Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Exerciţiu la Ocna Mureş, în cazul unei surpări de teren. Echipajele pentru situaţii de urgenţă şi-au testat capacitatea de reacţie

Publicat

10376945_1022965247774539_7721749073618853055_n La Ocna Mureş s-a desfăşurat joi un exerciţiu al forţelor de intervenţie în situaţia posibilă de surpare a terenului, urmată de incendiu la o şcoală. Reamintim că o surpare de teren s-a produs acum cinci ani, în centrul oraşului, iar în prezent zona „Lacul Plus” este monitorizată.

Vezi şi CJSU Alba: La Ocna Mureş a fost prelungită perioada de monitorizare zilnică a parametrilor din zona Lacul Plus, în urma scăderii nivelului apei

Scenariul exerciţiului a fost similar situaţiei produse în 2010:

În urma acumulării de ape dulci (ape pluviale de pe versanți) în lacurile sărate și scăderii concentrației de sare a apei din lacurile din “Câmpul de Sonde” al S.C. Salina Ocna Mureș, există riscul să se producă noi surpări. În zona sondelor 123 și 124 și lacul Plus s-au semnalat crăpături în sol și există risc de afectare a construcțiilor din apropiere, impunându-se avertizarea și alarmarea populației.

Craterul lacului Plus și-a mărit diametrul cu aproximativ 10 m spre str. Nicolae Iorga și Mihai Eminescu și continuă să crească, fiind afectate construcțiile din apropiere (un service auto, un depozit de materiale de construcții, o stație mobilă de carburanți, două clădiri nelocuite, o casă parohială și o zonă cu garaje auto), iar pentru evacuarea și stabilirea măsurilor de protecție a populației și a bunurilor intervine personal de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ocna Mureș, echipaje ale Poliției Ocna Mureș, ale IJJ Alba, ale ISU Alba – Detașamentul de pompieri Alba Iulia și Garda de intervenție Sebeș.

În apropierea zonei de influență la aproximativ 100 m se află Școala Generală “Lucian Blaga” din Ocna Mureș. Din cauza avariilor la conducta de distribuție gaz, s-a produs un incendiu la centrala termică a școlii, iar pentru stingerea incendiului intervin echipaje ale ISU Alba – Detaşamentul de pompieri Aiud şi Garda de intervenţie Blaj și personal de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ocna Mureș”.

În același timp, s-au desfășurat exerciții de evacuare la unitățile de învâțământ – Liceul Teoretic Petru Maior, Liceul Teologic, Grădinița nr. 5 și Grădinița nr. 2 din orașul Ocna Mureș. La această activitate au participat 463 de elevi şi cadre didactice. Obiectivele urmărite au fost cele legate de informarea și educarea preventivă a cadrelor didactice si a elevilor, pentru formarea unui comportament adecvat în cazul producerii unui incendiu.

Exerciţiul a urmărit verificarea verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante şi de realizare a unei informări complexe a populaţiei, privind modul de comportare în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă.

Au fost implicaţi în simulare reprezentanți ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba; Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ocna Mureș; I.P.J. Alba – Poliția Orașului Ocna Mureș; I.J.J. Alba – 1 echipaj asigurare pază şi ordine; Eon Gaz; Apa CTTA Alba; Serviciul de Ambulanță al județului Alba – Substația Ocna Mureș; SC Electrica SA; Poliția Locală Ocna Mureș; Crucea Roșie.

La exerciţiu au participat prefectul Cornel Murg, primarul din Ocna Mureş, Silviu Vințeler şi reprezentanţi ai instituţilor implicaţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de acest tip de risc.

În decembrie 2015 s-au împlinit cinci ani de la catastrofa de la Ocna Mureş, în urma căreia zeci de persoane au fost evacuate din case şi instituţii, Magazinul ”Plus” s-a prăbuşit şi au fost înregistrate pagube de milioane de euro, prin surparea unei suprafeţe de teren de 1.800 mp. A rămas încă, amintire a dezastrului, ceea ce localnicii numesc ”Groapa de la Plus”, iar autorităţile locale încă încearcă să găsească soluţii pentru amenajarea zonei.

Vezi BILANȚUL DEZASTRULUI: Catastrofa de la Ocna Mureș în cifre

Foto: facebook (ISUJ ALBA – Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al jud. Alba)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax