Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Mica Unire, sărbătorită la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Ocna Mureș. Elevi și profesori s-au prins în Hora Unirii

Publicat

161 de ani au trecut de la momentul cunoscut în istorie sub denumirea de Mica Unire. Data de 24 ianuarie 1859 este punctul culminat al unor evenimente și desfășurării istorice complexe care au avut loc în Europa și spațiul românesc.

Evenimentul a fost marcat joi, de către elevii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Ocna Mureș printr-o serie de manifestări și activități. Punctul culminant al sărbătorii a fost marea Horă a Unirii pe care elevii împreună cu cadrele didactice au format-o în jurul corului liceului care a interpretat celebrul cântec.

Citește și 24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România. Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

Unirea Principatelor a reprezentat un deziderat care s-a făcut remarcat încă de la începutul secolului XIX. Aceasta a fost atât dorința românilor din Moldova și Țara Românească, cât și interesul Marilor Puteri europene ale vremii. În acest context la finalul războiului Crimeei, a Congresului de Pace de la Paris (1856) și după exprimarea dorinței clare a românilor s-a produs dubla alegere a Colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5 ianuarie 1859) și al Țării Românești (24 ianuarie 1859).

Dubla alegere consfințea astfel Unirea Principatelor într-un singur stat, care își începea existența după 24 ianuarie 1859. Cu prilejul acestor evenimente, Mihail Kogalniceanu a spus „prin înălțarea ta pe tronul lui Ștefan Cel Mare, s-a înălțat însăși naționalitatea română … O doamne! Mare și frumoasă îți este misiunea … Fii omul epocii … fă ca legea să fie tare, iar tu Măria Ta, ca domn, fii bun, fii blănd!”.

Cuza a fost cu adevărat omul epocii, artizanul celei mai importante reforme ale vremii și cel care a pus bazele statului modern român.

„Toate aceste evenimente ne-au făcut datori pe noi, joi, să sărbătorim evenimentul la Liceul Teoretic „Petru Maior”, Ocna Mureș. Elevii școlii s-au implicat activ în susținerea manifestărilor, fiind conștienți de ideea că <nu poate fi fericire mai mare fără libertate, nu poate fi libertate fără putere, nu vom fi puternici decât atunci când vom fi uniți>”, au transmis reprezentanții instituției de învățământ.

Holurile liceului au fost decorate special pentru a arăta importanța momentului și pentru a ne duce în timp cu gândul și imaginația, la perioada anului 1859 și la bucuria romănilor de atunci.

Punctul culminant al sărbătorii a fost marea Horă a Unirii pe care elevii împreună cu cadrele didactice au format-o în jurul corului liceului care a interpretat celebrul cântec (îndrumător profesor Munteanu Mădălina).

Partea științifică a sărbătoarei a fost reprezentată de un colocviu de discuții pe tema Micii Uniri sustinută de elevii liceului îndrumați de prof. Corina Oniga, și de prof. Tecar Dan. Discuțiile au avut în vedere mai multe momente și aspecte ale evenimentului istoric al perioadei de domnie a lui Al. I. Cuza.

„Mulțumim pentru implicare tuturor cadrelor didactice și elevilor școlii noastre pentru activitatea susținută. Efortul lor de joi s-a aliniat spuselor marelui istoric N. Iorga <pentru a trăi o viață ce ți-a fost dăruită ești dator să o meriți ca om și ca neam în fiecare clipă>”, au transmis prof. Corina Oniga și prof. Tecar Dan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax