Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Mai mulți politicieni decât sărbătoriți, la Ziua Internațională a Romilor de la Alba Iulia. Nu s-au înghesuit în Cetate, era mai „mișto” la talcioc


Publicat

IMG_5029Vineri, 8 aprilie, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia a avut loc un eveniment pregătit special pentru a sărbători „Ziua Internațională a Romilor”. Chiar dacă Primăria a inclus în program spectacole de muzică și dans, premierea unor elevi cu rezultate bune la învățătură dar și o masă populară, romii din Alba Iulia nu s-au înghesuit la manifestări.

Evenimentul s-a desfășurat de la ora 13.00, pe Latura de Vest a Cetății, iar moderatorul evenimentului a fost consilierul local Rareș Buglea. La manifestări au participat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, vicepreședintele CJ, Florin Roman, primarul Mircea Hava, viceprimarul Gabriel Pleșa, inspectorul școlar general al IȘJ Alba, Marcela Dărămuș, membrul Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Florin Manole și lideri ai comunitării rome.

În cadrul discursurilor, membrul Colegiului director al Consiliului național pentru combaterea discriminării, Florin Manole l-a atacat pe consilierul local PNL Rareș Buglea, pentru afirmațiile făcute de acesta la adresa romilor în urmă cu câțiva ani.

IMG_5045„Bună ziua ar trebui să spun în mod normal, dar nu e o zi chiar atât de bună. Nu e o zi deloc bună pentru mine pentru că sunt pus într-o situație neobișnuită pentru un membru al Consiliului național pentru combaterea discriminării. Situația asta are un nume și un chip, iar numele și chipul acestei situație este numele și chipul domnului Rareș Buglea. Domnul consilier local Rareș Buglea a spus ceva ce rar o să auziți altundeva într-o țară a Uniunii Europene și într-o societate democratică. A spus, citatul este inexact pentru că recunosc că nu m-am străduit deloc să rețin, a spus că femeile rome, după primul copil, dacă nu au condiții de oferit copiilor lor ar trebui, și aici urmează cel mai important cuvânt, sterilizate”, și-a început discursul Florin Manole, membru al Colegiului director al CNCD și membru în PSD.

Rareș Buglea i-a transmis membrului Consiliului director al Consiliului național pentru combaterea discriminării că situația la care s-a referit e încheiată de doi ani de zile și că acesta a câștigat în toate instanțele.

„Îi mulțumesc pentru acest proces public pe care instituțional l-am câștigat. Și apropo de dicționarul explicativ al limbii române, dincolo de <sterilizare> noi ne mai uităm și la semnificația cuvintele <abandon>, <cerșătorie> și <recidivă>. Nu poate nimeni să mă determine să îmi retrag cuvintele referitoare la faptul că orice mamă, și mă refer și la părinți, trebuie să facă atâți copii cât poate să crească. Niciodată, indiferent că ești țigan, român, ungur nu poți să faci mai mulți copii gândindu-te că ți crește statul, neamurile, vecinii, comunitatea”, a spus Rareș Buglea.

De cealaltă parte, Florin Manole a spus că se bucură că romii nu au venit la eveniment.

„Dacă cineva care ar spune că trebuie să sterilizăm femeile românce, ar fi invitat la Alba Iulia să vorbească de „1 Decembrie”, este inacceptabil. Ar fi putut să aibă o viață publică mai discretă. Ar fi putut să fie mai discret, nu să se „cocoațe” în tribune la evenimente fix despre minoritatea romă. Mă bucur foarte mult că romii nu sunt aici. Am un prieten în Alba Iulia și știu că el nu a venit aici din acest motiv. Nu știu dacă toți romii din Alba Iulia nu au venit aici din acest motiv și nu vreau să fac presupuneri, dar ar fi fost o umilire pentru ei să fie aici, după părerea mea”, a mai transmis Florin Manole.

Atât primarul Mircea Hava cât și reprezentanții comunității rome au susținut că prezența mică a cetățenilor de etnie romă la eveniment se datorează locației alese de către municipalitate. „Poate noi am greșit, trebuia să facem lucrul acesta acolo la ei acasă, la talcioc. Noi am căutat un loc deosebit”, a susținut primarul Mircea Hava.

Citește și Primăria Alba Iulia vrea să construiască un teren de minifotbal în cartierul Lumea nouă. Investiție de peste 185.000 de euro

Evenimentul a fost gândit pe mai multe direcții de acțiune, de la educație, cultură la incluziune socială. Astfel, programul a inclus o prezentare cu tema „Istoria romilor”, suţinută de conf. univ. dr. Călina Ana Buțiu de la Universtitatea „1 Decembrie 1918”, un spectacol de muzică şi dans cu lăutari, dansatori şi interpreţi vocali de etnie romă şi prezentarea produselor meşteşugăreşti şi a modului de confecţionare a acestora.

În cadrul spectacolului au fost organizate și două concursuri. Primul dintre acestea a constat în prezentarea costumelor, fiind propuse două premii de 200 lei pentru cea mai frumoasă descriere a pieselor care compun costumul pentru femei și costumul pentru bărbați. În cadrul celui de-al doilea concurs, cel de dans, au fost propuse două premii de 200 lei la următoarele categoriile dans de grup și dans în pereche.

IMG_5071În colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, s-au acordat următoarele premii:

– premiul pentru elevul cu cele mai bune rezultate școlare – Napoleon Dolar Muntean – media 9,16, elevi în clasa a X-a la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia

– premiul pentru elevul cu cea mai bună frecvență școlară – Isabela Giulia  Rodeghiero – media 8,41, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia

– premiul pentru elevul de liceu cel mai bine integrat în sistemul de învățământ – Letiția Maria Baci – media 9,05, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia

IMG_5084– premiul „A doua șansă” – Katica Gabor – elevă în clasa I în cadrul programului școlar „A doua șansă” , învățământ primar, la Colegiul Tehnic Alexandru Domșa Alba Iulia – beneficiază de venit minim garantat

– premiul pentru prezentare de costume – fete – Maria Mădălina Șerban

– diplomă pentru întreaga activitate – înspector școlar în perioada 2004-2014, profesor de matematică la Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia – Angela Tică

La finalul evenimentului, organizatorii au pregătit mititei, apă și suc. Reamintim că desfășurarea manifestărilor, Primăria Alba Iulia a apobat într-o ședință de consiliu local suma de 7.000 de lei, din bugetul local.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. DOBRA

    vineri, 08.04.2016 at 16:55

    ba da urat mai poate fi ****** ala de la Bucuresti !! Buglea parca sta sa il manance :)))

  2. altnume

    sâmbătă, 09.04.2016 at 16:02

    Sa dispara taganeala din alba

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Creștere alarmantă a cazurilor noi de COVID-19 în România. 450 de infectări și 20 de decese, în ultimele 24 de ore

Publicat

Numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 a ajuns la 27.746 în România, potrivit datelor transmise joi, 2 iulie, de către Grupul de Comunicare Strategică.

Au fost înregistrate 450 noi cazuri de îmbolnăvire.

Vezi și ALBA: Un nou deces și 6 cazuri de COVID, raportate în ultimele 24 de ore. Cinci dintre cazuri sunt cele de la Curtea de Apel

Până miercuri erau 27.296 de cazuri (326 noi), 20.749 persoane externate (19.314 vindecări, 1.435 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare), 1.667 decese, 722.697 testări.

Situația îmbolnăvirilor pe județe – 2 iulie – sursă INSP:

Județ/cazuri înregistrate:

Suceava: 4046

Mun. București: 3238

Brașov: 1553

Vrancea: 1078

Botoșani: 1027

Iași: 999

Neamț: 970

Galați: 937

Argeș: 872

Ilfov: 752

Mureș: 745

Arad: 706

Cluj: 687

Bihor: 673

Hunedoara: 663

Sibiu: 660

Bacău: 650

Buzău: 613

Dâmbovița: 580

Bistrița-Năsăud: 544

Timiș: 527

Prahova: 472

Constanța: 458

Alba: 455 (468, potrivit DSP Alba, 6 cazuri noi)

Ialomița: 436

Harghita: 324

Dolj: 304

Covasna: 288

Giurgiu: 269

Olt: 249

Gorj: 241

Brăila: 226

Maramureș: 203

Mehedinți: 193

Vaslui: 187

Tulcea: 183

Călărași: 177

Teleorman: 163

Sălaj: 119

Caraș-Severin: 116

Satu Mare: 77

Vâlcea: 53

Grupul de Comunicare Strategică: ”Până astăzi, 2 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 27.746 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.433 au fost externate, dintre care 19.363 pacienți vindecați și 1.070 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Numărul de pacienți asimptomatici a suferit modificări față de ziua anterioară ca urmare a actualizării datelor de către unitățile sanitare, în ultimele 24 de ore.

Până astăzi, 1.687 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 01.07.2020 (10:00) – 02.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 20 decese (11 bărbați și 9 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu, Mehedinți, Prahova, Suceava și Vaslui.

Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 1 deces la categoria de vârstă 50-59 ani, 8 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 4 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 450 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 237 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 787 de persoane. Alte 59.414 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 735.221 de teste.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Un nou deces și 6 cazuri de COVID, raportate în ultimele 24 de ore. Cinci dintre cazuri sunt cele de la Curtea de Apel

Publicat

Au fost raportate 6 cazuri noi de COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise joi, 2 iulie, de către Direcția de Sănătate Publică.

De asemenea, s-a mai înregistrat un deces, al 26-lea. Este vorba despre un bărbat, dar detaliile legate de vârstă și eventuale probleme de sănătate, nu au fost încă anunțate de la nivel central. 

Cinci dintre cazuri au fost înregistrate la Curtea de Apel și anunțate deja de instituție, ieri.

468 persoane s-au îmbolnăvit în județ de la începutul epidemiei, 405 s-au vindecat și au fost raportate 26 decese, cu unul mai mult decât ieri.

Miercuri, în Alba au fost prelucrate 414 teste (191 la DSP și 223 la SJU). Numărul total de teste efectuate în județ a ajuns la 28.001.

Numărul cazurilor active este de 37.

Citește și: UPDATE: Persoanele infectate cu COVID la Curtea de Apel Alba Iulia ar fi judecători. Instituția și-a suspendat activitatea

Până miercuri, în Alba, erau raportate 462 cazuri (5 noi, 34 active), 403 vindecări, 25 decese, 27.587 teste prelucrate.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

EVALUARE NAŢIONALĂ 2020, etapa specială: Au fost publicate primele rezultate. Contestații, de la ora 14.00

Publicat

Primele rezultate la examenul de Evaluare Națională, etapa specială, au afişate joi, 2 iulie. Acestea sunt în format anonimizat al numelui candidaților.

Vezi AICI rezultatele elevilor din Alba.

AICI, rezultate actualizate pe țară.

Contestațiile pot fi depuse în intervalul orar 14:00 – 20:00.

Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.

SUBIECTE și BAREME la examen:

EVALUARE NAŢIONALĂ 2020 – etapa specială – proba scrisă de Matematică:

SUBIECT Matematică

BAREM Matematică

Vezi şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2020, etapa specială: Bareme pentru subiectele de la Română. Doar trei candidaţi au susţinut proba în Alba

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

TITULARIZARE 2020: Examenul poate fi organizat. Legea pentru deblocarea concursului național a fost promulgată

Publicat

examen profesor

Legea care prevede deblocarea concursului de Titularizare 2020 a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Este vorba despre Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 58/2020.

Ordonanța prevede exceptarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de predare vacante din școli, universități, institute de cercetare și Academia Română de la suspendarea aplicată în cazul altor instituții și autorități publice, pe durata stării de alertă, scrie edupedu.ro.

Concursul national de Titularizare a fost suspendat la mijlocul lunii iunie, prin ordin de ministru, toate activitățile programate în calendarul de mobilitate fiind blocate din 18 iunie.

Potrivit calendarului inițial, proba scrisă la Titularizare 2020 era programată în 15 iulie.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate