Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: Noul sediu al Tribunalului Alba şi extinderea cartierului Anghel Saligny din Alba Iulia. Proiect în consultare publică

Publicat

Primăria Alba Iulia pregăteşte documentaţia pentru construirea noului sediu al Tribunalului şi Judecătoriei Alba Iulia. Planul Urbanistic Zonal pentru extinderea cartierului Anghel Saligny şi reglementarea zonei pentru instituţii, servicii şi echipamente publice este în consultare publică.

Spaţiul impropriu şi insuficient pentru instanţele din Alba Iulia în clădirea Tribunalului, din Piaţa Iuliu Maniu din municipiu au intrat în atenţia autorităţilor de mai mult timp, încercând să găsească o locaţie potrivită pentru un sediu nou care să corespundă destinaţiei în discuţie.

Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba Iulia a fost dată în folosinţă în 1982. Încă de acum doi ani, reprezentanţii instanţelor au spus că sunt necesare măcar lucrări de reparaţii.

Potrivit evidenţelor de anul trecut, în cele două instanțe își desfășurau activitatea 150 de salariați, față de 56 de salariați existenți în anul 1982, când s-a dat clădirea în folosință. “La spațiul existent revin în medie circa 5 metri pătrați suprafață de birou pe persoană, ce nu corespund cerințelor menționate în Manualul pentru standarde de proiectare a clădirilor în care își desfășoară activitatea instanțele de judecată din România, elaborat de Ministerul Justiției”, se menționează în solicitarea Tribunalului Alba.

Având în vedere că spaţiile se împart şi cu Parchetele de pe lângă cele două instanţe, s-au început demersuri pentru construirea unui nou sediu pentru Tribunalul Alba, urmând ca în clădirea actuală să rămână doar Judecătoria Alba Iulia. În acest sens, conducerea Tribunalului Alba a solicitat sprijinul autorităţilor locale în găsirea unei soluţii.

Potrivit unor discuţiilor care au avut loc în 2013 între conducerea Tribunalului Alba şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba, urma să fie identificat un teren în scopul atribuirii în folosinţă gratuită, Ministerului Justiţiei, pentru construirea unui nou sediu.

 

Zis şi făcut. Iniţial, au fost în discuţie 3.815 metri pătraţi de teren în zona Piaţa Consiliului Europei – strada Decebal, în centrul oraşului. Consiliul Local Alba Iulia a aprobat anul trecut transmiterea dreptului de administrare asupra celor două parcele de teren, în completarea unei suprafeţei de teren acordate de CJ Alba, în vederea demarării construcţiei.

Pentru cei 1.124 de metri pătraţi aflaţi în administrarea CJ, Ministerul Justiției, în calitate de ordonator de credite, a aprobat ca Tribunalul Alba să înceapă demersurile în vederea obținerii terenurilor.

Însă, în cele din urmă, a fost aleasă altă locaţie, pentru că terenul nu era suficient de mare pentru sediul instanţei.

În februarie 2014, ministerul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, la Alba Iulia că speră ca investiţia să demareze în 2014, cu bani de la bugetul de stat.

Am ajuns la momentul iulie 2014, când noua locaţie propusă este cartierul Anghel Saligny, în apropierea zonei străzilor Henri Coandă – Tudor Vladimirescu, un cartier nou, pentru care planurile sunt şi de construire a unor eventuale locuinţe pentru tineri şi sociale şi pentru care este necesară o organizare a accesului şi a zonei în aşa fel încât să dispună de spaţiile necesare pentru destinaţia propusă.

Arhitectul şef al municipiului Alba Iulia, Hedviga Călin a declarat pentru Alba24 că este vorba despre un Plan Urbanistic Zonal ce stabileşte reglementări urbanistice, iar zona vizată pentru sediul Tribunalului este de 1,5 hectare, din terenul de 3,6 hectare luat în considerare pentru dezvoltare şi care aparţine municipiului Alba Iulia. Se are în vedere şi dezvoltarea reţelei stradale, astfel încât să fie formată conexiunea între străzile Tudor Vladimirescu – Bulevardul Republicii şi legături şi cu strada Emil Racoviţă şi Gheorghe Şincai. Accesul spre noul sediu al Tribunalului este propus din strada Târgului.

Toate acestea sunt propuneri pentru dezvoltarea zonei şi a centrului oraşului, iar locuitorii pot veni cu sugestii şi propuneri.

Mai multe detalii despre cum ar putea arăta zona puteţi vedea aici: Reglementari_Saligny

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax