Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO | Noaptea Pricolicilor, sărbătorită pentru a VII-a oară, la Limba: Focul lui Zalmoxis, folclor și multă distracție

Publicat

Sărbătoare cu mare fast, sâmbătă, pentru sătenii din Limba. Deja tradiționala Noapte a Pricolicilor, a ajuns la cea de-a VII-a ediție, iar în acest an sătenii din Limba s-au bucurat din plin de evenimentele organizate de Primăria Ciugud.

La lăsarea serii sătenii s-au strâns la Biserica din sat pentru a asista la canonul de mulţumire închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel, iar mai târziu majoritatea sătenilor au mers pe malul râului Mureș, așa cum este trandiția, pentru a celebra Noaptea Pricolicilor cu o petrecere câmpenească de unde nu a lipsit muzica populară, costumele tradiționale, carnavalul copiilor sau focul de tabără.

Cei mai mici s-au deghizat în diverse personaje din desene animate și au participat la un carnaval, iar cele mai interesante costume au fost premiate.

De la Noaptea Pricolicilor nu putea să lipsească focul de tabără în jurul căruia toți sătenii prezenți s-au strâns pentru a aduce aminte de focul lui Zalmoxis din legendele dacice.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o discotecă în aer liber pe malul Mureșului petrecăreții au avut ocazia să se bucure de această zi specială pentru limbenii cunoscuți si sub numele de pricolici.

Prin „Noaptea Pricolicilor”, limbenii își celebrează originile dacice și păstrează astfel vie bucuria sărbătorilor străvechi, dat fiind faptul că încă de mult timp s-a creat în jurul sătenilor din Limba o identitate vizuală, ei fiind asemănați cu pricolicii.

Legenda spune că pe vatra satului Limba au trăit dacii care erau organizați într-un grup războinic a căror simbol era lupul. Legenda “Pricolicilor” face referire la ritualurile de iniţiere a tinerilor “lupi”. În urma ritualurilor locuitorii acestor meleaguri au ajuns să fie cunoscuţi sub denumirea de oameni-lup sau pricolici.

Oana ALEXA

FOTO: Cătălin CRĂCIUN

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Emil-Anton COMȘA

    luni, 01.07.2013 at 20:31

    Eveniment unic în sezonul estival!

    • Nelucu

      marți, 02.07.2013 at 11:47

      Cred ca in acest articol, trebuia mentionata si contributia adusa la frumusetea spectacolului, a Ansamblului Folcloric 60 Plus, din Alba Iulia, care prin defilarea in port popular, cat si spectacolul sustinut pe scena, i-au incantat pe cei prezenti la” Noaptea Pricolicilor”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax