau să plătească pentru un test la sosire.

Dacă se îmbolnăvesc în timpul vacanței, cheltuielile cu cazarea, masa și spitalizarea vor fi suportate de statul cipriot, nu însă și avionul spre casă.

1 iulie – Spania: Turiștii vor intra în țară fără să mai fie carantinați pentru 14 zile.

sursă: liberatatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doi bărbați, prinși beți la volan pe drumurile din Alba. Ce valoare a aratat etilotestul

Publicat

Doi bărbați au fost prinși în ultimele două zile, beți la volan pe drumurile din Alba. La testare cu aparatul etilotest unui bărbat i-a ieșit valorea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar altuia 1,04 mg/l. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 29 mai 2020, în jurul orei 21.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos l-au depistat pe un bărbat de 43 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism pe DN7, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, la data de 31 mai 2020, în jurul orei 01.40, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei l-au depistat pe un bărbat de 52 de ani, din comuna Cetatea de Baltă, în timp ce conducea un autoturism raza localității Tătârlaua, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate