Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Fiii satului Limba, prilej de sărbătoare la „vatra pricolicilor”. Momente solemne, meci de fotbal şi spectacol, pe Valea Mureşului

Publicat

fii satului limba 2015_2 Duminică, la Limba, un sat aflat în apropiere de Alba Iulia şi cunoscut în zonă drept „vatra pricolicilor” (oamenii-lup), a fost zi de sărbătoare. Fiii satului, un eveniment devenit tradiţie, a ajuns la a XLVII-a ediție şi a fost prilej pentru localnici, autorităţi şi invitaţi să rememoreze momente importante din istoria locului, dar şi să petreacă împreună, aşa cum se cuvine.

A fost în care fiii satului revin acasă într-un loc sfințit și care se mândrește ca o vatră păstrătoare de gintă dacică, sortită, de-a lungul veacurilor, tumultului schimbării, au transmis organizatorii.

”Veșnicia s-a născut la sat, spunea Lucian Blaga. Acest lucru este adevărat deoarece satul este inima și sufletul poporului. Dacă sunteți iubitori ai naturii, cu siguranță veți fi uimit de felul în care acesta se unește cu omul, aici, în satul Limba. FIII satului este pentru limbeni ziua în care se adună toţi cei plecaţi prin ţară, să se întâlnească, să-şi petreacă şi să strângă legăturile cu oamenii din sat şi locurile natale Ca în fiecare an, programul evenimentului conține diverse manifestări pentru toate vârstele și vă invităm să vă alăturați Fiilor satului, să cinstim împreună vatra părintească”, a fost mesajul primarului comunei Ciugud (de care aparţine satul Limba) Gheorghe Damian.

În programul evenimentului a fost inclusă întâlnirea fiilor satului la Biserică și participarea la slujba de duminică, Te Deum la Monumentul Eroilor  – parastas de pomenire, acordare de diplome, depuneri de coroanela Monumentul Eroilor din centrul satului, alocuțiuni.

Anul acesta, a fost expoziție cu lansare de carte a scriitorului Ovidiu I. Bucur, dar şi jocuri sportive distractive dedicate copiilor pe terenul de fotbal. Nu a lipsit nici meciul tradițional de fotbal „Dealul” cu „Dinjosul”, după denumirea celor două zone din sat.

După-amiaza, a fost prilej de relaxare şi discuţii, dar şi de petrecere, cu spectacol folcloric susținut de Ansamblul folcloric ”Doina Mureșului” din Ciugud, pe scena din Prund. Seara se încheie cu foc de tabără.

Organizatorii evenimentului au fost Primăria și Consiliul Local al comunei Ciugud, parteneri fiind Parohia Ortodoxă Limba și Asociația Limbenii.

Legenda spune că pe vatra satului Limba au trăit dacii care erau organizați într-un grup războinic a căror simbol era lupul. Legenda “Pricolicilor” face referire la ritualurile de iniţiere a tinerilor “lupi”. În urma ritualurilor locuitorii acestor meleaguri au ajuns să fie cunoscuţi sub denumirea de oameni-lup sau pricolici.

sursa foto: Ionuţ Văidean şi Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax