Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-DOCUMENT: Colecție de ilustrate de la începutul secolului trecut din Sebeș. Vezi cum arăta orașul săsesc de altădată

Publicat

Una dintre cele 7 cetăţi care îi fac pe austrieci să numească Transilvania „Siebenburger” (alături de Cluj, Sibiu, Braşov, Bistriţa şi Sighişoara), Sebeşul este un oraş încărcat de istorie a cărui poveste datează de la 1150.

Considerat unul dintre primele oraşe săseşti, Sebeşul sau Mühlbach (pârâul Morii), aşa cum este numit de germani, a fost puternic influenţat de prezenţa saşilor care au pus bazele dezvoltării economice şi culturale a aşezării.

De-a lungul timpului, nu puţini au fost cei care au încercat să surprindă în cuvinte istoria şi frumuseţile acestui bătrân orăşel, iar unul dintre aceştia este şi Antonio Possevino, primul rector al Colegiului Iezuit din Cluj (stră-strămoşul Universităţii „Babeş-Bolyai” de astăzi).

Iată ce spune la 1583 Possevino: „Sebeşul sau Sebeşul săsesc, numit de germani Mühlbach, se află la o distanţă de o leghe de Alba Iulia într-o câmpie şi o vale, înconjurat cu ziduri; nu are populaţie prea numeroasă. Se crede că acesta a fost primul dintre oraşele săseşti. Biserica încă în picioare arată hotărât cât de mare a fost evlavia locuitorilor atunci când credinţa catolică stăpânea acele inimi. Acest oraş are 17 sate regale. Aici se încarcă pe Mureş sarea (…)”.

Dar haideți să ne întoarcem puţin în inima Transilvaniei, unde vom descoperi un alt pasionat de istoria Sebeşului. Dorin Nistor, directorul OIR POSDRU Centru ne-a permis să facem publică o parte din colecţia personală de ilustrate în care este reprezentat Sebeşul, la începutul anilor 1900. De multe ori, o imagine face mai mult decât 1000 de cuvinte, aşa că vă lăsăm să vă delectaţi.

[nggallery id=160]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax