Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Fiii satului Limba. Momente de sărbătoare pe malul Mureşului, la „vatra pricolicilor”

Publicat

14100506_1289048254506513_3427257225604800108_nDuminică, la Limba, satul din apropierea oraşului Alba Iulia, cunoscut în zonă drept „vatra pricolicilor”, a fost zi de sărbătoare. Fiii satului, un eveniment devenit tradiţie, a ajuns la a XLVIII-a ediție şi a fost prilej pentru localnici, autorităţi şi invitaţi să rememoreze momente importante din istoria locului, dar şi să petreacă împreună, aşa cum se cuvine.

Sărbătoarea a început încă de sâmbătă, cu o conferinţă religioasă la căminul cultural şi seminar despre descoperiri arheologice spectaculoase în arealul satului şi aniversarea a 10 ani de către Asociaţia “Limbenii”. A fost şi vernisaj de lucrări pe pictură pe sticlă şi lemn într-o expoziţie a copiilor de la şcoala de vară Limba, dar şi de fotografii document despre Limba şi limbeni.

Duminică, manifestările au început cu întâlnirea fiilor satului la biserică şi participarea la slujba regioasă. A urmat Te Deum la Monumentul Eroilor – parastas de pomenire, intonaraea imnului, acordarea de diplome, depuneri de coroane, alocuţiuni şi lansare de carte – Ovidiu Bucur.

După-amiază, au fost jocuri sportive-distractive dedicate copiilor, meciul tradiţional de fotbal, “Dealul cu Dinjosul”, apoi spectacol folcloric susţinut de Ansamblul folcloric „Doina Mureşului” din Ciugud şi discotecă în aer liber.

Legenda spune că pe vatra satului Limba au trăit dacii care erau organizați într-un grup războinic a căror simbol era lupul. Legenda “Pricolicilor” face referire la ritualurile de iniţiere a tinerilor “lupi”. În urma ritualurilor locuitorii acestor meleaguri au ajuns să fie cunoscuţi sub denumirea de oameni-lup sau pricolic

sursa foto: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax