Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO UPDATE: FURTUNĂ violentă în ALBA. Acoperişuri smulse de vântul puternic şi alte pagube, la Alba Iulia, Sebeş, Cugir


Publicat

21706475_1638727376191579_850761230_oO furtună violentă s-a abătut, duminică după-amiaza, asupra oraşului Alba Iulia. Un vânt puternic s-a iscat din senin şi a desprins acoperişuri de blocuri.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba a transmis, duminică seara, primele date centralizate după furtună. Şase persoane au fost rănite, peste 15.000 de oameni au rămas fără curent electric şi au fost zeci de copaci doborâţi de vijelie, cel puţin 10 acoperişuri prăbuşite sau desprinse de pe blocuri (la Alba Iulia) şi mai multe maşini avariate.

Vezi Bilanţ provizoriu după FURTUNĂ. Şase persoane rănite, peste 15.000 de oameni fără curent electric, zeci de copaci doborâţi, acoperişuri prăbuşite şi maşini avariate

Potrivit ISU Alba, la ora 21.30, în judeţul Alba se mai intervenea pentru îndepărtarea a patru acoperişuri. Mai erau 197 puncte de transformare afectate şi 11.229 de abonaţi fără energie electrică. În comuna Bistra, pe drum forestier mai erau două maşini blocate (copaci căzuţi).

UPDATE: Avertizarea meteo Cod Portocaliu de furtună, pentru judeţul Alba a fost prelungită până la ora 21.00.

UPDATE1: Bilanţul pagubelor de la Alba Iulia, până la ora 20.00 – intervenţii ISU şi SVSU: Ampoi 2 (bucăţi acoperiş desprinse de pe un bloc; 2 maşini avariate), Bd. Revolutiei lângă biserica Sf. Ecaterina (acoperiş prăbuşit peste maşini), strada Arnsberg 2 locaţii (acoperiş prăbuşit, maşini avariate), zona Fortuna (acoperiş prăbuşit peste maşină), zona statia de Salvare (acoperiş), strada Arieşului (acoperiş), Cetatea Alba Carolina în apropiere de Piaţa Cetăţii (copaci căzuţi), str. Ghe Şincai (acoperiş desprins, risc cădere), str. Ciorcârliei (stâlp electric căzut), zona Selgors (acoperiş căzut), Ampoi 1 (acoperiş risc cădere), Lalalelor, Gării şi Vânătorilor-Detunata, copaci prăbuşiţi (a intervenit SVSU).

21706124_10154668793991090_398541853_oImediat după furtună, cititori Alba24 au semnalat acoperişuri de blocuri prăbuşite, în cartierul Cetate. Mai jos, informaţiile primite.

Pe strada Arnsberg, a fost smuls de vijelia puternică un acoperiş de bloc, pe Bulevardul Transilvaniei, au fost rupte umbrelele de la terase.

O parte din tencuiala blocului 280 a fost deteriorată.

Copaci din Cetatea Alba Carolina au fost puşi la pământ.

Alte acoperişuri s-au prăbuşit în zona Staţiei de salvare, în zona Selgros, pe strada Arieşului.

Alt acoperiş s-a prăbuşit în zona Blocului V7 scara A, strada Gladiolelor. Câteva mașini avariate și cablu de internet pus la pământ.

Şi pe Bulevardul Revoluţiei a căzut un acoperiş de bloc, pe carosabil, peste maşini.

 

 

Până în jurul orei 18.00, erau raportate doar pagube. Au fost mai multe întreruperi de curent în unele zone din oraş.

În urma vântului puternic, în judeţul Alba au fost afectate cel puţin 8 acoperişuri de bloc, zeci de copaci (aproximativ 50) s-au prăbuşit pe diferite drumuri, îngreunând circulaţia, mai multe autovehicule au fost avariate, potrivit ISU Alba (informare ora 18.00).

După furtună, unii localnici din Alba Iulia au ieşit pe acoperişurile clădirilor (blocuri, case), pentru a evalua pagubele. Vezi foto mai jos.

Vezi şi Drum BLOCAT între Horea şi Albac, în Apuseni, din cauza copacilor prăbuşiţi pe carosabil, după furtună

Vântul puternic s-a manifestat şi la Sebeş. „A fost ca în Sahara, furtună de nisip la Sebeş”, a transmis un cititor Alba24.

IMG_7878Şi la Cugir a fost furtună violentă. Programul Festivalului „Toamna Cugireană” a fost întrerupt. Au fost rupte corturi amenajate în locaţia evenimentului. Acoperişul unui bloc stătea să cadă.

Pe strada Doinei din localitate, un acoperiș al unui bloc de patru etaje s-a desprins și a rămas agățat de marginea blocului. Reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Cugir au intervenit pentru îndepărtarea pericolului, iar Poliţia Rutieră a întrerupt temporar circulația în zonă, transmite corespondentul Alba24.

Nu au fost persoane rănite.

Vezi Zeci de turişti blocaţi la Gheţarul Scărişoara, în Apuseni, în urma furtunii puternice din judeţul Alba

Cititorii Alba24 ne-au transmis imagini (majoritatea imaginilor din galeria foto sunt din Alba Iulia; în completare, fotografii de la Cugir – locaţia Festivalului „Toamna Cugireană” – corturi luate de vânt, acoperiş; de la Sebeş, imagini video).

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. NSD

    duminică, 17.09.2017 at 23:12

    Daca s-au taiat toate padurile ….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Declarația de beneficiar real va fi amânată până la 1 octombrie 2021. Anunțul ministrului Economiei

Publicat

Obligația declarării beneficiarului real de către o serie întreagă de firme și alte entități ar urma să fie amânată până în 1 octombrie.

Proiectul de ordonanță în acest sens a fost pus în transparență, anunță ministrul Economiei, Claudiu Năsui: „E doar o soluție temporară pentru o obligație inutilă reintrodusă brusc pentru toți antreprenorii”.

„Lupta împotriva birocrației continuă! Am pus în transparență proiectul de ordonanță pentru amânarea termenului de depunere a declarației de beneficiar real până la 1 octombrie”, anunță Claudiu Năsui.

Ministrul Economiei precizează că amânarea e doar o soluție temporară.

„Aceasta este doar o soluție temporară pentru o obligație inutilă reintrodusă brusc pentru toți antreprenorii, chiar și acolo unde e redundantă și statul deține deja datele cerute. Ne luptăm în continuare pentru a putea reveni la modelul anterior, practicat cu succes în Austria și alte țări din Europa”, conchide Năsui.

La începutul acestei săptămâni, ministrul anunțase că ”în ședința de coaliție s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie.

Până atunci vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă.

Declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi prin care statul ne cere informații pe care le are deja. Și ni-le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic.

Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta”.

O serie de firme care erau exceptate de la obligația declarării beneficiarului real al activității trebuie din nou să depună această declarație la Registrul Comerțului. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

surse: mediafax.ro, startupcafe.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O decizie privind purtarea măștii la locul de muncă va fi luată la 1 iunie. Precizările premierului Cîțu

Publicat

Premierul Florin Cîţu a afirmat sâmbătă seara că o decizie în privinţa purtării sau nu a măştii la locul de muncă, acolo unde sunt doar persoane vaccinate, va fi luată de la 1 iunie.

„Încă nu este o decizie clară. După 1 iunie vom lua această decizie. Este în ordinul ministrului Sănătăţii. Cred că este o decizie luată înainte de analiza foarte bine. De la 1 iunie stabilim acest lucru. Deocamdată cu mască la locul de muncă, la interior. (…) După 1 iunie vorbim de alte modificări”, a spus Cîţu, la Teatrul Naţional Bucureşti.

Prim-ministrul a mai spus că de la 1 iunie Guvernul va modifica actele normative necesare pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor culturale.

„Vom modifica actele normative necesare, pentru a crea cadrul legal necesar ca să putem să mergem în acea etapă. În acest moment noi am prezentat în decizia CNSU următoarele etape, ca să foarte clar pentru români la ce să se aştepte”, a precizat Cîţu.

Întrebat dacă toţi românii vor avea acces la spectacole după 1 iunie, premierul Cîţu a spus: „Pentru toţi românii… depinde, dacă sunt vaccinaţi sau nu. Aţi văzut că fiecare eveniment, în interior sau în exterior, are anumite criterii (referitoare n.r.) la număr de persoane la interior, dacă persoanele sunt vaccinate, dacă organizatorii îşi asumă că persoanele sunt vaccinate, atunci vorbim de alt număr de persoane”, a spus premierul.

Referitor la o eventuală falsificare a actelor care atestă vaccinarea, Florin Cîţu a precizat că la TNB „s-a verificat foarte uşor” şi că „putem să discutăm de soluţii” pentru că „suntem în anul 2021”.

„Astăzi am intrat aici cu un buletin”, a spus premierul.

În altă ordine de idei, Cîţu a menţionat că „România a luat decizia, poate unică în Uniunea Europeană, de a permite cetăţenilor care vin din zona verde să intre în România, turiştii, fără niciun fel de documente care să ateste dacă sunt sau nu vaccinaţi, doar cu documentele necesare pentru a intra în România”.

Premierul Florin Cîţu a fost prezent sâmbătă seara la spectacolul-pilot cu piesa „Dineu cu proşti” de Francis Veber, la Teatrul Naţional Bucureşti.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Astăzi: Expoziție-memorial la Museikon Alba Iulia dedicată victimelor pandemiei COVID

Publicat

Muzeul Național al Unirii deschide la Museikon o ”expoziție-memorial dedicată victimelor pandemiei COVID-19”. Evenimentul va avea loc duminică, 16 mai, de la ora 13.00.

Inițiativa Muzeului din Alba Iulia, ”prima de acest gen din țară, se dorește să fie percepută ca un spațiu viu al memoriei colective, un loc de reunire după o izolare care ne-a separat atât de mult și un omagiu adus celor pe care pandemia nu doar că i-a răpit prea curând, dar a și împiedicat organizarea obișnuitelor ritualuri de despărțire de familie și de cei dragi”, transmit reprezentanții muzeului.

Ca solemnitate inaugurală a fost aleasă comemorarea unuia dintre cei mai importanți colaboratori ai săi: pictorul profesor Liviu Lăzărescu, de la a cărui trecere la cele veșnice tocmai se împlinesc 40 de zile.

”Prin înființarea acestui memorial la Museikon vrem să-i ajutăm să se cunoască pe cât mai mulți dintre cei care au pierdut pe cineva drag.

De altfel, un loc al memoriei nici nu ar fi posibil fără implicarea lor, de aceea muzeul adresează o invitație tuturor celor care doresc să lase un însemn-simbol în memoria persoanelor dispărute”, spun organizatorii.

Potrivit acestora, ca martor al întâmplărilor trecute și prezente, muzeul, prin natura sa complexă de a păstra și documenta formele de manifestare și cursul vieții umane, poate fi un sprijin al comunității, în special în momentele de cumpănă.

De aceea, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și-a propus crearea, la Museikon, a unei expoziții-memorial, dedicată amintirii celor plecați dintre noi în cursul actualei pandemii.

Astfel de inițiative au avut loc pe tot globul, efectele dezastruoase ale pandemiei fiind marcate prin diferite monumente sau acțiuni similare.

”Până în prezent sunt semnalate circa 60 de memoriale, dintre care amintim „The National Covid Memorial Wall”, situat în vecinătatea clădirii Parlamentului din Londra, pe care s-au adunat peste 151.000 de inimioare, fiecare simbolizând o victimă a pandemiei; zidul se întinde pe o lungime de peste 500 m și arată, prin mărimea sa, imensa catastrofă cauzată de virusul SARS-COV-2.

Alte forme asemănătoare de comemorare au fost organizate: la Washington – un câmp cu peste 500.000 de stegulețe înfipte în pământ în amintirea celor decedați; în apropierea palatului Cibeles din Madrid o flacără simbolică arde în amintirea celor răpuși de Covid-19; Rio de Janeiro a creat ”Infinity Memorial” cu o listă a victimelor pandemiei”, precizează reprezentanții instituției.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, de la CS Unirea Alba Iulia, participă la cea mai importantă competiție europeană de marș

Publicat

Echipa CS Unirea Alba Iulia, formată din antrenorul Gabriel Avram și atletele Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, reprezintă România la Campionatul European de Marș de la Poděbrady, localitate cehă cu tradiție pentru astfel de competiții de elită la nivel european.

Ana Rodean va participa, duminică, la proba de 35 de kilometri marș, nou introdusă în competiție, în vreme ce Mihaela Acatrinei va participa, ca de obicei, la proba de 20 de km.

Atletele din Alba Iulia fac parte din lotul național al României, compus din 7 sportivi (4 la masculin și 3 la feminin). Delegația României a plecat de la Buziaș spre Republica Cehă.

”Pentru CS Unirea Alba Iulia este o onoare să reprezinte România la o competiție europeană de un asemenea nivel și sperăm să obținem cele mai bune rezultate. Noua probă va fi o provocare pentru multe sportive și o posibilitate de reafirmare pentru Ana Rodean, după ce ani la rând a cucerit pe plan national proba de 20 de km.

Mihaela Acatrinei și-a demonstrat suveranitatea, în România, la această probă, la ultimele competiții. Participarea noastră a fost pregătită în cele mai mici detalii de către antrenorul Gabriel Avram. Multă baftă!” – Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

Echipa de marș a CS Unirea Alba Iulia a avut un program încărcat în acest sezon competițional, iar Campionatul European vine după alte 4 competiții importante (2 în țară și 2 în străinătate), la care a obținut două medalii de aur, două medalii de argint și o medalie de bronz.

Lotul complet al României:

MASCULIN: Narcis Mihăilă (50 km marș), Marius Cocioran (50 km marș), Remus Rădoi (50 km marș), Ionuț Pleșu (50 km marș);

FEMININ: Ana Veronica Rodean (35 km marș – senioare), Mihaela Acatrinei (20 km marș – senioare), Maria Diana Lătărețu (10 km marș – junioare 1).

ANTRENORI: Gabriel Avram, Gheorghe Ardeleanu, Gabriela Ustabacieff;

CONDUCĂTOR DELEGAȚIE: Octavian Măzăran.

La startul competiției s-au înscris 212 sportivi din 25 de țări.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate