Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Distribuirea „Paştilor”, la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia. PROGRAM


Publicat

catedrala pasti

Sâmbătă dimineaţa, după ora 10:30, a început distribuirea „paştilor” la Catedrala Ortodoxă din Cetatea Alba Iulia. Au fost amenajate două puncte de distribuire, ca de obicei, sub turnul din clopotniţă.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2018 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

„Paştile” sunt fi oferite şi în acest an, în pahare din plastic cu capac, inscripţionate cu mesajul „Hristos a Înviat!”.

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a anunţat programul de distribuire a Sfintelor Paşti, în acest an. Pâinea şi vinul sfinţite, care se numesc în popor „Paşti”, se distribuie la Catedrala Reîntregirii, sub turnul clopotniţă. Acestea sunt oferite în pahare din plastic cu capac, ca şi în anii anteriori.

PROGRAMUL de distribuire a Sfintelor Paşti la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia:

În Sâmbăta Mare (7 aprilie 2018), între orele 10:30-20:00

În Duminica Sfintelor Paşti (8 aprilie 2018):

– între orele 3:00-3:45 după Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului

– între orele 10:00-12:00, dimineaţa înainte de slujba Vecerniei Sfintelor Paşti.

– între orele 14:00-15:00, după Vecernia Sfintelor Paşti.

Sfintele Paşti se consumă numai pe nemâncate, după Sfânta Liturghie în întreaga Săptămâna Luminată.

Programul Catedralei în Joia Mare, Vinerea Mare, Sâmbăta Mare şi Duminica Sfintei Învieri:

Sfânta şi Marea Joi – Cina cea de Taină

(post cu dezlegare la untdelemn şi vin)

– ora 06.30 – Deschiderea Catedralei

– ora 07.00 – 9.45: Spovedanie (Molitfa de spovedanie se citeşte la ora 7)

– ora 07.00 – 08.00: Ceasurile III, VI, IX şi Obedniţa

– ora 08.00 – 10.00: Vecernia cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile  cel Mare

– ora 18.00 – 20.30: Denia celor 12 Evanghelii

Sfânta şi Marea Vineri a Sfintelor Pătimiri – Răstignirea Domnului

(zi aliturgică şi ajun)

– ora 06.30 – Deschiderea Catedralei

– ora 07.00 – 9.30: Ceasurile împărăteşti şi Obedniţa

– ora 9.00 – 9.45: Vecernia Sfintelor  Patimi cu scoaterea Sfântului Epitaf

– ora 18.00 – 21.00: Denia Prohodului şi  Procesiunea cu Sfântul Epitaf

Sfânta şi Marea Sâmbătă – Pogorârea la iad a Domnului (post)

– ora 06.30 – Deschiderea Catedralei

– ora 07.00 – 08.00: Ceasurile III ,VI, IX şi Obedniţa

– ora 08.00 – 10.15: Vecernia cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare

– ora 11.00 – 20.00: Distribuirea Sfintelor Paşti sub turnul clopotniţă

– ora 12.00 – 18.00: Program de curăţenie şi pregătire a Catedralei pentru praznicul Sfintelor Paşti (Catedrala este închisă)

– ora 23,30 – 23.45: Miezonoptica cu Canonul Sâmbetei celei Mari

– ora 24.00– 01.15: Utrenia Sfintei Învieri

Sfânta şi Marea Duminică a Sfintelor Paşti – Învierea din Morţi a Mântuitorului Iisus Hristos

– ora 01.15 – 03.00: Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur

– ora 03.00– 03.30: Distribuirea Sfintelor Paşti sub turnul clopotniţă

– ora 03.15 – Închiderea Catedralei

– ora 09.30 – Deschiderea Catedralei

– ora 10.00 – 12.00: Distribuirea Sfintelor Paşti sub turnul clopotniţă

– ora 12.00 – 14.00: Vecernia Sfintei  Învieri cu Citirea Evangheliei în diverse limbi

– ora 14.00 – 15.00: Distribuirea Sfintelor Paşti sub turnul clopotniţă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

CMJ Alba face înscrieri pentru formarea subofițerilor în specialitatea ”Informații militare”. Condiții și termen limită

Publicat

CMJ Alba

Centrul Militar Judeţean (CMJ) Alba anunţă că se fac înscrieri pentru cursul de formare al subofiţerilor în activitate, specialitatea militară “Informaţii militare”, în anul de instruire 2020-2021.

La această specialitate, în cadrul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Piteşti sunt disponibile 5 locuri.

Termenul limită de înscriere este 22 ianuarie 2021.

Potrivit sursei citate, se pot înscrie candidaţi cu vârstă maximă de 45 de ani împliniţi la data acordării gradului şi numirii în funcţie la finalizarea cursului de formare şi care au diplomă de bacalaureat.

Informaţii suplimentare, la sediul din Alba Iulia, str. Regina Maria, nr. 6, telefon: 0258.812.291

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Raed Arafat: Se pot vaccina și cei care nu sunt în faza a doua. Care este condiția. Programări, de azi de la ora 15.00

Publicat

A doua fază din campania națională de vaccinare începe luni în toată țara. Se pot programa, de astăzi, după ora 15.00, persoanele de peste 65 de ani, bolnavii cronici și angajații din mai multe domenii, considerate esențiale.

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că în această fază se pot vaccina și alte persoane, în afara celor din categoriile menționate. Însă doar dacă rămân doze de vaccin nefolosite.

Vezi și A doua etapă de vaccinare anti-COVID începe azi. Care sunt categoriile de persoane care se pot imuniza și cum se pot programa

”Intenția de la comitet (n.r. – Comitetul de coordonare a vaccinării) este să nu se piardă nici o doză. Ce înseamnă acest lucru? Dacă vezi că s-au înscris atâția și au venit doar atâția, atunci la diferența de doze identifici undeva unde sunt oameni de vaccinat și doresc să se vaccineze și le folosești.

Chiar dacă oamenii respectivi nu fac parte din grupa respectivă, nu s-au înscris încă.

Asta s-a folosit și în alte țări. Oamenii care se înscriu trebuie să fie responsabili. Dacă te-ai înscris, atunci te duci. Dacă nu vrei să te duci, nu te înscrii”, a declarat vineri Raed Arafat pentru DigiFM.

România va primi seringi noi pentru a folosi dintr-un flacon șase doze de vaccin anti COVID produs de Pfizer/Biontech, potrivit sursei citate.

Vezi și FOTO VIDEO: Cum arată un centru de vaccinare anti-COVID din Alba Iulia. Traseul de la intrarea în centru și până la ieșire

Astăzi, de la ora 15:00, se vor putea face doar înscrierile pe platforma de programări, iar vaccinarea efectivă va începe de luni, 18 ianuarie.

Persoanele vizate de a doua etapă se vaccinează doar la cerere, nu sunt obligate și nu există sancțiuni pentru cei care se răzgândesc și renunță la vaccin între momentul înscrierii și ziua când le vine rândul la vaccinare.

surse: digifm.ro, hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: La un pas de tragedie. Mașină pe contrasens pe Autostrada A3 în zona Turda, la un pas să provoace un accident

Publicat

Un șofer inconștient care circula pe contrasens pe Autostrada A3, în zona nodului rutier Turda, a fost la un pas să provoace un accident rutier. Incidentul a fost surprins în urmă cu câteva zile pe o cameră de bord, iar mai apoi filmarea a ajuns pe rețeaua de socializare Facebook. 

În video se poate observa cum șoferul unui autoturism marca Renault circula pe Autostrada A3, în zona nodului rutier Turda, pe contrasens, pe banda 2, în condiții de ceață.

La un moment dat, un alt conductător auto care circula regulamentar îl evită în ultima clipă, fiind la un pas de tragedie.

sursa video: Facebook (S. Fejer)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Cum arată un centru de vaccinare anti-COVID din Alba Iulia. Traseul de la intrarea în centru și până la ieșire

Publicat

Faza a doua de vaccinare împotriva COVID-19 începe în județul Alba luni, 18 ianuarie. În Alba Iulia sunt amenajate trei centre, la sălile de sport de la Școala Gimnazială ”Vasile Goldiș”, Universitatea ”1 Decembrie 1918” și Liceul Tehnologic ”Alexandru Domșa”.

Primul centru care se va deschide va fi cel de la universitate, iar pe parcursul acestei etape se vor deschide și restul. 

Am fost alături de viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon, să vedem cum arată un centru de vaccinare din Alba Iulia.

Mai exact, am fost la centrul amenajat în sala de sport a Liceului Tehnologic ”Alexandru Domșa”, unde se pot vaccina patru persoane simultan. Deși este amenajat, centrul de vaccinare de la ”Alexandru Domșa” nu va fi încă deschis. Va fi accesibil doar în momentul în care fluxul de vaccinare va fi unul mai mare. Primul centru din Alba Iulia în care va începe vaccinarea va fi cel de la universitate.

Cum arată traseul unui cetățean care merge la vaccin

Marius Filimon a explicat pentru alba24.ro care este traseul: la intrarea în centrul de vaccinare va fi prezent un polițist local, care va lua temperatura persoanei.

Apoi, cetățeanul se va deplasa spre registratură, unde datele îi vor fi introduse într-o tabletă oferită de STS (din seria celor care se folosesc și la procesul electoral).

În continuare, persoana se va deplasa într-o zonă de așteptare/ triaj medical. Aici, va completa o declarație pe propria răspundere, iar un medic va discuta cu persoanele care urmează să se vaccineze.

Următorul pas este vaccinarea propriu-zisă. Cetățeanul va intra în cabină, unde va fi vaccinat împotriva COVID-19.

După vaccinare, cetățeanul va merge în zona de post vaccin, unde va sta în jur de 10 – 15 minute și va fi supravegheat de un medic.

Când cele 15 minute de așteptare au trecut, oamenii vor merge la punctul de eliberare a certificatului de vaccin și apoi se vor îndrepta spre ieșirea din centrul de vaccinare.

La nivelul județului Alba sunt amenajate centre de vaccinare în următoarele locații:

Municipiul Alba Iulia: Sala de sport a Școlii Gimnaziale ”Vasile Goldiș”, Sala de sport a Universității ”1 Decembrie 1918” și Sala de sport a Liceului Tehnologic ”Alexandru Domșa”

Municipiul Sebeș: Direcția de Asistență Socială –  Centrul de zi pentru persoane vârstnice Sebeș (str. Aleea Lac, nr. 12), Centrul de zi pentru persoane adulte și copii cu dizabilități Sebeș (str. Lucian Blaga, nr. 45A)

Municipiul Aiud: Sala de sport (str. Tribun Tudoran, nr. 5)

Cugir: Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu”  – sala de sport a unității școlare; Centrul Cultural Cugir (parter)

 Ocna Mureș: Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș – sala de sport a unității de învățământ

Câmpeni: Sala de sport nr. 2 (str. Izvoarelor, nr. 2B)

Zlatna: Cantina Liceului ”Corneliu Medrea” (str. Tudor Vladimirescu, nr. 14)

Teiuș: Sala de sport (strada Clujului, nr. 80)

Comuna Ighiu: Centrul de zi pentru persoane vârstnice (Ighiu, nr. 56)

Lista centrelor de vaccinare care vor funcționa în prima etapă a fazei a doua de vaccinare:

Alba Iulia – Sala de sport a Universității ”1 Decembrie 1918” – 4 fluxuri de vaccinare

Aiud – Sala de sport (str. Tribun Tudoran, nr. 5) – 1 flux de vaccinare

Blaj – Centrul Cultural Iacob Mureșianu, (str. Republicii, nr. 36) – 1 flux de vaccinare

Cugir  – Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu”  – sala de sport a unității școlare; Centrul Cultural Cugir (parter)

Câmpeni – Sala de sport nr. 2 (str. Izvoarelor, nr. 2B) – 1 flux vaccinare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate