Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Mica Unire”, sărbătorită la Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” din Sâncel

Publicat

La Şcoala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” din Sâncel, Protopopiatul Blaj, s-a sărbătorit Unirea Principatelor Române. Evenimentul dedicat „Micii Uniri”, desfăşurat cu o uşoară anticipaţie, şi anume în ziua de 23 ianuarie, i-a implicat pe majoritatea elevilor şi a cadrelor didactice din şcoala amintită. Astfel, cu aleasă preţuire faţă de înaintaşi, cu un deosebit sentiment patriotic şi entuziasm tineresc, elevii sînceleni au conceput şi desfăşurat un frumos program cultural-artistic.

Anterior momentului, elevii fiecărei clase au pregătit câte un panou în care şi-au manifestat talentul plastic, precum şi puterea de sinteză, prin surprinderea informaţiilor celor mai importante legate de cele două momente istorice 5, respectiv 24 ianuarie 1859. Apoi, în cadrul evenimentului, reprezentanţi ai fiecărei clase şi-au prezentat rodul muncii, explicând tuturor ce reprezintă cele expuse pe panou, la final fiind răsplătiţi cu diplome pentru efortul depus.

Activitatea a fost completată cu alocuţiuni şi o interesantă prezentare Power-point cu scopul de a elogia atât personalitatea marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza şi a altor personalităţi implicate în evenimentele din anul 1859, cât şi de a prezenta contextul politic în care s-a realizat Unirea Principatelor.

Nu au lipsit din program recitări de poezie şi interpretări de cântece patriotice, toate culminând cu o horă „a unirii” la care au participat toţi cei prezenţi.

La eveniment a luat parte şi părintele paroh din localitate, preot Vasile Brumar care a adus elogii personalităţii domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Printre altele, părintele Vasile Brumar a subliniat aprecirea pe care a avut-o primul domnitor al României din partea conaţionalilor, lucru demonstrat şi de particitarea masivă, a zeci de mii de români la înhumarea sa la Ruginoasa.

De asemenea, au fost prezenţi şi părintele protopop, preot Nicolae Ovidiu Pop însoţit de părintele Ştefan Cătăuţă, preşedintele grupului de iniţiativă din cadrul Protopopiatului Ortodox Blaj, care au fost impresionaţi de modul în care elevii unei şcoli se mobilizează pentru sărbătorirea unui astfel de eveniment care premerge celuilalt mare moment din istoria României şi anume Marea Unire.

Părintele protopop a adus aprecieri pentru strădaniile celor implicaţi, subliniind solemnitatea momentului, dar şi a anului 2018 când se împlinesc 100 ani de la înfăptuirea României Mari, aceasta şi în contextul în care anul 2018 este declarat în Biserica Ortodoxă Română „Anul omagial al unităţii de credinţă şi neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

consilier educativ, Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sâncel, Macarie Adriana

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax