Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Linia de cale ferată Alba Iulia – Zlatna a împlinit 129 de ani de la inaugurare

Publicat

Linia de cale ferată Alba Iulia – Zlatna a împlinit 129 de ani de la inaugurare. Linia ce traversează marginea sudică a Munților Trascău, pe valea râului Ampoi, a fost inaugurată în 22 septembrie 1895. 

Linia a fost construită de către „Societatea Anonimă a Căii Ferate Locale Alba Iulia – Zlatna”, după un proiect realizat de un inginer austriac. Aceasta avea un ecartament îngust, de 760 mm (linia normală având un ecartament de 1.435 mm).

Vezi și FOTO: Cum era o cursă cu Mocănița, între Alba Iulia și Zlatna. Povestea trenului, relatată de un fost mecanic de locomotivă

Linia de mocăniță avea 11 gări şi trei puncte de alimentare cu apă, la Alba Iulia, Şard şi Zlatna.

Destinată inițial pentru transportul de marfă, în contextul resurselor naturale bogate de pe Valea Ampoiului, linia a devenit rapid vitală și pentru traficul de călători.

Linia de cale ferată Alba Iulia – Zlatna a împlinit 129 de ani de la inaugurare

Vezi și FOTO: Imagine de arhivă cu mocănița, în piața gării din Alba Iulia. Cum arăta trenul de călători care asigura legătura cu Zlatna

Ritmul de creștere a nevoilor de transport, datorită dezvoltării producției IMMN Zlatna, au impus normalizarea secției de remorcare Alba Iulia – Zlatna.

Astfel, în 1977, la solicitarea Regionalei CF Cluj, se trece la normalizarea liniei CFR Alba Iulia – Zlatna. Lucrările la noua cale ferată cu ecartament normal s-au finalizat cinci ani mai târziu, în 1982.

Linia este deservită în prezent de un operator privat. Pe această rută circulă zilnic patru trenuri de călători în fiecare direcție.

Foto: Alfred Luft

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Omul de pe strada

    luni, 23.09.2024 at 19:39

    La Vinerea gara din 1906 sta sa cada, primarul vinerean nu face nimic ca sa nu se huluie, ca nu are timp si nu aduce voturi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate