Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Echipa de robotică a Colegiului „HCC” Alba Iulia a ajuns în SUA. Reprezintă țara la Campionatul Mondial

Publicat

Echipa de robotică XEO a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia a ajuns în Detroit, unde va reprezenta România la Campionatul Mondial FIRST USA.

După un zbor de 10 ore, din care 5 peste Oceanul Atlantic, echipa de elevi și profesori mentori de la HCC a ajuns la Detroit, locul în care se va desfășura Campionatul Mondial de robotică FIRST USA.

Reamintim faptul că echipa de liceeni a câștigat, în weekend-ul 24-25 martie, premiul I – Inspire Award în cadrul First Tech Challenge (FTC) România, performanță ce le-a asigurat participarea la Campionatul mondial ce se va desfășura la Detroit.

Citește și FOTO-VIDEO: Echipa XEO de la Colegiul „HCC” din Alba Iulia, premiul I la Campionatul național de robotică

„Am ajuns în America! București – Amsterdam – Detroit: 8000 km într-un zbor de 10 ore, din care 5 peste Oceanul Atlantic. Echipa de robotică XEO HCC Alba Iulia reprezinta România la Campionatul Mondial FIRST USA din Detroit (22-29 aprilie 2018) !!”, a scris prof. Sebastian Onac, pe pagina sa de Facebook.

Elevii claselor de matematică-informatică HCC:

 • Alex Drăguș – driver
 • Mermezan Mihai – coach
 • Corpodean Darius – driver
 • David Bogan – mechanic
 • Cioancă Răzvan – mechanic
 • Denisa Florea – 3D modelling
 • Alexandra Jurca – 3D modelling
 • Şofrac Robert – programator
 • Claudiu Neamțu – programator
 • Pop Cristian – programator
 • Ionuț Hada – programator
 • Ghişa Alexandru – assembly
 • Alex Leterna – grafician
 • Mădălina Rusan – PR
 • Maria Antonella Serafino – PR
 • Roxana Popeiu – Notebook editor

Profesori mentori:

 • Carmen Palcu, prof. info. Grad I HCC
 • Laura Mureșan, prof. info. Grad I HCC
 • Sebastian Onac, prof. info. Grad I HCC

Citește și S-a APROBAT: Echipa de robotică XEO de la Colegiul HCC primeşte bani de la PRIMĂRIE pentru deplasarea în SUA

Povestea XEO – 9 Pași până în America – FIRST USA Detroit (2016-2018)

Pasul 1

“Povestea Echipei de Robotică XEO HCC-Alba Iulia, câștigători ai Marelui Premiu “INSPIRE AWARD 1St PLACE” din cadrul concursului național FIRST Tech Challenge Romania a început cu un drum la Cluj Napoca. I-am sunat pe 4 dintre elevii mei de la specializarea informatică HCC, Alba Iulia, întrebându-i dacă vor să mergem la o prezentare de robotică în județul vecin”, scrie profesorul Sebastian Onac, pe reţeaua de socializare.

“Am ajuns la sala de conferințe a unui liceu din Cluj fără așteptări prea mari. Prezentarea ne-a adus în fața un concurs internațional de robotică, FIRST Tech Challenge, foarte popular în Statele Unite, dar mai important, ne-a fost prezentat un robot câștigător la competiții din țări precum Rusia, Germania și Australia. Creatorii robotului (echipa Autovortex din București) erau chiar cei care au adus competiția în România, pentru prima dată, anul trecut, cei care susțineau și prezentarea.

Entuziasmul nostru a crescut pe măsură ce organizatorii ne spuneau că putem ajunge să construim și noi un robot, cu ajutorul unui kit in valoare de 3000 de euro, pe care urma să îl primim gratuit, în urma înscrierii în concurs. Normal că ne-am înscris. Nu prea știam noi despre ce este vorba dar suna interesant…

Zilele petrecute în așteptarea kit-ului au trecut rapid, timp în care am reușit să mărim echipa de elevi și profesori de informatică. Am realizat etapa PR: tricouri, roll-up, website, mail, facebook page, poze oficiale – individuale și de grup. Așa se conturează prima echipă de Robotică XEO HCC, Alba Iulia”.

Echipa de robotică XEO HCC din Alba Iulia 2016-2017

Elevi claselor de informatică HCC: Drăguș Alexandru, Pop Cristian, Bendea Daniel, Dumitrache George, Cioancă Stefan, Zaharescu Constantin, Ioica Bogdan, Corpodean Darius, Florea Denisa, Adam George, Sofrac Robert, Oprita Catalin.

Echipa de robotică XEO HCC din Alba Iulia 2017-2018

Elevii claselor de informatică HCC:
Alex Drăguș – driver
Mermezan Mihai – coach
Corpodean Darius – driver
David Bogan – mechanic
Cioancă Răzvan – mechanic
Denisa Florea – 3D modelling
Alexandra Jurca – 3d modelling
Şofrac Robert – programator
Claudiu Neamțu – programator
Pop Cristian – programator
Ionuț Hada – programator
Ghişa Alexandru – assembly
Alex Leterna – grafician
Roxana Popeiu, Maria Antoanello Serafino, Mădălina Rusan

Profesori mentori:
Prof. info. Grad I Carmen Palcu
Prof. info. Grad I Laura Mureșan
Prof. info. Grad I Sebastian Onac

Pasul 2 din 9: 26 noiembrie 2016

Caravana FIRST Tech Challenge Romania aduce kiturile din Statele Unite și ajunge la ora 2 dimineața la Colegiul HCC, Alba Iulia!

Pasul 3 din 9: 29 noiembrie 2016

Liceul ne-a oferit un spațiu de dezvoltare pentru robot, pe care l-am transformat în primul laborator de robotică din liceele autohtone: zugrăvit, mobilat, utilat (vezi video). Așa a început aventura…

Pasul 4 din 9: 10 martie 2017 “Parcursul Echipei de Robotică XEO HCC-Alba Iulia către FIRST USA Detroit”

Pasul 5 din 9: 23-27 martie 2017, Concursul FIRST Tech Challenge Romania.

Pierdem… și venim acasă. Știm ce trebuie să facem pentru anul 2018 !

“FTC este altceva. Nu ai idee ce înseamnă FIRST Tech Challenge Romania daca nu ajungi acolo, să vezi sau să participi. Nu poți să fi supărat după un asemenea concurs. Am fost acolo și am jucat mult sub așteptări. Și totuși, a fost incredibil! Să te plimbi prin Sala Polivalentă, printre 54 de stand-uri amenajate exemplar, să vezi doar zâmbete și entuziasm în jur, să faci cunoștiință cu mulți alți oameni din toate colțurile țării, să te ajute toată lumea și să ajuți pe toată lumea. Să pleci din București văzând că la cel puțin 90% din echipe nu există ideea de “hate” și ideea de “trebuie să câștig”, nu există “unii mai buni” e superb. Am fost surprinși să vedem că tot respectul pe care îl avem față de alte echipe s-a întors. Am plecat din București cu o altă impresie, asupra roboticii, asupra oamenilor și asupra lumii. Așteptam cu nerăbdare anul următor! Și așteptam cu nerabdare să ne revedem, cu alte echipe la meciuri amicale! Promitem să îndeplinim așteptările anul următor!”

Pasul 6 din 9: 9 septembrie 2017 – Filmul „Transformarea”

Tema concursului pentru sezonul martie 2018 a fost lansată în 9 septembrie 2017 și echipa XEO a început să lucreze. Recrutările în echipă s-au realizat în octombrie 2017 (clasele a 10-a și a 11-a) și s-au desfășurat pe 3 planuri: asamblare/programare, marketing/PR/photo, modelare 3D, cu modalității de evaluare pentru candidați gândite pentru o selecție corectă și eficientă.

Echipa XEO HCC Alba Iulia cuprinde elevi ai claselor 9, 10, 11 tocmai pentru asigurarea continuității proiectului și predării ștafetei între generații. Alegerea coechipierilor și a modalităților și metodelor de evaluare pentru intrarea în echipă se face exclusiv de către membrii echipei de elevi, fără intervenția profesorilor.

The New XEO 2018: Roboțica “Ela” !

Pasul 7 din 9: 10 februarie 2018

Roboțica “Ela” participă la primul turneu REGIONAL DEMO Cluj cu echipele de competiție din Alba Iulia, Baia-Mare, Beclean, Bistrița, Cluj, Cugir, Dej, Deva, Miercurea-Ciuc , Sibiu, Suceava, Târgu-Mureș, Turda, Oradea, Petrila, Satu-Mare, Zalău, organizat în acest sezon, la Cluj-Napoca!
“Turneul, cuprinde 4 meciuri și are ca scop pregatirea pentru concursul national de la București și nu are învinși, ci doar câștigători! În urma sezonului trecut, confirmăm și noi că este important un turneu de pregătire înaintea celui oficial și așteptăm cu nerăbdare să testăm noul robot! Până atunci însă, urmează 5 zile în care vom simula săptămâna dinaintea concursului oficial, cu toate provocările ei!”, spune Alex Drăguș, unul dintre cei doi driveri ai echipei.

Pasul 8 din 9: 3 martie 2018

Roboțica “Ela” – Locul I la regionala de la Timisoara

“Munca din ultimul an începe să dea roade! Timișoara a fost un bun antrenament pentru noi și robțica noastră. Am văzut la ce capitole excelăm și ne-am identificat punctele ce necesită îmbunătățiri. S-au prezentat multe echipe competitive, și acest fapt face cu atat mai valoros rezultatul nostru, și ne dă încredere pentru faza finală a concursului de la București FIRST Tech Challenge Romania”, spune Cristian Pop, unul dintre cei 4 programatori ai echipei.

Pasul 9 din 9: 25 martie 2018 – Marele premiu „Inspire Award 1” la concursul național FIRST Tech Challenge Romania

Echipa de robotică XEO a Colegiul National “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia câștigă MARELE PREMIU “INSPIRE AWARD 1” la concursul național FIRST Tech Challenge Romania și merge mai departe la Campionatul Mondial FIRST USA din Detroit !!

”INSPIRE AWARD 1” este cel mai prestigios premiu al competiției. El este acordat echipelor care excelează în performanțele robotului, complexitatea și calitatea realizării cărții echipei “engineering book” și spiritul de echipă, spiritul competiției FTC (FIRST Tech Challenge).

JURIUL SPUNE AȘA: “Această echipă a înțeles că spiritul FTC este mai mult decât a construi și a controla un robot. De la început până la sfârșit numărul 1 este greu de definit dar îl vom spune acum: Premiul 1, locul 1 care va merge în STATE este o echipă din Transilvania. Este echipa RO 001 COLEGIUL NAȚIONAL HCC ALBA IULIA TEAM XEO” spusese DANA RĂZBOIU, organizatoarea competiției la înmânarea premiului.

”Competiția a început joi 22.03.2018 cu amenajarea standurilor echipelor în holurile Polivalentei din București. Standul Xeo a promovat în principal Centenarul și Unirea din 1918, concomitent cu robotul echipei “Ela”. Spre seara am fost la Politehnica din București la hubul de robotică să finisăm perioada de joc autonomă de la începutul meciurilor. Meciurile au 2:30 minute, 30 de secunde perioada de început în care robotul trebuie să execute sarcini singur fără să fie controlat de șoferi. În următoarele 2 minute roboții se luptă asupra cuburilor din centrul terenului, pentru a le stivui în raftul echipei lor. Roboții mai pot sa ia un totem si sa îl plaseze în afara terenului pentru a face punct.

Vineri este ziua rezervată inspecțiilor tehnice ale roboților, care se asigură ca roboții pot concura în condiții de siguranță sau ca nu încalcă normele impuse. Tot vineri au avut loc interviurile cu echipele, în care este prezentată cartea echipei. Cartea echipei este rezultatul și povestea echipei scrisă negru pe alb și trebuie sa conțină date tehnice, procedeul de contruire a robotului si descrierea “călătoriei” parcursă de echipă în realizarea acestuia.

Sambătă este prima zi de meciuri. Am câștigat primele 3 meciuri fără probleme, însă la al 4-lea meci am întâmpinat probleme de conexiune între robot și telecomanda de control și nu am reușit să identificăm cauza sigură a problemei însă presupunem că se datora numarului mare de retele de wireless din zonă care interferează cu robotul.”Totul s-a terminat! Nu mai avem ce face!” a exclamat șoferul echipei când prin pierderea meciului am retrogradat echipa de pe locul 2 pe locul 7 în divizie. Am terminat ziua cu 4 din 5 meciuri castigate, supărați de problemele de comunicare.

Duminica am reușit să ajungem pe locul 3 în divizia noastra din 45 de echipe după multe meciuri grele și ne-am calificat în semifinale. Din păcate robotul s-a deconectat în a doua semifinală și nu am reușit să ajungem și în finale. ”Nu am pierdut nimic, doar am castigat” a spus programatorul echipei și am luptat până în ultima clipă.

După mult suspans, în momentul de decernare a premiului, Marele Premiu al competitiei a fost revendicat de Team XEO – INSPIRE AWARD 1St PLACE ! INSPIRE AWARD First PLACE referă toate calitățile și comportamentul echipei pe tot parcursul concursului și-n deosebi cele de comportament în relația cu echipele concurente ! FIRST USA Detroit, venim!!”

Competiţia 2018 din România a reunit peste 90 de roboţi şi 800 de elevi participanţi. Cele 4 echipe care pleacă la Campionatul Mondial FIRST USA din Detroit sunt:

Inspire Award 1 – XEO, Colegiul National Horea, Closca si Crisan din Alba Iulia

Inspire Award 2 – QuantumRobotics, Liceul Teoretic International de Informatica din Bucuresti

Winning Alliance Captain – Qube., Colegiul National Mihai Viteazul din Bucuresti

Winning Alliance 1st Pick – Technogods, Colegiul National Ecaterina Teodoroiu, Targu-Jiu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Alba Iulia, prin ochii unor vloggeri celebri. Drumul de la Rimetea și cafeaua servită amabil într-un birt de la țară

Publicat

Suntem Steve și Ivana, care împreună sunt Jetlag Warriors, vloggeri celebri dedicați turismului și călătoriilor, au vizitat județul Alba și s-au oprit la Alba Iulia.

Primul loc vizitat a fost Rimetea și Cetatea Colțești, iar în drumul spre Alba Iulia s-au oprit la o cafea, la un magazin sătesc, pe marginea drumului, unde au întâlnit o vânzătoare extrem de prietenoasă și amabilă, care a încercat să vorbească cu ei.

I-a întrebat de unde sunt, dacă le place în România și chiar dacă mașina lor este proprietate personală sau închiriată. Totul în limba română, cei doi nereușind să răspundă.

”O experiență de dimineață de 5 stele” a spus Steve, după întâlnirea cu doamna și cafeaua servită alături de oamenii din sat.

”Îndrăgostiți și mereu în căutare de noi aventuri. Ne place să descoperim locuri noi, să încercăm mâncare nouă, să întâlnim oameni noi și să învățăm noi culturi! Ne documentăm călătoriile pe canalul nostru de YouTube” declară ei.

Cea mai mare parte timpului și-au petrecut-o în Alba Iulia, prin Cetatea Alba Carolina. Au descris fiecare obiectiv turistic, au vorbit amănunțit despre istoria orașului și au luat masa.

”Ăsta e locul de naștere al României” a spus Ivana.

S-au lovit până și de problema parcărilor. Când au ajuns la apartamentul la care erau cazați, au găsit parcarea ocupată și un număr de telefon pe bord.

De acolo au aflat că până la ora 16:00 se poate parca și pe locurile rezervate.

Steve și Ivana au pe canalul lor de youtube peste 182.000 de abonați și au vizitat orașe de pe toate continentele. În doar 24 de ore, filmul lor despre Alba Iulia a fost văzut de 15.000 de oameni.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației. Acesta era acuzat de plagiat

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a anunțat demisia joi seara. Acesta a fost acuzat de jurnalista Emilia Șercan că a plagiat un curs universitar, în 2006. Potrivit acesteia, politicianul și-ar fi însușit capitole întregi semnate anterior de alți doi autori.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația”, a scris Sorin Cîmpeanu, pe pagina de Facebook.

Premierul Nicoale Ciucă anunță că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu

Premierul Nicoale Ciucă a anunțat pe facebook că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de Ministru al Educației.

„Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin Câmpeanu din funcția de ministru al educației. Îi mulțumesc pentru colaborarea de până acum și pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educație”, a scris Ciucă pe contul său de facebook.

„Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru”, a transmis Ciucă.

Ciucă l-a chemat pe Cîmpeanu la ”raport”, pe tema plagiatului

Cu câteva ore înainte de anunțul postat de Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, joi, în legătură cu acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului Educaţiei, că premierul Nicolae Ciucă urmează să aibă discuţii cu Sorin Cîmpeanu, după care vor fi oferite mai multe detalii.

„Ministerul Educaţiei, domnul ministru au prezentat în ultimele zile o serie de clarificări. După cum ştiţi, premierul Nicolae Ciucă s-a întors în urmă cu doar câteva ore din vizita pe care a făcut-o în Japonia, (…) ca atare, în perioada următoare, cu siguranţă, că vor fi purtate discuţii pe această temă la nivelul Guvernului şi vom reveni cu detalii”, a afirmat Cărbunaru, întrebat după şedinţa Executivului despre ancheta jurnalistei Emilia Şercan care îl vizează pe ministrul Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă acest subiect a fost discutat în şedinţa de Guvern de joi sau în coaliţie, Cărbunaru a spus: „În şedinţa de Guvern de astăzi s-a discutat ceea ce a fost anunţat public ca fiind pe agendă, iar în privinţa coaliţiei nu am elemente pe care să vi le pot prezenta”.

„Vor fi discuţii pe această temă între premier şi domnul ministru. (…) După cum vă spuneam, va fi o discuţie purtată pe această temă şi, după ce vor fi derulate aceste proceduri, vom fi în măsură să oferim mai multe detalii”, a adăugat Dan Cărbunaru.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Urșii care atacă oamenii vor putea fi eliminați în 24 de ore de la incident. Proiect de ordin, anunțat de ministrul Mediului

Publicat

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat joi un proiect de ordin prin care se propune eliminarea exemplarelor de urs brun care atacă omul, în termen de 24 de ore de la producerea incidentului. 

„Pe 22 septembrie, (…) am publicat pe site-ul Ministerului un nou proiect de ordin de ministru prin care propunem eliminarea imediată a exemplarelor de urs brun care atacă om, pentru că este de nepermis ca, în cazul în care viaţa umană este pusă în pericol, în momentul în care s-a produs deja un incident de genul acesta, să se mai aştepte săptămâni întregi până la aprobarea derogării”, a spus ministrul, într-un mesaj transmis la Sinaia, citat de Agerpres.

Ce prevede proiectul de ordin

Potrivit documentului, recoltarea exemplarelor din specia urs brun care au atacat populația umană se poate realiza de către gestionarii fondurilor cinegetice în termen de 24 de ore de la producerea incidentului.

Gestionarii fondurilor cinegetice au obligația să transmită autorității publice teritoriale pentru protecția mediului de pe raza administrativ teritorială unde s-a desfășurat acțiunea de recoltare, un raport cu privire la acțiunea derulată însoțit de documentele justificative care au stat la baza recoltării, în termen de 48 de ore de la data recoltării.

Ce spune ministrul Mediului

Potrivit ministrului Tanczos Barna, 12 state europene au cerut „răspicat” modificarea legislaţiei europene în ceea ce priveşte gestionarea populaţiei de urs brun şi lup.

„Sunt 12 state europene care au cerut răspicat, concret, modificarea Directivei habitate în ceea ce priveşte gestionarea populaţiei de lupi şi de urşi bruni, pentru că sunt 12 state membre unde aceste carnivore mari generează conflicte din ce în ce mai multe în relaţia cu populaţia din aceste ţări, în relaţia cu fermierii, în ceea ce priveşte relaţia om-urs, în relaţia om-lup sau acele pagube care împing înainte aceste propuneri, aceste măsuri care trebuie să fie luate la nivel european”, a mai spus Tánczos Barna.

El şi-a exprimat convingerea că se vor găsi soluţii pentru reducerea atacurilor şi „conflictelor” dintre oameni şi urşi.

„Ministerul, pentru prima dată, plăteşte la zi toate despăgubirile pentru a reduce şi presiunea cealaltă, cea la adresa fermierilor care sunt afectaţi de atacurile de urs, de pagubele create de aceste animale sălbatice. Trebuie să ajungem înapoi într-o situaţie de echilibru şi ministerul lucrează la acest lucru. Suntem convinşi că vom găsi soluţii prin care vom putea reduce efectele, vom reduce numărul de atacuri, vom reduce numărul de conflicte dintre om şi urs”, a mai afirmat ministrul Mediului.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat, la Sinaia, campania media de informare şi conştientizare a publicului larg cu privire la conservarea populaţiei de urs brun din România.

sursa: agerpres.ro, mmediu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Casa Parohială Reformată din Roșia Montană, monument istoric aflat în pragul prăbușirii, va fi RESTAURATĂ. Cum va arăta

Publicat

Casa Parohială a Bisericii Reformate din localitatea Roșia Montană, monument istoric ce a ajuns o ruină, nefiind utilizată de mai bine de 20 de ani, va fi restaurată și pusă în valoare printr-o investiție de peste 7,5 milioane de lei. 

Institutul Național al Patrimoniului a lansat joi, 29 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o nouă licitație pentru lucrări de restaurare și punere în valoare a monumentului istoric „Casa Parohială a Bisericii Reformate Roșia Montană”, aflată în localitatea Roșia Montană, nr. 551.

Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 7.552.100,5 de lei, fără TVA. 

Reamintim faptul că prima licitație, lansată de INP în data de 30 iunie 2022, a fost anulată, după ce nu au existat ofertanți.

Istoria Casei Parohiale Reformate din Roșia Montană

Casa Parohială Reformată a fost construită la jumătatea secolului al XIX-lea, ca oficiu parohial și locuință, cu spații comerciale la parter, spre stradă. În perioada postbelică a funcționat ca farmacie și locuință de serviciu pentru farmacist. După 1990 spațiul comercial a mai fost folosit ca magazin general și magazin alimentar. Din anii 2000 construcția nu a mai fost utilizată, degradându-se constant până la stadiul de ruină actual.

Construcția reprezintă cel mai complex și coerent exemplu de clasicism în arhitectura de la Roșia Montană. Compoziția este simetrică, cu marcarea corpului central în rezalit față de planul fațadei, străbătut la nivelul parterului de un gang de acces pe parcelă.

Deși clădirea nu se înscrie într-un front închis și accesul pe parcelă se poate face și prin curte, pe lângă casă, planul este organizat în funcție de acest element important, gangul, care nu este deci, în acest caz, o necesitate funcțională ci o opțiune arhitecturală, estetică. De altfel gangul, lipsit de o funcționalitate evidentă, a fost obturat la un moment dat cu un zid în care se deschide o simplă ușă.

Valoarea culturală a clădirii, care a condus la punerea sa sub protecție legală, corelată cu starea sa gravă de degradare, impune necesitatea intervențiilor de conservare, restaurare și punere în valoare.

În prezent, imobilul se află în stare de precolaps, prezentând:

 • zidării dizlocate la nivelul subsolului, parterului și etajului
 • pilele de zidărie ale cursivei (târnaț) sunt prăbușite sau în curs de prăbușire
 • arce și bolți degradate (mortar spălat, cărămizi degradate) sau prăbușite
 • planșeele de peste parter și etaj prăbușite
 • șarpantă prăbușită
 • tencuieli interioare și exterioare degradate în proporție foarte mare
 • pardoseli distruse în totalitate
 • scări din lemn degradate puternic

Funcțiunea propusă este cea de centru parohial, care va găzdui la nivelul parterului spații destinate prezentării istoriei comunității reformate de la Roșia Montană și spații pentru activități publice. Dimensiunea mare a parcelei permite desfășurarea în aer liber a mai multor tipuri de activități (dezbateri, tabere, ateliere, mici evenimente culturale).

Nivelurile etajului și podului mansardat pot fi amenajate ca spații de cazare pentru participanții la activitățile organizate de Centrul Parohial Reformat. Spațiile pentru activități de la parter pot fi utilizate și pentru activitățile conexe activităților de cazare (bucătărie, sală de mese).

Ce prevăd lucrările de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric

Potrivit documentației, lucrările de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric „Casa Parohială a Bisericii Reformate Roșia Montană” constau în următoarele activități principale:

Corp C1 (casa parohială):

 • scoaterea din pericol a clădirii și protecții provizorii minimale
 • elementele valoroase (componente de metal, tâmplării, lemn sculptat de stejar, parapete) se depozitează cu posibilitate de refolosire
 • subzidiri în subsol, executate pe tronsoane de maxim 1 m, pe maximum 20% din suprafața totală
 • cămășuirea fundației cu zidărie și injectarea lacunelor în masa zidăriei
 • refacerea continuității zidurilor prăbușite – folosind piatră similară cu cea existentă, cărămidă, mortar de var (hidraulic), injectări și verificarea și reactivarea tiranților metalici existenți și dispunerea unora noi și înlocuirea centurilor de lemn de stejar de la parter și etaj

Se vor realiza următoarele intervenții arhitecturale / lucrări de consolidare la casa parohială:

 • rezidiri locale, rerostuiri, conservarea tencuielilor originale și retencuiri folosind tencuieli pe bază de var și tehnicile tradiționale (cercuiala)
 • se vor reface modenaturile istorice după urmele păstrate in situ cu materiale tradiționale
 • se va reface cursiva după urmele păstrate (goluri în zidărie, elemente de lemn, etc) și fotografii de arhivă
 • se va reconstrui volumetria acoperișului și se va realiza învelitoare de șindrilă, conform imaginilor din arhivă, care atestă că toate casele din zonă erau învelite cu șindrilă și aveau lucarne, se vor reface și coșurile de fum
 • subsolul și podul se vor amenaja și se va introduce o scară de acces de la etaj la mansardă
 • tâmplăriile se vor reaface conform modelelor păstrate, respectând dimensiunile, profilaturile, feroneria și în zonele de cazare cercevelele interioare se vor monta două foi de sticlă de 4 mm, despărțite de o baghetă termică de 10 mm
 • se vor introduce zone umede (grupuri sanitare, băi)

Corp C2 (clădirea anexă):

Potrivit proiectului, la clădirea anexă intervențiile sunt mai ample din cauza diferențelor de nivel mari față de vecinătăți. Principalele lucrări vizează:

 • realizarea unor fundații noi
 • recompartimentări, respectând amprenta la sol a clădirii inițiale
 • refacere șarpantă

 • realizarea coloanei de alimentare cu energie electrică de la firida de contorizare la tabloul electric general amplasat la parterul clădirii
 • realizarea distribuției de la tabloul electric general la tablourile electrice de la etaj TE-E și din clădirea anexă TE-A, respectiv de la acesta la diversele receptoare
 • iluminat interior general, cu secvențe de utilizare
 • iluminat de siguranță
 • iluminat exterior imobil
 • instalație de prize de utilizare generală
 • alimentarea instalațiilor de putere: centrala termică, boilere, elemente ale sistemului fotovoltaic

 • instalație de curenți slabi (instalație de detectare, semnalizare și avertizare incendiu,  instalație de avertizare la efracție,  instalație de supraveghere cu camere video, instalație de date – rețea wireless)
 • instalație de proiecție la trăsnet și priza de pământ
 • instalaţii de apă rece
 • instalaţii de apă caldă
 • instalaţii de canalizare menajeră
 • instalații de alimentare cu apă și canalizare exterioară
 • instalații termice (Agentul termic necesar pentru încălzirea centrală a celor două clădiri se va realiza cu un cazan de apă caldă pe combustibil solid cu gazeificare. Pentru prepararea apei calde se va folosi un sistem compus dintr-un panou solar cu tuburi vidate, montat pe latura sudică și un boiler bivalent de 500 de litri.)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax