Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Expoziția Taberei Internaționale de Artă Plastică Inter-Art Aiud, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Publicat

img_0001 Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, instituție de prestigiu din Transilvania găzduiește, în perioada 28 august – 17 septembrie, expoziția Taberei Internaționale de Artă Plastică Inter-Art, Aiud 2017, un proiect care își propune definirea unui spațiu artistic contemporan prin participarea a 40 de artiști plastici din  23 de țări.

Participanți: Albania: Oriola Kureta Semenescu, Bulgaria: Dimitar Velichkov, Plamen Kirilov, Canada: Susie Veroff, Danemarca: Rich Dethlefsen, Egipt: Chadi Salama, Franta: Catherine Chrétien, Germania: Katrin Hamann, Gerd Messmann, Haiti: Patrick Cauvin, Veronica Frisch, Meyer Daphne, India: Vikas Khajuria, Italia: Giuseppe Strano Spitu, Malaezia: Tee Sin Lem, Mexic: Elena Luz Pomar Jimánez, Olanda: Agota Veres, Polonia: Joanna Paljocha, Republica Coreea: Clemens Beungkun Sou, Republica Moldova: Știrbu Gheorghe, Serbia: Miroslav Mandic, Slovenia: Lojze Kalinšek, Turcia: Zümrüt Özmen, Ucraina: Liudmyla Borshosh – Litun, Ungaria: Láng Eszter, SUA: Patricia Goodrich, România: Horváth Gyöngyvér, Ana Pantea, Elena Cristea, Anca Sas, Ecaterina Poca, Mena Zapototchi, Sándor Albert, Andrei Bakó, Mihaela Bakó, Victor Cacovean, Lixandru Robert, Zoltán Balog, Stefan Balog.

Vernisajul expoziției a avut loc în data de 28 august, ora 18:00, în sălile de expoziții temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca în prezența organizatorilor taberei și a unora dintre artiștii participanți.

Iată scurte fragmente din alocuțiuni rostite:

„Vă mulțumesc pentru acest efort cultural pe care îl depuneți, este de ce are nevoie România în mod deosebit. Onoarea este de partea muzeului și aș dori să permanentizăm așa ceva pentru că ați realizat, în peste două decenii de activitate,  un produs de mare-mare calitate”, a spus managerul Muzeului de Artă, Lucian Nastasă-Kovacs.

„Diversitatea de stiluri și tehnici individuale, amprentele unor școli și direcții cultural, nu au împiedicat totuși coagularea pe simeze a unui discurs plastic în a cărui unitate se distinge ca un fir roșu, binefacerea stării de a fi și a crea împreună, importanța schimbului cultural, a circulației ideilor și valorilor, puterea artei de a funcționa ca limbaj universal”, a spus curatorul expoziției, Florin Gherasim.

„Într-un orășel ca Aiudul, o localitate de tradiție din Transilvania, s-a încercat realizarea unui proiect intitulat INTER-ART, având la bază un principiu care astăzi este pus sub semnul întrebării: multiculturalitatea. Am încercat să pornim de la un element de bază: avem o artă valoroasă, de tradiție, de înaltă calitate. A trebuit să creăm un context în care ea să fie văzută atât într-o dimensiune europeană cât și într-una internațională”, a transmis Ioan Hădărig, director artistic.

„Din punctul meu de vedere această expoziție este una din cele mai frumoase dar și cele mai importante din tot ce am realizat în 22 de ani de existență. Ce m-a emoționat cel mai tare a fost încrederea conducerii muzeului de a ne invita să organizăm o expoziție cu lucrări ce erau încă create în acel moment”, a spus președintele Fundației Inter-Art, Ștefan Balog.

Cea de-a XXII-a ediţie a Taberei Internaţionale de Artă Plastică Inter-Art, Aiud 2017 s-a constituit într-unul dintre cele mai valoroase şi importante momente ale redefinirii spaţiului cultural actual, într-o structură de artă în care competenţa, valoarea şi multiculturalismul reprezintă caracteristici ale lumii contemporane. Un demers calitativ dar şi alternativ al spaţiului cultural şi artistic autentic. Publicul participant a apreciat valoarea conceptului, noua dimensiune a sălilor propuse pentru acest proiect dar și profesionalismul cu care a fost concepută și prezentată vizitatorilor expoziția taberei aiudene.

Tabăra Internaţională Inter-Art înscrie Aiudul, prin proiectul realizat, în galeria centrelor de cultură contemporană, devenind un important promotor al artelor plastice, al spaţiului artistic, al valorilor culturale şi al actului artistic contemporan.

Expoziția de la Muzeul de Artă din Cluj Napoca se înscrie în demersul curatorial propus de Inter-Art Aiud, prin expozițiile din New York, Washington, Viena, Rabat, Vichy, Bombay, Geneva, București etc. de valorificare și promovare al artei românești în contextul artei  contemporane. În proiectul taberei Inter-Art au participat în cei 22 de ani de existență  peste 300 de artisti din peste 60 de țări. Tabăra Internaţională Inter-Art Aiud se constituie într-o fenomen alternativ al artei contemporane, într-un concept al valorizării culturale, într-o dimensiune umană constructivă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax