Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: La -9 grade, în Piața Volantă din Alba Iulia. O mână de oameni se luptă cu frigul, pentru câțiva lei

Publicat

piata volanta

Vineri dimineața, -9 grade Celsius, ninsoare. Pe o astfel  de vreme nimeni nu s-ar gândi să iasă din casă, darămite să mai stea în drum pentru doar câțiva lei. Însă pentru ei, cei șase comercianți din Piața Volantă din Alba Iulia, pe care i-a prins gerul la muncă în a doua zi din luna martie, nu contează vremea. Se trezesc dis-de-dimineață, își pregătesc marfa și vin în parcarea din zona Spitalului Județean pentru a-și vine produsele.

Brânză, lapte, miere și pâine. Aceste produse se aflau pe cele șase tarabe puse printre mașini, în piața volantă. Chiar dacă afară era ger și ninsoarea nu dădea semne să se oprească, câțiva comercianți și-au făcut curaj să iasă cu marfa la vânzare.

Printre cele două rânduri de tarabe treceau mașini, ca şi cum nici n-ar fi existat mica piață înghețată. Oamenii își vedeau de treabă și își primeau clienții cu zâmbetul pe buze.

piata volanta

 

„Ce să facem. Sunt oameni care știu că suntem aici în fiecare vineri, pentru ei ieșim”, spune unul dintre comercianţi.

Aceștia și-au făcut deja o clientelă fidelă și au cam aceiași cumpărători în fiecare săptămână. Se mai găsește câte un albaiulian să coboare din bloc pentru o bucată de caș de oaie sau câte un vizitator la spital care să cumpere un borcan de miere, însă, cel puțin pe timp ce iarnă, clienţii sunt cam aceiași.

„Vin aici în fiecare vineri. Tot de la dânsul cumpăr și brânză și ouă, chiar și găini”, ne spune o doamnă care gusta din telemeaua puțin înghețată.

Pe timpul verii sunt în jur de 40 de producători care sunt prezenți de aproape nouă ani în piață, în fiecare zi de vineri. Piața se dechide de regulă în luna aprilie, însă pentru un ban în plus o mână de oameni sunt dipuși să îndure frigul, iarna.

„Am deschis această piață în anul 2009, din dorința de a le oferi cetățenilor din Alba Iulia produse proaspete și de calitate. Toate produsele din această piață aparțin producătorilor din județul Alba, ei fiind selecționați pe baza datelor oferite de asociațiile de producători și a verificărilor făcute în teren, nu doar pe baza certificatului de producător.

Piața a fost gândită astfel încât să fie și un mijloc de stimulare economică pentru micii producători, ajutându-i să se dezvolte. Ei au astfel șansa de a se promova mai bine și de a-și vinde marfa civilizat, la prețuri corecte, direct către cumpărători, eliminând intermediarii care de obicei merg și cumpără cu tona, la prețuri de nimic, producțiile țăranilor și apoi le revând în piețe la prețuri de câteva ori mai mari”, declara, în urmă cu câțiva ani, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax