Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: După doi ani de amânări, consilierii locali au aprobat PUD-ul pentru amenajarea unui „nucleu cultural” în spațiile RYMA

Publicat

După mai bine de doi ani de amânări și încurcături birocratice, consilierii locali din Alba Iulia au aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru amenajarea unui „nucleu cultural în zona laturii de nord a fortificației de tip Vauban”. Mai precis, prin acest act, se oficializează construcțiile din interiorul spațiilor RYMA, dar și un schimb de teren cu municipiul Alba Iulia, prin care suprafața din spatele curții interioare a revine Asociației, după ce Primăria a amenajat o parcare în fața Porții a 7-a, pe o suprafață de aproximativ 2.000 mp care ar fi aparținut RYMA. Pe spațiul primit la schimb, va fi amenajat, ocazional, un camping utilat, pentru cei care vin la evenimente din alte orașe sau alte țări.

În luna aprilie 2012, planul urbanistic de detaliu pentru amenajarea spațiilor RYMA a primit avizul Ministerului Culturii, un pas necesar pentru primirea aprobării din partea Consiliului Local Alba Iulia.

Prin acest PUD se vizează „reglementarea unui schimb de terenuri cu municipiul Alba Iulia pentru suprafața amenajată pentru acces la Poarta a 7-a, amenajarea spațiilor interioare și exterioare dintre Ravelinul Sfânta Elisabeta-Cristina și contragarda aferentă ravelinului în suprafață de 5.321 mp și realizarea unui semnal pentru Poarta a 7-a.

În spațiile RYMA vor funcționa deci, ca și până acum, manifestări culturale sezoniere sau permanente, festivaluri de muzică și artă contemporană, tabere de creație pentru liceeni și studenți, iar în cazul unor manifestări culturale de anvergură, spațiul verde va putea fi folosit ca și camping pentru cei care vin la evenimente din alte orașe sau chiar din alte țări.

PUD-ul prevede ca spațiul exterior să fie folosit pentru recreere și promenadă, iar pentru ocazii speciale, aici va fi amenajat un camping dotat cu utilități ecologice. De asemenea, va fi dezvoltat spațiul de joacă pentru copii, o terasă pentru alimentație publică, un spațiu de agrement pentru concursuri și ateliere, spectacole chinologice, concursuri culinare, cinematograf în aer liber, ateliere de creație, inclusiv cuptor din cărămidă pentru arderea ceramicii, panou de cățărat și alte instalații pentru alpinism, dar și concerte și spectacole în aer liber.

Spațiul interior este format din „Urechea Ravelinului Sfânta Elisabeta” și „Contragarda Sfânta Elisabeta”, iar acestea conțin, pe o suprafață totală de peste 500 mp, atelier multimedia, cameră de oaspeți cu hol, grupuri sanitare și camere de socializare, bar, ceainărie, spațiu de primire, punct de informare turistică.

„Pentru noi (Asociatia RYMA) este o decizie istorică, demult așteptată, acest PUD fiind înaintat în CL de aproape un an iar lucrările recepționate încă din luna aprilie 2012. Din momentul obținerii autorizației de construcție la finele lui 2008 și până la recepția finală a Centrului Cultural Poarta 7 au apărut funcțiuni complementare celor prevăzute inițial de noi, de aceea a fost nevoie de o modificare a PUD-ului inițial. Ne-am dat seama cu timpul că avem nevoie și de camping ocazional, datorită evenimentelor de amploare pe care le organizăm, și de loc de joacă pentru copii, de cameră de oaspeți pentru studenții care vin vara în tabăra de restaurare, de o ceainărie/bar pentru a deservi publicul și așa s-au născut toate, în timp, cu multă muncă și multă energie pozitivă investită de tinerii care s-au implicat în amenajarea spațiului. Deși de multe ori am crezut că am ajuns la finalul lucrărilor, se pare că tot timpul mai este câte ceva de făcut, suntem într-o continuă evoluție, în funcție de nevoile orașului, ale tinerilor. RYMA este ca o făbricuță de microproiecte care sunt puse în aplicare, testate și, în cazul în care merg, sunt continuate și se investește în ele mai departe. Vreau să vă precizez că tot ce am amenajat în plus a fost reglementat în acest nou PUD care are avizul favorabil al Ministerului Culturii și Cultelor. Le mulțumim autorităților locale că au înțeles în sfârșit importanța aprobării acestui PUD și le mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat, susținut și ne-au fost alături în tot acest timp. Pentru a „gusta” o mostra din RYMA, vă așteptăm în weekend la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naționale a României, manifestări care debutează  vineri 30 noiembrie cu expoziția foto „EVOLUTION”, a declarat Cristina Anghel pentru Alba24.ro.

„Un exemplu foarte bun de spațiu public în folosul comunității am creat la RYMA în Cetate. Datorită suprafeței generoase de iarbă verde pe care ne-am străduit să o creștem și să o întreținem, curtea  este animată zilnic de copii, oameni, căței și biciclete: am amenajat un loc de joacă în aer liber pentru copii alături de terasă de vară unde poți savura o bere rece sau o limonadă în timp ce puștiul tău se joacă în siguranță. Avem scenă de spectacole pe care ocazional se cântă sau se joacă teatru, ecrane de proiectie pentru cinematograf în aer liber, panou de cățărat profesional, masă pentru tenis de masă; am amenajat o zona pentru picnic cu vatră de foc, umbră și hamace, un loc unde poți veni zilnic cu prietenii și familia la iarbă verde, sau poți pur și simplu să te așezi pe o pătură să citești sau să joci table, șah sau cărți. În plus, mai avem și un info point de unde poți închiria biciclete pentru plimbări prin cetate iar în vara aceasta am amenajat o galerie de artă unică în Cetate, în timpul Taberei de Restaurare finanțată de Consiliul Județean Alba”, mai precizează Cristina Anghel pe blogul personal.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ambra

    joi, 29.11.2012 at 22:41

    foarte bine eu m-as bucura sa fie in fiecare colt al cetatii macar un sfert cat e la ryma, lume, loc lejer si fain

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax