Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum era o cursă cu Mocănița, între Alba Iulia și Zlatna. Povestea trenului, relatată de un fost mecanic de locomotivă


Publicat

În acest an se împlinesc 126 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată îngustă ce unea Alba Iulia de Zlatna, cunoscută sub numele de Mocănița. La peste un secol de la prima cursă, unul dintre foștii mecanici de locomotivă ai Mocăniței, Petru Ioan Câmpean a relatat în Ghidul turistic al județului Alba cum se desfășura o cursă cu trenul de legendă.

Viteza maximă a Mocăniței era de numai 25 km/h. În consecință, viteza „amețitoare” a născut tot soiul de anecdote. Una dintre ele, adevărată mostră a umorului moțesc, sună așa:

– Bade, de ce mergi pe jos? Nu iei Mocănița?

– Nu pot, că mă grăghesc …

Citește și FOTO Imagine de arhivă cu mocănița, în piața gării din Alba Iulia. Cum arăta trenul de călători care asigura legătura cu Zlatna

„La 22 septembrie 1895 se inaugura linia de cale ferată îngustă Alba Iulia – Zlatna, construită cu sprijinul unui demnitar al statului maghiar, Bela Lukacs, născut la Zlatna în 1847. Se numea <cale îngustă>, deoarece distanța dintre șine era de 760 mm, linia normală având un ecartament de 1.435 mm.

Foto: Robin Fell, anul 1974, Colecția: Andrei Berinde

Din spatele Biroului de Mișcare al Stației CFR Alba Iulia, unde era trasă la peron, după întocmirea foii de parcurs și a celorlalte documente necesare, <Mocănița> pornea spre Zlatna. Dacă reușea să traverseze șoseaua Sebeș – Alba Iulia fără a fi îmbrâncită de vreun vehicul auto de mare tonaj și scoasă de pe linie (cum s-a întâmplat în repetate rânduri), se îndrepta paralel cu actuala stradă Pajiștei și traversa cu mare atenție intersecția de la Cimitirul Eroilor, unde era din nou expusă coliziunilor cu vehiculele auto.

Urmând traseul printre umbroșii copaci ai Aleii îndrăgostiților, care, de fapt, este chiar vechea cale a Mocăniței (n.r. strada Octavian Goga) se îndrepta spre Gara Mică, spațiu care acum este ocupat de sediul Electrica și Piața Consiliul Europei. Poposea în ceea ce este acum parcarea din zona pieței agroalimentare din orașul de jos. După câteva minute de răgaz, timp în care se încărcau produse și se instalau călătorii, navetiști în special, un șuier prelung anunța pornirea cu vitejie spre primul punct dificil. Traversa Calea Moților, atunci deservită de o barieră și urca apoi pe actuala stradă Tolstoi (n.r. străzile Marcus Aurelius și Septimius Severus) învingând rezistența rampei (18 mm/m), ajungea la Stadion, unde traversa din nou, ferită de bariere, Calea Moților, îndreptându-se cu viteza maximă de 25 km/h spre Zlatna.

La Micești oprea din nou în haltă, pentru 1 – 2 minute, unde se îngreuna cu alți călători și alte produse de sezon.

Ajungea la Șard – Ighiu, unde poposea cam 10 minute, pentru curățarea vătraiului locomotivei și pentru <o gură de apă proaspătă> prin instalația de pulsometru <se aspira apa necesară producerii aburului în rezervorul locomotivei – tender).

Odată terminată operația, își relua drumul, oprindu-se în Halta Ampoița, apoi în Tăuțiul Ampoiului și la Văleni – Meteș, unde din nou <se adăpa> bucuroasă că a parcurs jumătatea distanței până la stația finală Zlatna.

Citește și FOTO: Imagine de arhivă cu mocănița care circula între Alba Iulia și Zlatna. Trenul, surprins în 1965 pe podul de la Ampoița

Foto: Alfred Luft (17 septembrie 1965)

La Văleni – Meteș i se ungeau toate <încheieturile>, pentru a putea parcurge cu brio și drumul rămas. Urmând Valea Ampoiului într-un peisaj deosebit,, mai oprea la Poiana Ampoiului, Presaca Ampoiului și Feneș, unde din nou se alimenta cu apă. De-aici mai avea puțin de mers. Urca la Valea Mică, poposea pentru puțin timp în Pătrânjeni pentru ca în final să intre triumfătoare în Zlatna.

Aici, după manevrarea vagoanelor de marfă, bătrâna și obosita Mocăniță era toaletată, alimentată, unsă și pregătită să coboare sprintenă spre oraș și depoul de domiciliu – Alba Iulia.

Mocănița în gara orașului Zlatna

Mocănița în gara orașului Zlatna

Am ținut să reamintesc traseul Mocăniței datorită peisajul pitoresc și interesului nostalgic pe care acest mijloc de transport, acum extrem de rar, îl trezește în rândul tot mai multor turiști români și străini îndrăgostiți de <bătrâna doamnă>, locomotiva cu abur.

În 1972, datorită traficului sporit de marfă și călători, locomotiva cu aburi a fost înlocuită de o locomotivă Diesel hidraulică produsă de uzinele FAUR București, cu motor tip Maybach și transmisie hidraulică ce dezvolta 450 CP. Ritmul de creștere a nevoilor de transport, datorită dezvoltării producției IMMN Zlatna și a dificultății transportului minereului pe timp de iarnă, au impus normalizarea secției de remorcare Alba Iulia – Zlatna.

Astfel, în 1982 s-au finalizat lucrările la noua cale ferată cu ecartament normal, traseul prin Alba Iulia suferind modificări. Din gara Alba Iulia trenul pornea spre stația Bărăbanț, apoi spre Șard – Ighiu, de aici urmând cu mici devieri traseul inițial al Mocăniței. Tot aici, la Pătrânjeni (Zlatna tehnică) ia ființă un mare triaj, linia prelungindu-se până la actualul stadion din Zlatna, unde s-a construit clădirea stației de călători.

Mecanicii de altădată, în anul 1967

Mecanicii de altădată, în anul 1967

Vreau să mai spun că linia Alba Iulia – Zlatna a fost inițial concepută ca parte a unui traseu mai lung, ce urma să ajungă până la Oradea, străbătând Dealul Mare printr-un tunel de 7,5 km. Ideea a rămas, însă, la stadiul de proiect din cauza complexității lucrărilor și a lipsei fondurilor. Îi felicit pe această cale pe toți veteranii care au deservit Mocănița, pe stația de remorcare Alba Iulia – Zlatna și nu numai: mecanicii Traian Urițescu, Nechifor Petrescu, Aurel Raita; fochiștii și ajutorii mecanici Achim Luca, Nicolae Stoia, care cu dăruire și profesionalism au învins intemperiile și greutățile meseriei, făcând glasul roților de tren să se audă în ritm de ceasornic”, a explicat fostul mecanic de locomotivă, Petru Ioan Câmpean.

sursa: Ghid turistic al județului Alba – Consiliul Județean AlbaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

A furat un cal lăsat nesupravegheat pe o pășune din localitatea Răchita. Tânăr din Sebeș, cercetat de polițiști

Publicat

cal

Polițiștii din Sebeş au identificat un tânăr, din municipiu, ca persoană bănuită de comiterea unui furt. Acesta ar fi sustras un cal, în valoare de 7.000 de lei, lăsat nesupravegheat, pe o păşune, din localitatea Răchita.

Potrivit IPJ Alba, la data de 25 iulie 2021, polițiștii din Sebeș au identificat un tânăr, de 20 de ani, din Sebeş, ca bănuit de săvârşirea unui furt, semnalat poliției în aceeași zi.

Se pare că, în noaptea de 24/25 iulie 2021, acesta ar fi sustras un cal, lăsat nesupravegheat pe o păşune din localitatea Răchita, care aparține unui bărbat, de 31 de ani, din localitate.

Calul a fost recuperat şi restituit păgubitului, iar față de tânăr, poliţiştii au întocmit dosar penal, în cadrul căruia este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tânără din Șard, agresată și amenințată de prieten. Polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu

Publicat

masina-politia

Un tânăr din satul Șard s-a ales cu dosar penal după ce și-a agresat și amenințat prietena, cu care locuia în aceeași casă. Polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu.

Potrivit IPJ Alba, luni, 26 iulie, polițiștii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin plângere, de către o tânără de 21 de ani, din localitatea Şard, cu privire la faptul că ar fi fost agresată şi ameninţată de către concubin.

Polițiștii au aplicat formularul de evaluare a riscului, iar în urma interpretării răspunsurilor date de victimă a rezultat că, faţă de bărbatul de 25 de ani, din localitatea Şard, se impune emiterea unui ordin provizoriu de protecție, pentru o perioadă de 5 zile.

Totodată, față de bărbat a fost întocmit dosar penal, pentru amenințare şi violență în familie.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Parcare cu plată la Câmpeni. Poliția Locală a început controalele în teren. Care sunt tarifele

Publicat

Poliția Locală face verificări la Câmpeni în zonele de parcare cu plată din oraș. Tariful este de de 2 lei/oră, similar celui din zona zero a municipiului Alba Iulia sau 10 lei/zi.

”Începând de azi, 26.07.2021 Poliția Locală a Orașului Câmpeni trece la verificarea mașinilor parcate în zonele cu Parcare cu Plată rugăm conducători auto să își achiziționeze tichete de parcare pentru a nu fi amendați.

Pentru a putea fi verificată mașina rugăm ca tichetul de parcare sau abonamentul să fie afișate pe bordul mașinii”, a anunțat Primăria Câmpeni.

Primăria a comunicat și punctele de achiziționare a tichetelor de parcare:

  • Rivaly Super Market – str. Revoluției
  • Rivaly Autoservire – str. Revoluției
  • Rivaly Grand market – str. Oituz (scări colegiu)
  • Amigo Com Bazar – str. Moților
  • Brescia – str. Moților
  • Brescia – str. Avram Iancu
  • Monte Carlo – str. Libertății
  • VIC Marama – str. Meșteșugarilor
  • Studio Foto Mag Best Image – str. Avram Iancu (Jimmy)
  • Centrul Turistic CNIPT Câmpeni – parcare peste râu

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Un URS a ATACAT pe o pășune de lângă Aiud. A omorât o vacă, îngrijitorul a scăpat după ce s-a refugiat într-un adăpost

Publicat

O ursoaică cu doi pui a atacat duminică pe o pășune de lângă municipiul Aiud. Un îngrijitor a scăpat de atac după ce a fugit într-un adăpost. Ursoaica a omorât mai apoi o vacă, iar puii au rănit un vițel și două capre. 

Potrivit unui cetățean, atacul a avut loc pe o pășune de lângă municipiul Aiud, în zona Ciumbrud.

„Ieri, 25 iulie, o ursoaică cu doi pui a atacat un îngrijitor de animale care a fugit într-un adăpost pe o pășune aparținătoare municipiului Aiud.

După nereușita cu omul a atacat și omorât o vacă și puii au rănit un vițel și două capre.

La Ciumbrud nu a fost defrișată nici o pădure iar urși aici în zonă nu au fost niciodată până acum câțiva ani când credem că au fost aduși”, a precizat cetățeanul, pe rețeaua de socializare Facebook.

Potrivit acestuia, pășunea era împrejmuită cu gard electric cu trei fire.

Reamintim faptul că vineri, 23 iulie, patru exemplare de urs au fost văzute în vecinătatea municipiului Alba Iulia.

foto: V. C.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate