Connect with us
Advertisement

Educație

S-a APROBAT: Echipa de robotică XEO de la Colegiul HCC primeşte bani de la PRIMĂRIE pentru deplasarea în SUA

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia au aprobat vineri, în şedinţă extraordinară, acordarea sumei de 66.200 lei, echipei XEO, formată din elevi de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, cei care au câştigat pe 25 martie concursul naţional de robotică şi s-au calificat la mondialele din SUA. Suma va acoperi o parte din cheltuielile de transport şi cazare la competiţia din 22 aprilie.

Echipa de liceeni albaiulieni a câștigat, în weekend-ul 24-25 martie, premiul I – Inspire Award în cadrul First Tech Challenge (FTC) România, performanță ce le-a asigurat participarea la Campionatul mondial de la Detroit.

Vezi și FOTO-VIDEO: Echipa XEO de la Colegiul „HCC” din Alba Iulia, premiul I la Campionatul național de robotică

Competiţia de robotică a devenit în doar 2 ani în România cel mai mare concurs regional din lume, având 92 de echipe participante. Echipa Xeo a reuşit să câştige acest premiu în fața marilor licee de informatică din țară.

Inspire Award se acordă echipelor care arată de-a lungul competiției Gracious Professionalism atât pe teren cât şi în afara lui. Echipele câştigătoare ale acestui premiu sunt nişte ambasadori aparte ai spiritului FIRST, acela de competiție dar şi de colaborare (coopertition).

Cuvintele juriului la prezentarea locului 1: „Această echipă a înțeles că spiritul FTC este mai mult decât a construi și a controla un robot. De la început până la sfârșit numărul 1 este greu de definit dar îl vom spune acum: Premiul 1, locul 1 care va merge în State, este o echipă din Transilvania… este echipa RO 001 Colegiul Național HCC Alba Iulia Team XEO”.

“Acum avem asigurat transportul şi cazarea, cu suma aprobată de Consiliul Local şi restul de la organizatori. În total, în SUA vor pleca 18 persoane, cei 16 elevi de la Colegiul HCC şi doi profesori mentori. Mai sunt necesari banii pentru vize, cam 1500 de euro, pentru transportul intern în SUA – vom închiria un microbuz, pentru care costurile sunt de aproximativ 600 de euro, pe 7 zile, mai trebuie piese pentru reconfigurarea robotului la standardul cerut pentru campionatul mondial – aproximativ 1000 de euro, trusoul de funcţionare al robotului în caz de avarie – tot cam 1000 de euro şi organizarea standului de concurs – cort, tricouri, hanorace cu semne distinctive, banner – aproximativ 3000 de lei. De asemenea, mai avem de suportat cheltuieli ce ţin de transportul în România până şi de la aeroport şi cazarea în Bucureşti”, a declarat profesorul Sebastian Onac, pentru Alba24.ro.

Cei interesaţi să sprijine echipa XEO pentru deplasarea la campionatul mondial de robotică din SUA pot face donaţii în contul RO111BTRLRONCRT0327993901, deschis la Banca Transilvania Alba Iulia de Asociația Împreună pentru Colegiul Național HCC Alba.

Povestea XEO – 9 Pași până în America – FIRST USA Detroit (2016-2018)

Pasul 1

“Povestea Echipei de Robotică XEO HCC-Alba Iulia, câștigători ai Marelui Premiu “INSPIRE AWARD 1St PLACE” din cadrul concursului național FIRST Tech Challenge Romania a început cu un drum la Cluj Napoca. I-am sunat pe 4 dintre elevii mei de la specializarea informatică HCC, Alba Iulia, întrebându-i dacă vor să mergem la o prezentare de robotică în județul vecin”, scrie profesorul Sebastian Onac, pe reţeaua de socializare.

“Am ajuns la sala de conferințe a unui liceu din Cluj fără așteptări prea mari. Prezentarea ne-a adus în fața un concurs internațional de robotică, FIRST Tech Challenge, foarte popular în Statele Unite, dar mai important, ne-a fost prezentat un robot câștigător la competiții din țări precum Rusia, Germania și Australia. Creatorii robotului (echipa Autovortex din București) erau chiar cei care au adus competiția în România, pentru prima dată, anul trecut, cei care susțineau și prezentarea.

Entuziasmul nostru a crescut pe măsură ce organizatorii ne spuneau că putem ajunge să construim și noi un robot, cu ajutorul unui kit in valoare de 3000 de euro, pe care urma să îl primim gratuit, în urma înscrierii în concurs. Normal că ne-am înscris. Nu prea știam noi despre ce este vorba dar suna interesant…

Zilele petrecute în așteptarea kit-ului au trecut rapid, timp în care am reușit să mărim echipa de elevi și profesori de informatică. Am realizat etapa PR: tricouri, roll-up, website, mail, facebook page, poze oficiale – individuale și de grup. Așa se conturează prima echipă de Robotică XEO HCC, Alba Iulia”.

Echipa de robotică XEO HCC din Alba Iulia 2016-2017

Elevi claselor de informatică HCC: Drăguș Alexandru, Pop Cristian, Bendea Daniel, Dumitrache George, Cioancă Stefan, Zaharescu Constantin, Ioica Bogdan, Corpodean Darius, Florea Denisa, Adam George, Sofrac Robert, Oprita Catalin.

Echipa de robotică XEO HCC din Alba Iulia 2017-2018

Elevii claselor de informatică HCC:
Alex Drăguș – driver
Mermezan Mihai – coach
Corpodean Darius – driver
David Bogan – mechanic
Cioancă Răzvan – mechanic
Denisa Florea – 3D modelling
Alexandra Jurca – 3d modelling
Şofrac Robert – programator
Claudiu Neamțu – programator
Pop Cristian – programator
Ionuț Hada – programator
Ghişa Alexandru – assembly
Alex Leterna – grafician
Roxana Popeiu, Maria Antoanello Serafino, Mădălina Rusan

Profesori mentori:
Prof. info. Grad I Carmen Palcu
Prof. info. Grad I Laura Mureșan
Prof. info. Grad I Sebastian Onac

Pasul 2 din 9: 26 noiembrie 2016

Caravana FIRST Tech Challenge Romania aduce kiturile din Statele Unite și ajunge la ora 2 dimineața la Colegiul HCC, Alba Iulia!
Pasul 3 din 9: 29 noiembrie 2016

Liceul ne-a oferit un spațiu de dezvoltare pentru robot, pe care l-am transformat în primul laborator de robotică din liceele autohtone: zugrăvit, mobilat, utilat (vezi video). Așa a început aventura…
Pasul 4 din 9: 10 martie 2017 “Parcursul Echipei de Robotică XEO HCC-Alba Iulia către FIRST USA Detroit”

Pasul 5 din 9: 23-27 martie 2017, Concursul FIRST Tech Challenge Romania.

Pierdem… și venim acasă. Știm ce trebuie să facem pentru anul 2018 !
“FTC este altceva. Nu ai idee ce înseamnă FIRST Tech Challenge Romania daca nu ajungi acolo, să vezi sau să participi. Nu poți să fi supărat după un asemenea concurs. Am fost acolo și am jucat mult sub așteptări. Și totuși, a fost incredibil! Să te plimbi prin Sala Polivalentă, printre 54 de stand-uri amenajate exemplar, să vezi doar zâmbete și entuziasm în jur, să faci cunoștiință cu mulți alți oameni din toate colțurile țării, să te ajute toată lumea și să ajuți pe toată lumea. Să pleci din București văzând că la cel puțin 90% din echipe nu există ideea de “hate” și ideea de “trebuie să câștig”, nu există “unii mai buni” e superb. Am fost surprinși să vedem că tot respectul pe care îl avem față de alte echipe s-a întors. Am plecat din București cu o altă impresie, asupra roboticii, asupra oamenilor și asupra lumii. Așteptam cu nerăbdare anul următor! Și așteptam cu nerabdare să ne revedem, cu alte echipe la meciuri amicale! Promitem să îndeplinim așteptările anul următor!”
Pasul 6 din 9: 9 septembrie 2017 – Filmul „Transformarea”

Tema concursului pentru sezonul martie 2018 a fost lansată în 9 septembrie 2017 și echipa XEO a început să lucreze. Recrutările în echipă s-au realizat în octombrie 2017 (clasele a 10-a și a 11-a) și s-au desfășurat pe 3 planuri: asamblare/programare, marketing/PR/photo, modelare 3D, cu modalității de evaluare pentru candidați gândite pentru o selecție corectă și eficientă.
Echipa XEO HCC Alba Iulia cuprinde elevi ai claselor 9, 10, 11 tocmai pentru asigurarea continuității proiectului și predării ștafetei între generații. Alegerea coechipierilor și a modalităților și metodelor de evaluare pentru intrarea în echipă se face exclusiv de către membrii echipei de elevi, fără intervenția profesorilor.
The New XEO 2018: Roboțica “Ela” !

Pasul 7 din 9: 10 februarie 2018

Roboțica “Ela” participă la primul turneu REGIONAL DEMO Cluj cu echipele de competiție din Alba Iulia, Baia-Mare, Beclean, Bistrița, Cluj, Cugir, Dej, Deva, Miercurea-Ciuc , Sibiu, Suceava, Târgu-Mureș, Turda, Oradea, Petrila, Satu-Mare, Zalău, organizat în acest sezon, la Cluj-Napoca!
“Turneul, cuprinde 4 meciuri și are ca scop pregatirea pentru concursul national de la București și nu are învinși, ci doar câștigători! În urma sezonului trecut, confirmăm și noi că este important un turneu de pregătire înaintea celui oficial și așteptăm cu nerăbdare să testăm noul robot! Până atunci însă, urmează 5 zile în care vom simula săptămâna dinaintea concursului oficial, cu toate provocările ei!”, spune Alex Drăguș, unul dintre cei doi driveri ai echipei.

Pasul 8 din 9: 3 martie 2018

Roboțica “Ela” – Locul I la regionala de la Timisoara
“Munca din ultimul an începe să dea roade! Timișoara a fost un bun antrenament pentru noi și robțica noastră. Am văzut la ce capitole excelăm și ne-am identificat punctele ce necesită îmbunătățiri. S-au prezentat multe echipe competitive, și acest fapt face cu atat mai valoros rezultatul nostru, și ne dă încredere pentru faza finală a concursului de la București FIRST Tech Challenge Romania”, spune Cristian Pop, unul dintre cei 4 programatori ai echipei.
Pasul 9 din 9: 25 martie 2018 – Premierea: minutul 1h:49 min

Echipa de robotică XEO a Colegiul National “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia câștigă MARELE PREMIU “INSPIRE AWARD 1” la concursul național FIRST Tech Challenge Romania și merge mai departe la Campionatul Mondial FIRST USA din Detroit !!

”INSPIRE AWARD 1” este cel mai prestigios premiu al competiției. El este acordat echipelor care excelează în performanțele robotului, complexitatea și calitatea realizării cărții echipei “engineering book” și spiritul de echipă, spiritul competiției FTC (FIRST Tech Challenge).

JURIUL SPUNE AȘA: “Această echipă a înțeles că spiritul FTC este mai mult decât a construi și a controla un robot. De la început până la sfârșit numărul 1 este greu de definit dar îl vom spune acum: Premiul 1, locul 1 care va merge în STATE este o echipă din Transilvania. Este echipa RO 001 COLEGIUL NAȚIONAL HCC ALBA IULIA TEAM XEO” spusese DANA RĂZBOIU, organizatoarea competiției la înmânarea premiului.

”Competiția a început joi 22.03.2018 cu amenajarea standurilor echipelor în holurile Polivalentei din București. Standul Xeo a promovat în principal Centenarul și Unirea din 1918, concomitent cu robotul echipei “Ela”. Spre seara am fost la Politehnica din București la hubul de robotică să finisăm perioada de joc autonomă de la începutul meciurilor. Meciurile au 2:30 minute, 30 de secunde perioada de început în care robotul trebuie să execute sarcini singur fără să fie controlat de șoferi. În următoarele 2 minute roboții se luptă asupra cuburilor din centrul terenului, pentru a le stivui în raftul echipei lor. Roboții mai pot sa ia un totem si sa îl plaseze în afara terenului pentru a face punct.

Vineri este ziua rezervată inspecțiilor tehnice ale roboților, care se asigură ca roboții pot concura în condiții de siguranță sau ca nu încalcă normele impuse. Tot vineri au avut loc interviurile cu echipele, în care este prezentată cartea echipei. Cartea echipei este rezultatul și povestea echipei scrisă negru pe alb și trebuie sa conțină date tehnice, procedeul de contruire a robotului si descrierea “călătoriei” parcursă de echipă în realizarea acestuia.

Sambătă este prima zi de meciuri. Am câștigat primele 3 meciuri fără probleme, însă la al 4-lea meci am întâmpinat probleme de conexiune între robot și telecomanda de control și nu am reușit să identificăm cauza sigură a problemei însă presupunem că se datora numarului mare de retele de wireless din zonă care interferează cu robotul.”Totul s-a terminat! Nu mai avem ce face!” a exclamat șoferul echipei când prin pierderea meciului am retrogradat echipa de pe locul 2 pe locul 7 în divizie. Am terminat ziua cu 4 din 5 meciuri castigate, supărați de problemele de comunicare.

Duminica am reușit să ajungem pe locul 3 în divizia noastra din 45 de echipe după multe meciuri grele și ne-am calificat în semifinale. Din păcate robotul s-a deconectat în a doua semifinală și nu am reușit să ajungem și în finale. ”Nu am pierdut nimic, doar am castigat” a spus programatorul echipei și am luptat până în ultima clipă.

După mult suspans, în momentul de decernare a premiului, Marele Premiu al competitiei a fost revendicat de Team XEO – INSPIRE AWARD 1St PLACE ! INSPIRE AWARD First PLACE referă toate calitățile și comportamentul echipei pe tot parcursul concursului și-n deosebi cele de comportament în relația cu echipele concurente ! FIRST USA Detroit, venim!!”

Echipa de robotică XEO HCC din Alba Iulia 2018

Elevii claselor de informatică:
Alex Drăguș – driver
Mihai Mermezan – coach
Darius Corpodean – driver
David Bogan – mechanic
Răzvan Cioancă – mecanic
Denisa Florea – 3D modelling
Alexandra Jurca – 3d modelling
Robert Şofrac – programator
Claudiu Neamțu – programator
Cristian Pop – programator
Ionuț Hada – programator
Alexandru Ghişa – assembly
Alex Leterna – grafician
Roxana Popeiu, Maria Antoanello Serafino, Mădălina Rusan

Profesori mentori:
Prof. info. Grad I Carmen Palcu
Prof. info. Grad I Laura Mureșan
Prof. info. Grad I Sebastian Onac

Competiţia 2018 din România a reunit peste 90 de roboţi şi 800 de elevi participanţi. Cele 4 echipe care pleacă la Campionatul Mondial FIRST USA din Detroit sunt:

Inspire Award 1 – XEO, Colegiul National Horea, Closca si Crisan din Alba Iulia

Inspire Award 2 – QuantumRobotics, Liceul Teoretic International de Informatica din Bucuresti

Winning Alliance Captain – Qube., Colegiul National Mihai Viteazul din Bucuresti

Winning Alliance 1st Pick – Technogods, Colegiul National Ecaterina Teodoroiu, Targu-Jiu

sursa foto: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement